Paylaş
Yiyecekle davranış ilişkisini ve dahası yediklerimizin insan sağlığını bu kadar etkileyeceğini hiç düşünmemiştim. Çocukluk rahatsızlıkları ile beslenme arasındaki saklı ilişkileri inceleyen ve bu konuda ödül kazanmış bir kitabı bulunan Kelly Dorfman, 1-2 Haziran’da İstanbul’a geliyor. Dorfman, beslenmenin çocuklar üzerindeki etkilerini Cihangir Yoga’da anlatıyor. Bunun öncesinde Doğan Kitap’ta ilginç bir kitap çıkarmış. Başlığı da benim yazdığım gibi: “Doğru Yiyecek, Sağlıklı Çocuk”
Önce Dorfman’ı tanıyalım isterseniz. Beslenme ve biyoloji konusunda master derecesi olan Dorfman, çocukluk rahatsızlıkları, davranış sorunları gibi pek çok konunun beslenmeyle ilişkisini araştıran bir uzman. Dorfman, Amerika’da “Beslenme Dedektifi” olarak tanınıyor. 30 yılı aşkın tecrübesiyle temel sorunları hızlıca ortaya çıkaran ve araştırmalara dayanan denenmiş stratejileri kullanan Dorfman, ebeveynlere olan desteğinde pedagog, psikolog, tıp doktorlarıyla yakın çalışmalar yapıyor. Lisanslı bir beslenme uzmanı aynı zamanda. Amerika’nın çeşitli bölgelerinde verdiği seminerlerin yanısıra LivingWithout dergisinde köşe yazarı ve Huntington Post’ta blog yazarı.
Doğan Kitap’tan çıkan “Anne Baba Akademisi-Doğru Yiyecek, Sağlıklı Çocuk” adlı kitap Türkiye’de yayınlandı.
Ben okurken çok etkilendim. İşte kitaptan birkaç alıntı. Gerisi size kalmış.
Yemek seçme muamması
İyi bir beslenmenin temel prensipleri basittir: tam işlenmemiş organik gıda, bol miktarda meyve ve sebze.
Bir döküntü, süt ürünlerine hassasiyetin göstergesi de olabilir, temel yağ asitlerinden birinin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Mide ağrısı laktoz hassasiyeti anlamına da gelebilir, gluten reaksiyonu nedeniyle de oluşabilir. Yemek seçmenin çok çeşitli nedenleri olabilir, örneğin algılardaki aşırı duyarlılık da, çinko eksikliği de bir neden olabilir.
Çocuğunuz yemek seçerken endişelenmeli misiniz?
Kesinlikle hayır. Endişelenmek, sağlığınızı olumsuz etkiler. Ama çocuğunuzun yemek seçmesinin altında yatan nedeni öğrenme dürtüsü önemli. Aslında endişeniz bir şeylerin ters gittiğiniz sezmenizden kaynaklanır. Yalnızca makarna, ekmek, peynir, kızarmış patates, tatlı gibi bol nişasta ve şeker içeren boş kalorili ve besleyici değeri düşük yiyecekleri tüketen bir çocuk, büyümesi ve gelişmesi için gerekli besinleri alamaz. Bu çocukların beslenmeleri genellikle meyve, sebze, balık ve tam tahıllarda bulunan temel besinlerden ve iyileştirici maddelerden yoksundur. Beslenmeleri temel olarak nişasta ve ve yağ oranı yüksek yiyeceklere dayandığı için bu çocuklar da tıpkı kötü beslenen yetişkinler gibi duygudurum dalgalanmalarına, huzursuzluğa ve yorgunluğa eğilimli olur. Kolayca bunalabilir, kötü uyuyabilir ve potansiyel fiziksel ve akademik performanslarına ulaşamayabilirler.
Yemek seçmek, çocukların yorgun ve huzursuz olmalarına neden olur, ama aynı zamanda reflü ve bağırsak sıkışması gibi tıbbi sorunlara da işaret ediyor olabilir.
Çocuğunuz rahatsızsa besinleri inceleyin
Her türlü beslenme sorunu iki kategoriden birine girer: Ya vücudu rahatsız eden bir madde vardır ya da ihtiyaç duyulan bir madde eksiktir. Çocuğunuzun beslenme muammasını çözmeye başlarken her zaman kendinize şu soruları sorun: Bu ipuçları bir iritanı mı yoksa bir eksikliği mi gösteriyor? Çocuğum yediği bir şeye karşı tepki mi gösteriyor yoksa yeterince alamadığı besinler mi var?
İritanlar rahatsız edicidir, ciltte oluşan tahriş (döküntüler) rahatsız olmuş bir sinir sistemi (zor uyuma ya da huzursuzluk) ve rahatsız olmuş bir sindirim sistemi (gaz, şişkinlik, kabızlık, reflü) bu nedenle oluşabilecek semptomlardan bazılarıdır.
Her neyse ben daha fazla uzatmayayım. Siz daha fazla detaylı bilgi almak isterseniz 1-2 Haziran’da Cihangir Yoga, İstinye’ye bir gidin.
Paylaş