Paylaş
Testislerin küçülmesi halinde bu organ erkeklik hormonu (testosteron) salgılayamaz ve sperm üretimi bozulur. Testislerin küçülmesi soğuk havalarda haya kesesinde (skrotum) meydana gelen büzülmeden farklıdır. Soğuk havalarda testisleri saran skrotum büzülür ve testislerin sıcaklığının korunması için testisler vücuda daha yakın yerlere çekilir. Sıcak havalarda ise testislerin soğumasına olanak vermek için skrotum gevşer.
Testislerin küçülmesi her zaman bir hastalığın belirteci olmayabilir. Yaşla birlikte testislerde küçülme olabilir ki bu doğal bir durumdur. Ancak testis enfeksiyonları, aşırı alkol tüketimi, kanser tedavileri ve testisin etrafında genişlemiş damarların (varikosel) varlığı da testiste küçülmeye yol açabilir. Bunlar dışında son yıllarda vücut geliştiriciler tarafından sıklıkla suiistimal edilen hormon ilaçlarının da testislerin doğal yapısını bozarak küçülmeye neden olabileceği unutulmamalıdır.
Testislerin ergenlikten beri küçük olması her zaman bir hastalığa işaret etmez. Ancak testislerinde sonradan küçülme fark eden bir erkek mutlaka bir üroloji hekimine görünmelidir. Bu kişilere yapılan ürolojik muayene sırasında hekim testislerin boyut, şekil, yapı ve sertliğini değerlendirir. Eğer testislerde gerçekten küçülme mevcutsa bu duruma neyin sebep olduğunu belirlemek için bazı ek testler isteyebilir. Testisin yapı ve kan akışını değerlendirmek için ultrason, olası enfeksiyonları saptamak için kan analizi, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları araştırmak için idrar testleri ve hormon tetkikleri bu maksatla kullanılabilir.
Eğer testislerde bir kez küçülme gerçekleşmişse, testislerin yeniden eski boyutlarına getirilmesi ne yazık ki mümkün değildir. Ancak küçülmenin daha da ilerlemesine engel olmak için testislerde enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. İleri derecede varikosel varsa, büyüyen damarların cerrahi işlem ile bağlanması da testislerdeki küçülmenin önüne geçecektir.
Kaynak:
Medical News Today
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322544.php
Paylaş