Güncelleme Tarihi:
Suda çözülen ve tüketilmesi rahat olan diğer adıyla tiamin olarak da bilinen B1 vitamininin faydaları oldukça fazla. Tiaminin vücuttaki görevini, hangi besinlerde bulunduğunu ve daha bilinmeyen birçok faydasını, Beslenme Uzmanı Gonca Güzel ayrıntılarıyla anlattı.
Tiamin, suda kolay erir, aside dayanıklıdır fakat yüksek ısıya duyarlıdır. Yiyeceklerin pişme suyuna geçer. Besinlerin, yüksek sıcaklıkta pişirilmemesi ve sularının dökülmemesi gerekir. Yiyeceklerle de alınan tiamin, ince barsakta emilir, karaciğere ve diğer dokulara taşınır.
Vücuttaki Görevi Nedir?
Tiamin, enerji metabolizmasında enzimlere yardımcıdır. Şekerin, enerjiye dönüşmesini sağlar.
Yetersizliğinde Ne Olur?
Tiamin yetersizliğinin hafif belirtileri, iştahsızlık ve yorgunluktur. Klinik olarak, sinir ve sindirim sistemi bozuklukları görülür. Deri altında su toplanması (ödem) şeklinde kalp büyümesi, kalp yetmezliği gibi belirtileri de olabilir.
Hangi Besinlerde Bulunur?
En zengin kaynakları; karaciğer ve diğer sakatatlar, kurubaklagiller ve tahıllardır (buğday, çavdar, mısır, pirinç ). Ceviz, fındık, fıstık, süt ürünleri, yumurta ve sebzelerde daha az miktarlarda bulunur. Tahıllardaki tiamin, tohumların dış kısımlarında ve embriyolarında yoğundur. Öğütülme esnasında kepeği ayrılan beyaz unlarda tiaminin %65 – 90’ı kaybolur. Pirincin dışındaki sarı kısımları ayrıldığı için tiamin de atılmış olur. Ancak bulgurun kepeğinde atılmaz çünkü kaynayan bulgurun iç kısmına doğru emilir. Yemeklerin pişme suları atılırsa tiamin kaybı artar.
Gereksinim Ne Kadardır?
Türk halkı, genelde tahıla dayalı beslendiği için tiamin yetersizliği pek görülmez. Günlük gereksinim, her 1000 kal. İçin 0.4 mg’ dir.