Güncelleme Tarihi:
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Fahrettin Koca’nın İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen 2’nci Dünya Sağlık Asamblesi’ne katıldığı, burada Küba, Portekiz, Irak, Azerbaycan, İran, Kırgızistan, Endonezya ve Çekya Sağlık Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi. Bu çerçevede, Endonezya Sağlık Bakanı Nila Moeloe ile iki ülke arasında ’Sağlık Alanında İş Birliği Anlaşması’, Kırgızistan Sağlık Bakanı Kosmosbek Çolpanbayev ile ’2014 tarihli İş Birliği Anlaşması Ek Protokolü’nün imzalandığı kaydedildi. Bu anlaşmalar çerçevesinde sağlık hizmetleri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü, ilaç, aşı ve tıbbi cihazlar, insan kaynağı kapasite gelişimi konularında teknoloji paylaşımı, uzman ziyaretleri, eğitim-seminer ve çalıştayları ile sağlık sektöründeki yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi çalışmalarının yürütüleceği bildirildi.
’KÜBA’DAN ÜST DÜZEY HEYET GELECEK’
Sağlık Bakanlığı’ndan üst düzey heyetlerin, aşı yerlileştirme ve teknoloji transferi çalışmaları kapsamında son iki ayda Küba, Güney Kore, Bangladeş ve Endonezya’da önemli çalışmalar yürüttüğü kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Karşılıklı ziyaretlerle aşı, ilaç, tıbbi sarf ve cihaz konusunda iş birliği imkanları geliştiriliyor. Cenevre’de Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın Küba Sağlık Bakanı Jose Angel Portal Miranda ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, enfeksiyonlara karşı aşılar, kanser aşısı ve ilaçlarının birlikte üretimi konusunda iki ülke arasında Çalışma Grubu oluşturulması kararı alındı. Özellikle inovatif molekül geliştirme ve onkoloji çalışmalarında önemli tecrübeye sahip olan Kübadan üst düzey bir heyet bu hafta Türkiye’ye gelecek. Küba ilaç kurumu BioCubaPharma Başkanı ve kurum temsilcileri, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirecek. Ayrıca ülkemizde biyoteknolojik ürünlerin Ar-Gesini yürütecek insan gücünün yetiştirilmesine yönelik araştırma ve eğitim merkezinin TÜSEB bünyesinde kurulması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu konuda inceleme yapmak üzere, geçen hafta İrlanda Ulusal Biyoproses Araştırma ve Eğitim Enstitüsünü ziyaret etti."
’HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu çalışmalara yönelik yaptığı yazılı açıklamasında, ilaç alanında başlattıkları millileşme çalışmalarını, tüm sağlık ürünlerine yaygınlaştıracaklarını söyledi. Nihai amaçlarının, ilaçta, aşıda, kan ürünlerinde, tıbbi cihazda kendi kendine yetebilen bir ülke olmak olduğunu kaydeden Bakan Koca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bir diğer hedefimiz de global pazarlarda rekabet edebilen bir üretim yapısına kavuşmaktır. Kişi başına düşen gelirimizin 10 bin dolar seviyesinin üstüne çıkabilmesi için ülke olarak yüksek teknolojili ürünlerin üretimine ihtiyacımız var. İlaçta yerelleşme çalışmalarımıza başlarken 3 temel hedefimiz vardı. İthalatı azaltarak cari açığı düşürmek, ilaç sanayimizin kapasite kullanım oranını geliştirmek ve buna bağlı olarak nitelikli iş gücü istihdamını arttırmak. Bugün, tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 80'ini ülkemizde üretiyor hale geldik. Ancak bu rakam, değer bazında yüzde 46 seviyesinde kalmıştır. Bu da katma değeri daha yüksek ürünleri yerelleştirmemiz gerekliliğinin bir göstergesidir. Sanayimizin kapasite kullanım oranı yüzde 65'lerden yüzde 75'lere çıktı. İstihdamda da 35 binler seviyesini yakaladık. Burada yakaladığımız ivme ile daha fazla sayıda ’yüksek katma değerli ürün üretme’ ve ’bu ürünleri dünya pazarlarına ihraç etme’ hedefimize ulaşacağız."
’ÇALIŞMALARIM DEVAM EDİYOR’
Türkiye’de 13 hastalığa karşı rutin bağışıklama programının yürütüldüğünü kaydeden Bakan Koca, açıklamasında şunları kaydetti:
"Türkiye, zorunlu aşıların ücretsiz uygulandığı nadir ülkelerden biri. Nüfusun büyüklüğü ve bağışıklama programının genişliği sebebiyle aşılama maliyeti de oldukça yüksek. Bu kapsamda aşı için ayrılan bütçe, 2017 yılında 820 milyon, 2018 yılında ise yaklaşık 930 milyon TL olarak gerçekleşti. 2023 yılına kadar aşıların tamamının yerlileştirilmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede difteri-tetanos, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, 5'li karma aşı, hepatit, suçiçeği aşılarının yerli üretimi için çalışmalarımız devam ediyor."