Dünyadaki en yüksek Ar-Ge yatırımı onkolojiye yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyadaki en yüksek Ar-Ge yatırımı onkolojiye yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2014 01:44

Roche Onkoloji Global Medikal Direktörü Dr. Niko Andre, Ar-Ge’ye günde 24 milyon İsviçre frankı (günde 59 milyon TL) ayırdığını, bunun yaklaşık yarısının onkolojiye gittiğini söyledi. Bu bütçe dünyadaki tüm endüstriler içinde en yüksek yatırımlar arasında.

Haberin Devamı

Şikago’da düzenlenen alanının en büyük kongresi olan Amerika Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) 50’inci Olağan Toplantısı’nda görüştüğümüz Roche Onkoloji Global Medikal Direktörü Dr. Niko Andre, gelirlerinin yaklaşık yüzde 18.6’sının Ar-Ge’ye ayrıldığını belirtti. Son 20 yılda kanser ilaçlarında çok büyük gelişmeler kaydedildiği belirten Dr. Andre, “Elimizden geleni yapıyoruz. Yeni kanser ilaçları sayesinde, eskiden olsa birkaç ay içinde yaşamını kaybedecek hastaların daha uzun yıllar hayatta kaldıklarını görüyoruz” dedi.

OTODAN YENİLİKÇİYİZ

Kanseri tamamen ortadan kaldırmanın büyük ve zorlu bir mücadele olduğunu hatırlatan Dr. Andre, “Tümörlerin moleküler biyolojisini anlayabildikçe bu amacın peşinde koşturuyor, belki de bu amaca yaklaşabiliyor olacağız. Gerçekten başarmaya kararlıyız. Roche bir otomotiv ya da başka yüksek teknoloji firmalarıyla karşılaştırıldığında ciddi yenilikçi bir firma. Her kansere bakıyoruz çünkü portföyümüz hem çok geniş hem de hedefe yönelik” dedi.

Haberin Devamı

ORTAKLIK FORMÜLÜ

Halen kansere yönelik 100 ilaç molekülü üzerinde çalıştıklarını belirten Dr. Andre, “Bu çok dinamik bir süreç ve bazı moleküller daha erken aşamalarda, henüz geliştirilirken bırakılıyor. O yüzden yılda ancak 2-4 molekül klinik aşamaya geliyor” dedi. Yeni moleküller için akademik araştırma ve biyoteknoloji şirketleriyle işbirliğini geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Dr. Andre, bunun için çalışan “partnering” (ortaklıklar) adını verdikleri bir birimleri bulunduğunu belirtti. Ortaklıkların gerçekten ümit vadeden molekülleri fark edebilmek için şirketleri taradıklarını söyleyen Dr Andre, “Ardından biz de bu kurumlarla ortaklıklar geliştirerek, deneyim ve liderliğimizi katarak bu molekülleri büyük yatırım ve çokça uzmanlık gerektiren klinik geliştirme aşamasına sokuyoruz. Böylece ortaklıklar kurma çok mantıklı bir adım haline geliyor” diye konuştu.

Türkiye araştırma merkezi oldu

ROCHE’un Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yapılan tüm ruhsat öncesi klinik araştırmaları için (faz I, II ve III) bölgesel merkez olarak 2009 yılında Roche Türkiye belirlendi. Bu ülkelere Fas, Cezayir, Tunus, Mısır, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, İran, Pakistan ve Türkiye dahil. Geçtiğimiz yıl 28 klinik araştırma yürütüldü ve yeni araştırmalar üzerine 10 fizibilite faaliyeti gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Kanser aşısı canlanıyor

Küba gibi bazı ülkelerde kanser aşıları için çalışma sürüyor. Dr. Andre kanser aşılarına yaklaşımlarıyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı: “Kanser aşıları geçmişte birçok başarısızlığa uğradığı için bu küçüldü. Ancak artık bağışıklık sistemini daha iyi anlıyoruz. Bazı özel kanser aşıları bugün yeniden canlanıyor. Roche’ta geniş bir alanla ilgiliyiz. Sadece tek bir molekül değil aşıların da dahil olduğu geniş bağışıklık sistemini harekete geçiren ve stimülatörler yelpazesiyle ilgileniyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!