Mersin’in coğrafi işaret tescili almaya aday ürünü kan portakalı, C vitamini ve antioksidan deposu; bu sayede bağışıklığı destekliyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlığa faydalarını anlattı, ürüne dikkat çeken ‘Yerelin İzinde’ projesinin işbirlikçisi şef Murat Deniz Temel ise kan portakallı acı sos tarifini paylaştı.
#MersinSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzePortakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler ‘enerjik’ renkleri ve taze aromalarıyla soframızı zenginleştirir. Sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda sağlık dostu özellikleriyle de öne çıkarlar. Bu hafta sizinle narenciyenin faydalarını ve sağlıklı tariflerimi paylaşmak istiyorum.
#Dr. Ayça KayaSonbahar ile kış ayları geldiğinde C vitamini deposu olan portakallar ortaya çıkmaktadır. Özellikle sıkmalık ya da kan portakalı gibi çeşitli portakal türleri ile faydası da saymakla bitmemektedir. Bununla birlikte portakalı lezzetini kaybetmeden diğer mevsimlere taşımak kurutma yolu ile mümkün olmaktadır. Sizin için portakalın ve kabuklarının hem fırın içerisinde hem de güneş üzerinde nasıl kurutulabildiğini detayları ile derledik.
#PortakalLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiEnginar, mart gelir gelmez hemen lokantamızın menüsüne giriyor. Ahtapotun yanına salatasını da yapıyoruz; kuzuyla da pişiriyoruz, levrekle de... Bazen de pilava katıyoruz. Senede sadece 3-4 ay misafir edebildiğimiz bu sebzeyi tabaklarımızda nasıl daha sık kullanabiliriz diye ekipçe düşünüyoruz.
#EnginarPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#Sağlıkİçi kırmızı bir narenciye kan portakalı... Aroması, renklenme derecesine göre artıyor. Rengini veren ‘likopen’ sayesinde güçlü bir antioksidan… En bilinen türleri ‘moro’, ‘sanguinelli’ ve ‘tarocco’. Eğer öğle ve akşam arasında sağlıklı bir ara öğün seçeneği arıyorsanız, yağlı tohumlar veya yoğurt gibi süt ürünleriyle tüketebilirsiniz.
#Metro TürkiyeLima’daki mütevazı sokak tezgâhlarından dünyanın en iyi 50 restoranı listesindeki Central ve Maido’nun menüsüne kadar her yerde, her türlü varyasyonu bulunabiliyor. Perulu Şef Diego Munoz iyi yapılmışını “Asit, tuz, umami ve acı, bir harmoni içinde dans ederken hiçbiri birbirinin ayağına basmaz” diyerek tarif ediyor. Peru mutfağındaki yeri tartışılmaz bu yemeği, yani ceviche’yi yakından tanıyalım...
#YAZARSaklı kalmış hazineleriyle ve olmazsa olmazlarıyla Mersin’i hissetmenin, tanımanın ve tatmanın yollarını yazdım bu hafta. Kabuklularından balına, burada yaşayanların bile bilmediği saklı köşelerinden kahvaltı adreslerine lezzetli bir Akdeniz keşfine çıkma zamanı...
#SeyahatPortakal kış aylarının vazgeçilmez bir meyvesidir. Peki, portakal nasıl yetiştirilir? Ülkemizde en çok ve en iyi portakal nerededir? Portakal alırken en iyi olan ilimiz hangisi ise oradan tercih etmek gerekir. İşte, tüm detaylar.
#Portakal Nasıl YetişirSon 10 yıldır kasım ayında düzenlenen Mersin Narenciye Festivali pandemi nedeniyle ertelenen etkinliklerden oldu. Bu vesileyle Mersin’e uzanalım, narenciye çeşitleri arasında lezzet turu atalım ve önümüzdeki yıl kendimizi eğlendirmenin ötesinde dünyada ses getirecek bir festival için ne yapabiliriz onu konuşalım…
#SeyahatGeçtiğimiz haftanın en çok konuşulan sağlık haberi bir araştırma grubunun yayınladığı “kırmızı et” raporu oldu. McMaster Üniversitesi (Kanada) merkezli o raporda bilinenin aksine, kırmızı etin kalp ve damar hastalıklarını tetiklemediği, kanseri davet etmediği, şeker hastalığı ihtimalini arttırmadığı ileri sürülüyordu.
#YazarSağlıklı bir yaşamın temelini sağlıklı beslenme oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre bazı besinlerin özellikle 35 yaş sonrası kadınlar için oldukça faydalı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, kanser riskini azaltan besinleri sıraladı.
#Kanser BelirtileriDoğa, tarih ve zengin bir mutfak kültürü. Bu üçlü bir arada olduğunda o ülke ya da bölgenin turizmde şansı artıyor. 2 yıl kadar önce İncili Gastronomi Rehberi’nin ilkini yayınladığımız dönemde Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Zaimoğlu rehberde mutlaka Adana da olmalı demişti.
#Müge AkgünÇoğumuz pürüzsüz, ipeksi, parlak bir cilde sahip olmanın yolunun öncelikle haplar, serum, krem ya da estetik operasyonlardan geçtiğini düşünüyoruz ama durum gerçekte biraz farklı. Cildi genç ve diri tutmanın yolu önce onu güneş, sigara gibi dış etkenlerden korumaktan, sonra da doğru şeyler yiyip içmekten geçer. Peki hangi besinler genç ve güzel bir cilde sahip olmanın yolunu açıyor? İlk 15’te şunlar var...
#Osman Müftüoğlu5 rengi kapsayan besinler ile sofralarınızı renklendirin! Ayrıca kalp hastalıkları, kanser, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara karşı 5 rengi kapsayan besinler ile korunun. İşte 5 rengi kapsayan muhteşem besinler…
#Beslenme