Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı kalmanın tek temel yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor, artık bunu biliyoruz. Tüm dünya artık bunu konuşuyor, onaylıyor ve ülke stratejilerini bu şekilde belirliyor. ‘You are what you eat’ yani ‘ne yiyorsan o’sun’ cümlesi ile hareket etmeye çalışan kazanıyor. Her renk besini kolayca yetiştirebildiğimiz topraklara sahip bir vatanda yaşadığımız için bu konuda şanslıyız. Doğada gördüğümüz her besin renginin vücudumuz için bir anlamı var ve bahar ile birlikte besinlerinde renklendiği bu günlerdebu renkleri doğru kullanmak kendimize yapacağımız en büyük iyilik!
Kırmızı meyve&sebzeler
Korucu kırmızı renkli sebze ve meyveler, rengini ‘likopen’den alır ve insan vücudu tarafından üretemediği bu pigment pek çok kanser türüne karşı koruyucu, güçlü bir antioksidandır.
Kırmızı renk grubunda domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızıbiber ve kızılcık bulunur.
Kırmızı meyve ve sebzeleri kanserden ve kalp hastalıklarından korunmak için sofralarınızdan eksik etmeyin.
Sarı-turuncu meyve&sebzeler
Güçlendirici turuncular; karotenoidler tarafından renklendirilmiştir. A vitamininden zengin olan sarı-turuncu renkteki besinler, vücudu harekete geçirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler şunlardır: Balkabağı, havuç, şeftali, kayısı, kavun, mango, nektarin, portakal, mandalina, Trabzon hurması, muşmula, maltaeriği (yenidünya), ananas, papaya, limon, sarı biber, tatlı patates, mısır, sarı domates.
Sarı-turuncu renkteki meyve ve sebzeler, görme sağlığını ve bağışıklık sistemini destekler. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı vücudu korumanın en güzel yolu turuncu meyve sebzelere beslenmemizde yer vermek ile mümkün.
Yeşil meyve&sebzeler
Huzurun ve arındırıcılığın rengi olan yeşil rengin pigmenti ‘klorofil’dir.
Yüksek C vitamini içerikleriyle dikkat çeken yeşil grupta yer alan meyve ve sebzeler kanser ve kalp hastalıklarından korur. Vücuttaki zararlı maddeleri temizlemek ile görevli olan yeşil meyve ve sebzeler vücdumuzun başlıca detoksu.
Yeşil meyve ve sebzeler: Yeşil üzüm, yeşil erik, kivi, lime, yeşil soğan, avokado, brokoli, karalahana, marul, roka, taze nane, dereotu, tere, kuzukulağı gibi tüm otlar, taze fasulye, kabak, yeşil dolmalık biber, yeşil sivri biber, kuşkonmaz, bezelye, Brüksel lahanası, salatalık, ıspanak, pazı, hardal, semizotu, tere ve tüm yeşil yapraklı sebzeler.
Sağlıklı olmanın ilk anahtarını arıyorsanız yeşil rengin her ögünde tabağınızda olmasına özen gösteriniz.
Mor meyve&sebzeler
Yenileyici renk mor besinlerin pigmenti ‘antosiyanin’dir. Mor meyve ve sebzeler yaşlanmayı engelleyen, gençlik ve güzellik veren özelliktedir. Çünkü en güçlü antioksidan içeriğine bu besinler sahiptir.
Patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, mor-kırmızı turp, böğürtlen, siyah ahududu, yabanmersini, incir, mor erik, kuru erik, mor-kırmızı- siyah üzüm, vişne, kiraz, kuşüzümü, siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı gibi mor renkteki meyve ve sebzeleri mevsiminde düzenli olarak tüketmeyi ihmal etmeyin.
Yaşlanmak istemeyenler mor besinleri hiç ihmal etmesin!
Beyaz meyve&sebzeler
Temizliğin simgesi beyaz besinlerin pigmenti; ‘antoksantin’dir. Yüksek posa içeriği sindirim sistemini korurken, kolesterolü düşürüyor, kalp hastalıklarını engelliyor. Özellikle kolon kanserine karşı oldukça etkilidirler.
Beyaz grupta yer alan meyve ve sebzeler şunlardır: Muz, elma, armut, ayva, karnabahar, beyaz lahana, sarmısak, soğan, zencefil, mantar, patates, turp, yerelması, hindiba, kereviz, enginar ve pırasa.
Beyaz besinlere gün içerisinde yer verenler çok daha sağlıklı oluyor.
Renklerle zenginleştirilmiş menü, obezite ve diğer pek çok hastalığa (kanser, kalp hastalıkları, kabızlık, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet, vb) karşı çok daha fazla koruyucu oluyor. Siz de tabaklarınızda renklere yer verin çok daha sağlıklı kalın.