Prostat kanseri riskinin yaşla birlikte arttığı bilinse de, daha erken yaşlardaki görülme oranını hafife almamak gerekiyor. 50 yaş öncesi her 350 erkekten biri bu hastalıkla tanışıyor. 50-60 yaş aralığında 52 erkek, 65 yaş üstünden sonra her iki erkekten biri tanı alıyor. Erken teşhisin bu hastalıkta çok önemli olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, ailesinde prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren kontrollere başlaması gerektiğini vurguluyor.
#Prostat KanseriAĞRI, sık tuvalete gitme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle çocuklarda kendini gösterebilen böbrek hastalıkları bazen hiç belirti vermeyerek sessizce ilerleyebiliyor. Çocuklarda büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi için anne babaların erken dönemde koruyucu önlemler alması büyük önem taşıyor.
#1SMA, Spinal Muskuler Atrofi hastalığının baş harflerinin kısaltmasıdır. SMA kalıtsal, ilerleyici ve ilaç tedavisi uygulanmadığı takdirde ölümcül olabilen bir hastalıktır. SMA hastalığının kalıtsal olduğunu söyleyen Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Ali Kemal Erdemoğlu, SMA hastalığının belirtilerini ve tedavisini açıkladı.
#SMAUzmanlar, çevresel faktörler, stres, yorgunluk, vitamin ve mineral eksiklikleri, yetersiz beslenme, kullanılan bazı ilaçlar, genetik yatkınlık, saça uygulanan kozmetik ürünler, duygusal travmalar, tiroid bezi hastalıkları, ağır diyetler, ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişimlerin saç dökülmelerinin başlıca nedenleri arasında yer aldığını belirtirken, yemekten hemen sonra içilen çay ve kahvenin besinlerden alınan demirin emilimini bozduğu için saç dökülmesine yol açtığına dikkat çekti.
#SağlıkDünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan insülin direnci ülkemizde de oldukça yaygın. Uzmanlar özellikle kilo verememenin en büyük suçlusu olarak insülin direncini gösteriyor. Peki, insülin direnci nedir? İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?
#İnsülin Direnci Nedir?Daha önce belki adını bile duymadığınız biyomedikal mühendisliği gelecekteki mesleğiniz olabilir. Son zamanlarda sağlık sistemlerindeki değişim ve teknolojinin gelişimi sağlık ile mühendisliği iç içe geçirdi ve bu birleşmeyle biyomedikal mühendisliği ortaya çıktı.Bilgisayar teknolojileriyle birlikte tıp alanında şu ana kadar elde edilmiş bilgilerden çok daha fazla bilgi üretilmeye başladı.
#Biyomedikal MühendisliğiHerkese mutlaka yılda en az bir kez yapılması gereken rutin sağlık kontrollerinde en çok kullanılan 10 incelemeyi aşağıda özetlemeye çalıştım. Tabii ki bunların dışında da bazı incelemeler gerekebiliyor ama yine de özellikle 40’lı yaşlardan sonra bu testleri asla ihmal etmemek lazım. İşte o testler...
#Osman MüftüoğluBizi sadece kayıplarımız, kaygılarımız, korkularımız depresyona sokmuyor. Depresyonun da ruhsallıkla ilişkisi olmayan hazırlayıcıları, kolaylaştırıcıları ve hızlandırıcıları var. Üstelik bunların çoğu tedavi edilebilir sorunlar. Sizden gelen soruları da dikkate alarak kısa bir “depresyon notu” hazırladık. Umarız işinize yarar. Buyurun...
#Osman MüfftüoğluYaz sonunda yaptırdığı kan tahlillerinde normal olan D vitamini seviyesinin son tetkikte dibe vurduğunu(!) öğrenen hastam şu soruyu yöneltti: “6 ay önce normaldi, şimdi neden bu kadar azaldı?” Sadece onun değil, birçok insanın aklında aynı soru var. Cevabı merak ediyorsanız buyurun!