Son yıllarda genç yaşta görülen kalp krizinin nedenlerini açıklayan Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Kalbiniz sizden daha yaşlı olabilir" dedi. Esen, “Yaşınız 35 veya 40 olabilir ama tatlıya düşkünlüğünüz varsa, tuz kullanırken ölçünüz yoksa, yürümek yerine her yere araçla gidiyorsanız, sigara tiryakisiyseniz bir de üzerine stres eklenince kalbiniz 50-55 yaşındadır” ifadelerini kullandı.
#Kalp HastalığıAlzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkOyuncu Nilüfer Açıkalın, Akyaka’da verdiği pozlarla yıllara meydan okuduğunu kanıtladı. Oyuncuların yüzlerine müdahale ettirmeden yaşlanması gerektiğini söyleyen Açıkalın, “Mimik oyuncunun silahı, mimiğini kaybeden oyuncu ekranda savunmasız kalır” dedi.
#Nilüfer AçıkalınMayo Clinic’te geliştirilen ve vücuttaki önemli bir proteini destekleyen senolitik ilaçların yaşlanmayı yavaşlattığı görüldü. İnsanlar üzerinde yapılan deneylerde Alzheimer, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi çeşitli hastalıklara olumlu etki eden bu ilaçların yakın gelecekte hap halinde kullanımı amaçlanıyor.
#Umut Fırat EroğluSıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıAmazonlarda yaşayan ve ‘dünyanın en sağlıklı kalbine sahip’ diye bilinen Tsimane kabilesi üyelerinin beyinleri de kalpleri kadar sağlıklı çıktı. Uzmanlar, “Çimaneler yaşlanmayı yavaşlatmanın anahtarını ellerinde tutuyor olabilir” diyor.
#Tsimane KabilesiDamar yaşı hesaplaması için öncelikle kalp damar cerrahisi uzmanının, bu hesaplamayı yapabilecek uzmanlığa sahip olup olmadığı öğrenilmelidir. Nitekim gerontoloji konusunda uzmanlaşmış doktorların ölçümleyebileceği damar yaşı, kişinin ilerleyen dönemlerde karşılaşabileceği hastalıkları da belirlemektedir. Peki, damar yaşı nasıl ölçülür? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Damar YaşıBeyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
#BeyinCOVID-19 geçirmiş okurlarımızdan mesajlar geliyor; hastalığı atlattıklarını ama tat ve koku alma duyularının eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Virüs sebebiyle kaybolan tat ve koku alma duyuları ne zaman ve nasıl geri gelir? Kronik rahatsızlığı olmayan 20’li 30’lu yaşlarındaki gençlerin de COVID-19’dan yoğun bakıma düşmesi nasıl açıklanabilir? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriÜro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, sonbaharın erkek vücudu için en önemli mevsim geçişi olduğunu söyleyerek, “Bu aylarda yoğun iş temposuna bağlı cinsel isteği yöneten testosteron hormonu düşmeye başlıyor. Çinko hem bağışıklığı kuvvetlendirmede hem de testosteron yapımında kullanılan önemli bir mineraldir” dedi.
#Cinsel Yaşam