Kanlı balgam çok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kanlı balgamın nedenleri araştırılmaktadır. Kanlı balgam şikayeti yaşayan kişiler bu şikayeti yaşar yaşamaz doktora gitmelidirler. Kanlı balamın pek çok nedeni olabilir ve bu durum tehlikeli bir hal de olabilir. Son günlerde kanlı balgam ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Peki, kanlı balgam neden oluyor? Balgamda kan gelince ne zaman tehlikeli bir boyuta ulaşır? Boğazda tahriş olunca kanlı balgam gelir mi tüm detayları ile derledik.
#Kanlı BalgamDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozBilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozMadrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkŞiddetli baş ve sırt ağrısı çeken hamile bir kadına, acil servise her gittiğinde sorunlarının hamilelikle ilgili olduğu söylendi ve evine geri gönderildi. 29 yaşındaki genç kadın doğum yaptıktan sadece bir hafta sonra kanser teşhisi aldı. Şimdi ailesi ihmal nedeni ile yasal işlem başlatmaya hazırlanıyor. İşte İngiltere'nin konuştuğu olay...
#İngiltereAkciğer kanseri, akciğer hücrelerinin normalden daha hızlı ve kontrolsüz çoğalması sonucu akciğer üzerinde tümör oluşması olarak tanımlanır. Akciğer kanseri belirtileri kadınlar ve erkekler için benzer özellikler taşır ancak oranlar değişkenlik gösterir. Peki Kadınlarda akciğer kanseri belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Kadınlarda akciğer tanısı nasıl konulur sizler için derledik.
#KadınAkciğer lekesi, üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmektedir. Akciğerler, göğüs kafesinin sağ ve solunda bulunan hayati organlardır. Akciğer lekesinin en bilinen nedeni üst solunum yolu Enfeksiyonlardır. Solunumla birlikte vücuda giren virüs ve bakteriler akciğer zarında tahribata neden olabilmektedir. İşte akciğer lekesi nedir? Neden olur ve ağrı yapar mı? Akciğer lekesi belirtileri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamHamilelik sürecinde sağlığın korunması büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle de hamilelik sürecinde çeşitli nedenlere bağlı olarak nefes darlığı oluşabiliyor. Hamilelikte nefes darlığı neden olur ve bebeğe zarar verir mi? Gebelikte nefes darlığı nasıl geçer ve ne yapılmalı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ülkemizde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde görülen gırtlak kanseri, gırtlağın iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor. Zira, erken teşhis edilen hastaların gırtlak kanserinden tümüyle kurtulma şansları çok yüksek oluyor. Üstelik hastalık yayılmadığı için organın sadece küçük bir kısmının çıkartılması yeterli geliyor ve bu sayede hastanın ‘sesi’ de korunabiliyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, en sık görülen erken belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#Gırtlak KanseriGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kudret Ekiz, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) sıklıkla uzun yıllar sigara kullanan ve 50-60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle birlikte, sigara içen kadınlarda da görüldüğünü belirterek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm dünyada KOAH'ın 4'üncü sırada ölüm nedeni olduğunu bildirmiştir. Türkiye'de ise, 3'üncü sıradadır. KOAH hastalığına sebep olan etkenler arasında başta mesleki zararlı gazların solunması, etkin biçimde sigara kullanımı ve hava kirliliği gelmektedir" dedi.
#KOAHÇağımızda pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı bulaşıcı iken bir kısmı da farklı kaynaklardan ortaya çıkar. Hastalıkların isimlerinin ne olduğunu merak edenler detaylı bir araştırma serüveni içerisine girmektedirler. Hastalıklar ve isimleri ile ilgili son günlerde araştırmalar artmıştır. Peki, hastalıkların isimleri nelerdir? Bu hastalıklar hangi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır? İşte hastalıkların isimlerine dair tüm detayları derledik.
Akciğer kanseri kanser türleri içerisinde en tehlikeli olan kanser türüdür. Tedavi yöntemlerinden bir sonuç alınamaması nedeniyle akciğer kanserinin sonu genellikle ölüm olarak gözlemlenir. Peki, Akciğer kanseri ilk belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri ilk belirtileri yorumları nelerdir? İşte detaylar.
