Kimileri için kanlı, hüzünlü bir geçmişin adresi olan Kamboçya, benim için hep esrarengiz ve çekici bir destinasyon oldu. Kamboçya’nın kanlı tarihi bugüne dek çok yazıldı çizildi. İşte tam da o nedenle Kamboçya’nın yürek sızlatan yanlarını değil, sevecen, renkli, eğlenceli, insancıl yanını görmek için yola çıktım. İşte Kamboçya gezi rehberi...
#KamboçyaKamboçya’da 'Sursedey Chnam Thmey' yani Kamboçyalıların deyimiyle 'mutlu yıllar' geçtiğimiz hafta sonu üç gün boyunca kutlandı. Çok renkli geçen kutlamalarda bol bol fotoğraf çektim, tapınaklardaki yerel törenleri izledim, Kamboçyalılarla birlikte şenliklerde eğlendim ve sokaklardaki su savaşlarına bile katıldım. İşte izlenimlerim....
#KamboçyaVietnam ve Kamboçya’yı en çok savaş, şiddet, katliamlar, acılarla tanıdık şu kısa yakın tarihte. Her iki ülkenin de bendeki algısı, acılarla sindirilmiş, içine kapanık bir toplumun sepya zemindeki fotoğrafından ibaretti. Hanoi’e adımımızı attığımız ilk gün renklendi, neşelendi bu fotoğraf. Artık bu fotoğrafta motosiklet hızında akan günlük hayat, Akdeniz ülkelerini aratmayan bir eğlence hayatı Mekong’un verimi, Hindistancevizlerinin kokusu, renklerin, yemeklerin ve şehir ışıklarının coşkusu var.
#SeyahatTayland'a iki kez gittim; ilki üç sene evvel, bu zamanlarda kokoş bir turist olarak. Güzel otellerde kalıp, spa'larda pohpohlanıp, oradan oraya uçup ‘‘on günde enfes gezdik’’ diye geri döndüm. Ancak döner dönmez, bir dahaki gelişimin planlarını yapmaya başladım kafamda... İki sene sonra da bir kız arkadaşımla, sırt çantalarımızı alıp Hindi Çin'i gezmek üzere Bangkok'a tekrar geldik ve bir ay kalmayı planlarken, ben dört ay o bölgede seyahat etmiş buldum kendimi.
Pandemi dönemi yurt dışına seyahatleri azaltmış olsa da keşfedilecek çok fazla yer var. Çoğu ülkeye gitmek için vize almak gerekirken bazı ülkeler var ki vizesiz de seyahat etmenize müsaade ediyor. Siz de vize işlemleriyle uğraşmadan seyahat etmek istiyor ve farklı ülkeler keşfetmek istiyorsanız bu liste tam size göre. İşte vizesiz gidebileceğiniz en güzel ülkeler…
#VizeKamboçya’da 'Sursedey Chnam Thmey' yani Kamboçyalıların deyimiyle 'mutlu yıllar' geçtiğimiz hafta sonu üç gün boyunca kutlandı. Çok renkli geçen kutlamalarda bol bol fotoğraf çektim, tapınaklardaki yerel törenleri izledim, Kamboçyalılarla birlikte şenliklerde eğlendim ve sokaklardaki su savaşlarına bile katıldım. İşte izlenimlerim....
#Kamboçya Yeni YılıAvukat İrem Çiçek’i tanıdığımızda 23 yaşındaydı. Hukuk diplomasını yeni almış, genç ve güzel bir kadın... Stajyer avukat olarak başladığı dava, Ergenekon davasıydı ve bütün Türkiye’ye babası Dursun Çiçek ile kader arkadaşlarının suçsuz olduğunu anlatacaktı. Zor günler en azından onun ‘davası’ için bitti. Avukatlık yapmaya ve hak peşinde koşmaya devam eden İrem Çiçek, kafasını boşaltmak için harika bir yolculuğa çıktı ve bu yolculuğu Hürriyet Pazar için kaleme aldı. İşte Çiçek’in gözünden Vietnam ve Kamboçya...
#ErgenekonHürriyet Seyahat gezginlerinden Kerimcan Akduman, Güney Afrika macerasında Cape Town, Garden Route, Jeffreys Bay, Rafolatsane, Lesotho'nun altını üstüne getirip, dev balina köpekbalıklarıyla kulaç atarak adrenalinin doruklarına ulaşmıştı. Şimdi de yönünü Asya'ya çevirdi. Kamboçya'da 'Ölüm Tarlaları'nın yanında kurulan aşevini ziyaret etti. Ayrıca Angkor Wat'ı gün doğumunda fotoğraflamak için saatlerce bekledi.
#Pol Pot10 yıl öncesine kadar Siem Reap, 12’nci yüzyıldan kalma Angkor Wat Tapınakları’nı görmek için gidenlerin konakladığı, yemek yediği sıradan bir yerleşimdi. Şimdi modern otelleri, iddialı restoranları, sanat galerileri, fotoğraf ve film festivalleri, özgün ürünlerin satıldığı mağazalarıyla başlı başına bir çekim merkezi.
#SeyahatBorneo Adası’nın uykulu ritminden, devasa monitor kertenkelesinin bahçemizdeki tavukları kovalamasından, yılanların tıslamasından bir süreliğine uzaklaşmak için, yağmur mevsimini fırsat bilip, geçen ay başında kendimizi Güneydoğu Asya’nın daha kalabalık şehirlerine atmaya karar verdik.
Barış Münevveroğlu (31) ilaç şirketinde medikal yöneticilik yapan bir doktor. İlk kez 11 yaşındayken ailesiyle birlikte yurtdışına çıktı. Otomobille Yunanistan, eski Yugoslavya, İtalya ve Fransa’yı gezdi. Ancak kalbini asıl çalan Güneydoğu Asya oldu. Geçen yıl gittiği Kamboçya’da gördüğü Angkor Wat Tapınakları’ndan çok etkilendi: “Avrupa’da Ortaçağ yaşanırken orada cangılın içinde, varlığından haberdar olmadığımız muhteşem bir hazine yükselmiş” diyor.
Ömer Serkan Bakır (34), İstanbul Üniversitesi’nde Kontrol Sistemleri Teknolojisi öğrenimi gördü. Ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nü bitirdi. 1999’da dijital fotoğraf dergisi Photo Digital’i kurdu, Türkiye’de internet üzerinden ilk fotoğraf yarışmasını organize etti.
Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Erdamar (40), üniversite öğrenciliğinden beri seyahat ediyor. Şimdiye kadar 30’un üzerinde ülke gezen Erdamar’a önce meslektaşı ve eşi Sibel (37), 3 yıl evvel de kızı Lidya (6) katıldı. Erdamar, kızına güneyin beş yıldızlı otellerinin havuz ve denizinde tatil yaptırmak yerine, onu uzak coğrafyalarda gezdirmeyi, farklı kültürlerle tanıştırmayı tercih diyor. Onun için Myanmar, Laos, Kamboçya ve Vietnam’dan oluşan rota ayrı bir önem taşıyor. Bize, gerçek doğu dediği bu bölgeyi anlattı.
Tayland'la Kamboçya'yı savaşın eşiğine getiren tapınak krizinin asıl sorumlusunun Taylandlı sinema oyuncusu Suvanan Kongying değil, Kamboçya'daki bağımsız bir radyo istasyonunun sahibi olduğu ortaya çıktı. Radyocu, Tayland'da Kamboçyalılara saldırılar yapıldığına dair yalan haberler yayınlayarak halkı kışkırtmakla suçlanıyor.