Ara Güler, tam 63 yıl önce kışa yakın güneşli ve aydınlık bir günde meraklı bir fotomuhabiri olarak Aydın’a gitmişti. Üçüncü ölüm yıldönümü vesilesiyle usta fotoğrafçının izinde yaptığımız yolculukta rotamızı genişletip Toscana’yı anımsatan Doğanbey’e uğradık, Söke’nin 100 yıllık körüklü efe çizmesi ustalarıyla selamlaştık.
#HürriyetYıllarca Türkiye’yi karış karış dolaştı, yol üstündeki lezzet duraklarını keşfetti. Anadolu’nun kıyıda köşede kalmış yemek hazineleri onunla gün yüzüne çıktı. Hürriyet’teki yazılarıyla yeme-içme kültürünün bilinmeyenlerini tartışmaya açtı. Mehmet Yaşin, şimdi de bizi kendi evimizin mutfağına davet ediyor. Yeni kitabında, “Yumurta bile kıramam” demenin marifet olmadığını, basit yemekler pişirerek hayatımıza katabileceklerimizi anlatıyor.
#Mehmet YaşinEsenler'de pilavcıya gelen 4 arkadaş yiyip içtikten sonra 400 liralık hesabı ödemeden kaçtı. Karınlarını doyuran 4 arkadaşın hesabı ödemeden kaçtığı anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.
#İstanbulÖnce Hatay Havalimanı’na gittim. Sonra Antakya ve Arsuz. Hüzünlü bölgelerde dolaştım. Yeniden doğuşla ilgili başarı hikâyelerini dinlerken söz, bir zamanlar Arsuz’a zorunlu iniş yapan Fransız kadın pilota geldi. Hikâyeyi Sayek ailesinden dinledim. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Arsuz’a zorunlu inen uçağın bıraktığı 10 günlük anılar hâlâ anlatılıyor. Kadın pilotun zorunlu indiği Arsuz’da nasıl da el üstünde tutulduğu ve heyecanla karşılanıp yolcu edilişinin öyküsü çok etkileyiciydi.
#Hatay HavalimanıYAKIN bir zamanda Hugo Boss Türkiye Genel Müdürü Arif Kaya, sanatçı Haluk Levent’le birlikte Antakya’ya gittik. 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’de bir seferberlik başladı. Devletle birlikte sivil toplum örgütleri, şirketler bölgeye yardım etmek için adeta yarıştılar.
#1Almanya denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan ve yılda 1.5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Neuschwanstein Şatosu, günümüzde adeta bir fenomen haline gelmiş durumda. Özellikle sonbaharın hüznü çökerken bu büyüleyici şatoyu ziyaret etmek, onun dokunaklı hikâyesini daha da anlamlı kılıyor. Yapımı tam 17 yıl süren ve Bavyera Kralı II. Ludwig tarafından inşa ettirilen bu şatonun ardında gizemli ve hüzünlü bir hikâye yatıyor…
#AVRUPADAN HABERSonbaharın en cazip rotalarından biri olan Portekiz’in başkenti Lizbon, son yılların en trend şehirlerinin başında geliyor. Tarih boyunca birçok kültürle etkileşime geçmiş olan Lizbon, zengin birikimini günümüze kadar en güzel şekilde korumayı başarmış... Bu nedenle şehir, yılın hangi döneminde olursa olsun, eğlence ve kültürel amaçlı seyahatlerden hoşlanan milyonlarca gezginin cazibe merkezi olmaya devam ediyor.
#LizbonBazı insanlar aşk ve evlilik konusunda o kadar şanslı ki! Hayat onların gelecekte acı ve tatlı, hastalıklı ve sağlıklı günlerini birlikte geçirecekleri insanları çok erken karşılarına çıkarıyor... Kimi zaman bu ilk tanışmadan sonra araya yıllar girse de yine yolları kesişiyor ve hayatlarını birleştiriyorlar. Gerisi ise bir aile, çocuklar ve birlikte geçirilen uzun süre.
#Buddy ValastroÜstümüze ya da yemeklerimize konmadan önce sinekler nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyiz ancak gerçeklerden kaçamayız. Afiyetle yediğiniz yemeğinize konmadan hemen önce bir çöplüğü ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir… Peki bu bizi hasta eder mi?
#SinekSivrisinekler yazın çoğumuzun kâbusu, havalar serinlediği için sivrisinek probleminden kurtulsak da karasineklerle mücadelemiz devam ediyor. Sivrisinekler gibi kan emmedikleri için zararsız görünseler de etrafımızda vızırdamaları, yemeğimize konmaları çoğumuzu rahatsız ediyor. Ayrıca yemeğimizin üstüne konmadan önce nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyeceğimiz bir bilgi ama gerçeklerden kaçamayız. Sinekler sizi ziyaret etmeden önce çöplükleri ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir…
#SinekŞüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#Balıku hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün SırlarıTürk mutfağı çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. İstanbul’da da bazı yöresel yemekleri başarıyla icra eden lokantalar var. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağı İstanbul’da temsil ediliyor. Ama Türk mutfağını yansıtan klas mekân sayısı çok az. İşte bu noktada Seraf Vadi devreye giriyor...
#Vedat MilorTüm dünyanın gözleri önünde yaşanan gösteri dünyasının en büyük aşklarından biri iki hafta önce resmen sona ermiş, Jennifer Lopez’in 2 yıllık eşi Ben Affleck’ten boşanmak için en sonunda mahkemeye gittiği ortaya çıkmıştı.
#Jennifer LopezAsistan doktor Uğurcan Ağcaoğlu yaklaşık iki ay önce görev yaptığı cerrahi kliniğinden ayrıldı, ardından da eve gidip intihar etti. İddiaya göre aynı klinikteki kıdemli meslektaşlarından gördüğü ‘mobbing’e daha fazla dayanamadı. Ağcaoğlu’nun intiharının ardından sosyal medyada neredeyse her gün başka bir mobbing olayının ifşasına rastlıyoruz. Doktorlar arasındaki bezdirme ve zaman zaman fiziksel şiddete varan hiyerarşik yapıyı soruşturduk.
#Asistan Doktor