#Akciğer Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir?Kanser vücutta herhangi bir organda ya da herhangi yerde hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile oluşan bir tür sistemik hastalıktır tablosudur. 200’den fazla kanser türü tanımlanmıştır. Bunların içinde en sık görülen ve ölüme yol açanlar akciğer kanserleri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve karaciğer kanserleridir. Kanserler sadece bu organlara değil bu organlardan yayılarak başka organlara ve genel olarak tüm vücuda zarar veren bir durumdur.
#KanserKuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Kuş GribiKemik iliği kanseri sanatçı Hüner Coşkuner'in hayatını kaybetmesiyle gündemde yer alan konulardan oldu. Yoğun bakıma kaldırıldıktan sonra vefat eden ünlü sanatçıya 'kemik iliği kanseri' teşhisinin konulduğu açıklanmıştı. Daha çok 60 yaşın üzerindekilerde görülen kemik iliği kanseri, kemoterapi, kök hücre nakli ve diğer yeni yöntemlerle zaman zaman kontrol altında tutulabiliyor. Kemik iliği kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirleniyor. İşte, Hüner Coşkuner'in hastalığı kemik iliği kanseri belirtileri ile ilgili detaylar.
#Hüner Coşkuner'in HastalığıCovid-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması, sağlık kuruluşlarında kaynakların pandemiyi önlemeye odaklanması, özellikle kanser tanısı ve tedavisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar standart kanser taramalarında yüzde 90’a yakın azalma olduğunu gösteriyor. Bu durumun korkutucu yansıması ise ileri evre kanserlerde artış! Öyle ki istatistiki çalışmalar ileri evre kanser tanısının bir öncesi yıla göre yüzde 75 oranında arttığını gösteriyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KanserVerem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
#Verem NedirNefes darlığı astımın en önemli belirtilerinden biri. Nefes darlığının şekli ve şiddeti, her hastada aynı olmaz. Bazı hastalar kriz aralarında tamamen normaldir ve her türlü eforu rahatlıkla yapabilirler. Ancak kriz dönemlerinde nefes darlığı hissederler. Bazen krizler arasındaki dönemde de hasta çok rahat değildir. İleri astımlılarda ise hasta her zaman nefes darlığı sorunuyla karşı karşıyadır. Hem istirahatte hem eforda rahat nefes alamaz. Her türlü toz, koku, duman astımlı hastanın nefes darlığını artırır. Burada nefes darlığı yapabilen diğer hastalıkları da göz önünde bulundurmak önemli. Örneğin kalp hastalıkları astımla karışabilir. Ayrıca tiroid bezinin aşırı çalışması ve kansızlık da nefes darlığı yaparak astımla karıştırılabilir.
#AstımDünyada ve ülkemizde en sık görülen kanser türlerinin başında gelen ve her geçen gün daha da yaygınlaşan akciğer kanseri, diğer kanser türlerine göre çok daha fazla ölüme sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Torasik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Turgay Çelikel, erken dönemde hiç uyarı vermeyen bu hastalığın en önemli belirtileri ve tedavideki yeniliklele bilgiler verdi.
#SağlıkTüberküloz, halk arasında bilindiği şekliyle verem hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, enfeksiyon kaynaklıdır ve bu nedenle bulaşıcılık oranı yüksektir. Öksürme ve hapşırma gibi yollarla yayılabilen tüberküloz, hayvanlarda da görülebilmekte, bulaşıcılığı bu şekilde de sağlayabilmektedir. Peki, tüberküloz nedir ve nasıl bulaşır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#TüberkülozTüm dünyada en çok ölüme yol açan kanser türlerinde ilk sıralarda yer alan akciğer kanseri, erkekler arasında daha yayın görülüyor. Akciğer kanserine en büyük nedenlerin başında ise sigara tüketimi geliyor. Peki, akciğer kanseri nedir? Akciğer kanserinin belirtileri neler?
#Akciğer Kanseri Nedir?