Stres, zorlu yaşam koşulları ve sağlıksız beslenmeye kalp dayanmıyor. Türkiye’de 2 milyon kişide kalp yetersizliği var. Hastalık 40 yaşından sonra herkesi tehdit ediyor! Üstelik bu hastalığın belirtileri de oldukça basit. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi anlattı.
#Kalp Yetersizliği Nasıl Tedavi EdilirYapılan araştırmalara göre ülkemizde 2 milyonun üzerinde insanın kalpyetmezliği yaşadığını belirten kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül,“Kalp yetmezliği sonucu ölüm oranları pek çok kanser hastalığına bağlı ölümoranlarından daha yüksek. Bu nedenle kalp yetmezliğini erken dönemde teşhis etmek ve hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemli” dedi.
#1İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Nesibe Karakuş, son bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin tümör gelişimine (kalın bağırsak, meme, prostat kanserleri), kalp damar hastalıklarına, enfeksiyonlara yatkınlıkta artışa, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
#D VitaminiFonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#TiroidSon zamanlarda hemen hepimizin yakındığı grip bizi yatağa düşürecek kadar şiddetli seyrederek yaşam kalitemizi ciddi boyutlarda etkileyebiliyor. Üstelik çoğumuzun hafif ve geçici bir hastalık olarak gördüğü için hekime bile başvurma gereği hissetmediği grip genellikle bir hafta içinde iyileşse de kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
#GripDoğal şekilde oluşan ve belirli bir kristal öz yapıları olan inorganik kristalleşmiş katı bir cisim olan mineraller vücudumuzda vitaminler ile çalışırlar. Doğada bulunan bütün minerallerin vücudumuzda olmasından dolayı insan vücudunun en az vitaminler kadar minerallere de ihtiyacı vardır.
Bazı geceler ter içinde uyanıyorsunuz. Toplantı süresi bir saati geçtiğinde konsantrasyonunuz bozuluyor. Yemek gecikirse sinirden küplere biniyorsunuz, eliniz ayağınız boşalıyor. Yemekten, hele de abartılı bir öğünden sonra gözünüz uzanıp şekerleme yapacak yer arıyor. Tüm bunların nedeni kan şekerinizin düşmesi olabilir.
METSEND Bilimsel Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Temizhan ise ülkemizde obez olan ve fazla kilo problemi yaşayanların oranının nüfusun yüzde 66'sını teşkil ettiğini belirtti. Prof. Dr. Temizhan, “Türkiye'de ev kadınlarının yaşam tarzını değiştirirseniz, Türkiye'yi değiştirirsiniz” dedi.
BOLU İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi Müdürü Dr. Meltem Çağlar, bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50’sinin yabani mantarlardan kaynaklandığını söyledi. Dr. Çağlar, rus ruletinde ölüm oranının 6’da bir, mantar zehirlenmesinde ise 6’da 5 olduğunu vurguladı.