Ülkenin sağlık cephesinden sevindirici haberler var: Acıbadem Hücre Laboratuvarı’nın yöneticisi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kanserle mücadelede en başarılı yöntemlerden biri kabul edilen ‘immünoterapi’nin bir çeşidi olan ‘car-t hücre tedavisi’ni yakında Türkiye’de uygulamaya başlayacaklarını duyurdu. Projenin ayrıntılarını Ovalı’ya sorduk. Geçen hafta okuduğumuz ‘Küba’nın kanser aşısı artık Türkiye’de’ haberini, aşının ülkemize gelmesine öncülük eden isimlerden, Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent’le konuştuk. Dünyadaki kanser çalışmalarıyla ilgili gelişmeleri New York Üniversitesi’nde Mikrobiyoloji ve İmmünoloji alanında doktora yapan Cihan Taştan anlattı.
#Acıbadem Labcell Hücre LaboratuvarıTürk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, Küba’da araştırmaları süren akciğer kanseri aşısıyla ilgili, “Her hastaya iyi gelmiyor. İlk sonuçları umut verse de söz konusu araştırmanın henüz klinik çalışmaları tamamlanmadı. İleri çalışmalar sürüyor” uyarısı yaptı.
#KanserKüba en yoksul dönemlerde bile bilim ve araştırmadan vazgeçmedi. En büyük mucize de sağlık alanında oldu. Tahmini ömür süresi 80 yıl, ABD’den fazla. Bebek ölümleri bazı yerlerde sıfır! Hastaneler herkese bedava. Ama esas bomba, kanser aşısı Cimavax. Japonya ve Avrupa’dan sonra Amerika da klinik testlere başladı. Kübalı idealist doktorlar 5-10 yıl içinde insanlığa yüzyılın hediyesini, Castro kardeşlere de “altın vuruş” fırsatını verebilir.
#Çınar OskayİZMİR'de, Rüya Ertaş'ın (8) beyincik bölümündeki 4 santimlik kötü huylu tümör, ameliyatla alındı. Beyin sapı tam olarak temizlenemeyen Rüya'yı, Küba'ya götürmeye karar veren Ertaş çifti, tedavi için gerekli olan 300 bin lirayı bulamadı. Önceki hafta fenalaşan Rüya, dün hastanede hayatını kaybetti. Aylarca mücadele ettiği hastalığa yenik düşen Rüya'nın kırmızı güller ve tülbent örtülen tabutu önce evine getirildi, cenaze namazının ardından da toprağa verildi.
#RüyaBeyin kanseri iki şekilde karşımıza çıkmaktadır: a.Beyinin kendi kanseri b.Vücudun başka bir yerindeki organdan (örneğin; akciğer, kalın barsak, meme gibi) kaynaklanan kanserin beyine yayılması. Bugün, beyinin kendi kanseri hakkında bilgi vermek istiyorum.
#BeyinKüba'da kanser aşısını en fazla uygulayan 2 uzman doktor, Küba'daki sağlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dr. Garcia, "Aşı tedavisini yüzde 80 oranda kanserin 3. ve 4. evresindeki hastalara uyguluyoruz. Bu tedaviyle sağlık standardı yüksek ve uzun bir hayat sağlayabiliyoruz" dedi.
#KANSERSon yıllarda, sağlık alanında ciddi bir başarı elde eden Küba, Türkiye’deki çok sayıda hasta için de umut kapısı olmuş durumda. Başta kanser olmak üzere, saçkıran, sedef ve tavuk karası gibi hastalıkların tedavisinde büyük yol kat eden Küba’ya, Türkiye’deki hastalar tarafından yoğun ilgi görüyor. Türkiye’den özellikle kanser aşısı için Küba’ya giden isimler arasında ünlü sanatçı Arif Sağ da yer almıştı.
#Sağlık AlanıGünümüzde kanserle mücadele anlamında önemli bir yol kat eden Küba'da geliştirilen aşılar birçok ülke gibi Türkiye'de de pek çok hastanın umudu oldu. Birçok insan kendi imkanları ile Küba’ya tedavi olmaya giderken, bazı kanser hastaları ise bu alanda hizmet veren şirketlerin aracığı ile tedavi olmayı tercih ediyor.
#Estevez GarciaDünyada “Küba Aşısı” diye tanınan kanser ilacı Türkiye’de 39 hasta üzerinde test ediliyor. 5 merkezde hangi hastalarda daha yararlı olduğu takip edilen Küba Aşısı ilk bulgulara göre ömrü ortalama 2-3 ay uzatıyor. İlacın sadece Arjantin’de ruhsatı var. Türkiye’ye Türk Eczacılar Birliği tarafından getirtilen ilacın bir dozu hastaya 2 bin 620 dolara mal oluyor.
#GazetehaberleriKüba’daki 10 günlük çalışmalarımız bize neyi gösterdi? Fidel Castro mı haklı? Ona diktatör diyenler mi? Karayipler’deki sosyalizm deneyimi dünya tarihini nasıl etkileyecek? Ve en önemlisi, iki yıl sonra son Castro da görevi bıraktığında adada neler yaşanacak?
#KübaRoche Onkoloji Global Medikal Direktörü Dr. Niko Andre, Ar-Ge’ye günde 24 milyon İsviçre frankı (günde 59 milyon TL) ayırdığını, bunun yaklaşık yarısının onkolojiye gittiğini söyledi. Bu bütçe dünyadaki tüm endüstriler içinde en yüksek yatırımlar arasında.
Dünya genelinde çok sayıda kişinin ölümüne yol açan akciğer kanserine yönelik Küba'da geliştirilen ve klinik araştırmalar kapsamında hastalara uygulanan aşıda son aşamaya gelindi. Aşının gönüllü hastalara yapılan uygulamasına ilişkin Faz 3 sonuçları, 2015 yılında açıklanacak.
İmmüno-Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik, onkologların buluştuğu kongerede, dünyadaki değişik tümörlerle savaşacak 33 molekül-ajanın 19’unun Türkiye’de ruhsatlı olduğunu, 14’ünün de 2014’te ruhsatlandırılacağını duyurdu. Çelik, “Bu yöntemle kanserli hücrelere zarar verip kişinin yaşam süresini uzatıyorsunuz” dedi.
Bir gazetede çıkan 'Akciğer kanseri aşısı ömrünü 6 yıl uzattı' haberi Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'nin tepkisini çekti. Dernekten yapılan yazılı açıklamada aşı ile ilgili çalışmaların sürdüğü, ileri evre akciğer kanserinde kemoterapiden yarar görmüş hastalarad etkili olduğu belirtildi ve şu sözlere yer verildi: