İskoç misyoner David Livingstone, 1855’te Zambezi Nehri’ndeki görkemli şelaleyle karşılaştığında Kololo kabilesinin verdiği “Gümbürdeyen Duman” ismini beğenmemiş, haritasına kraliçesinin ismiyle not etmişti. Zimbabwe - Zambiya sınırındaki Viktorya Şelaleleri yeryüzündeki yedi doğa harikasından biri. Çevresi Afrika’nın macera turizmi merkezi. Köpüklerinde adrenalin meraklıları botla geziyor, ayaklarına elastik halat bağlayıp uçurumlara atlıyor, telden köprülere kement atıp vadileri aşıyor, ‘Victoria Falls’ ya da sınırın öteki yanındaki Livingstone’dan helikoptere binip şelaleyi gökyüzünden seyrediyor. Bu doğa mucizesini her yönden görmek isterseniz çok girişli çifte vizeyle gitmenizde yarar var. Zimbabwe tarafından manzaranın daha güzel olduğu söyleniyor, ülkenin para birimi dolar, yani doğu tarafı daha avantajlı. Victoria Falls kasabası konaklamak için uygun.
#SeyahatSabah çok erken, gün doğumuyla birlikte koyuldum yola. Güneş fazla yakmaya başlamadan ‘Krallar Vadisi’ olarak bilinen, firavun mezarlarıyla dolu bölgeye ulaşmalıydım. Günü birliğine kiraladığım külüstür taksi, delikanlı şoförün yönetiminde, beklenmedik bir hızla Nil’in sağ kıyısı boyunca, ırmağın akışına ters yönde ilerliyordu. İlerlerken de boş yolda, hiçbir neden yokken, düğün alayındaymışız gibi korna çalıp duruyordu. Belki düğün alayında değildik ama kabir ziyaretine çıktığımız, bunca yolu görkemli piramitlerin aksine firavunların gizli kalmış izlerini sürmek amacıyla teptiğimiz kesindi.
#MısırKuzey Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Mısır, Nil Nehri'nin bahşettiği zenginlikler ile hayat bulmuş. 7000 yıllık muazzam tarihi, mitolojisi ve efsaneleri ile insanlığa ilham olmaya devam eden bir ülke Mısır. Dünyanın süper gücüyken şu an geldiği noktayı hiç hak etmeyen bir ülke. İşte size Mısır gezi rehberi...
#MısırKaranlığı siyah sananlar fena halde yanılıyor olabilir. Başta Murat Şaka, dört fotoğrafçının çektiği bu 10 portre, şehre karanlık çöktükten sonra göze çarpan renkleri yansıtıyor. Sıradan ‘bir İstanbul gecesi’nin, dizilerde göremeyeceğiniz, canlı ve gerçek tonlarını... Kent hayatını yatay ve dikey kesen bir pazar gezmesinde olduğunuzu düşünün. İstanbul gecelerinin üç boyutlu tahayyülü ise: Dimağlara amade...
#Gece Hayatıİlyas Yıldız (34) seyahat âşığı bir gazeteci. İzlediği belgeselden etkilenip geçen ağustosta Afrika’yı boydan boya geçmeye karar verdi. Otostop, otobüs ve dolmuşla Kahire’den Cape Town’a 50 günde 8 ülke, 12 bin kilometre yol kat etti. Yıldız “Kıtanın en güney noktası Agulhas Burnu’na vardığımda yolculuk bittiği için üzüldüm. İnsanıyla, doğasıyla Afrika bana önyargılara meydan okumayı öğretti” diyor.
#AfrikaAyşegül İldeniz, uluslararası bir bilgisayar firmasının 67 ülkeden sorumlu başkanı. 16 yaşından bu yana seyahat eden meraklı bir gezgin. Son iki yıldır Maya, Aztek kültürünün izinde Güney Amerika’yı geziyor. Şubatta bir haftalığına Peru’nun And Dağları’ndaki Cusco kentine gitti. Unutamadığı bir tren yolculuğuyla Machu Picchu’ya ulaştı.
Gelecek hafta perşembe günü Kuzey Yarımküre’de yılın en uzun günü yaşanacak. Kutba yakın ülkelerde güneş neredeyse hiç batmayacak. Yengeç Dönencesi’ndeki Meksika, Bahamalar, Moritanya, Mali, S. Arabistan, Cezayir, Nijer, Libya, Mısır, BAE, Umman, Hindistan, Bangladeş, Myanmar, Çin, Tayvan gibi ülkelerde ise gölgeler silinecek. İskandinavya ve Rusya “beyaz geceler”i yaşarken, Şili ve Arjantin Patagonyası’nda yılın en uzun karanlığı şölenlerle kutlanacak. İşte size 21 Haziran’daki doğa mucizesini hakkıyla yaşayacağınız dört alternatif.
Duygu Gür Ünal (35), İstanbul’da özel bir hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı. Evli, 2 yaşında bir oğlu var. Fırsat buldukça yurtiçinde, yılda 2-3 kez de yurtdışına seyahat ediyor. “Seyahatteyken bir sonrakini düşünmeyi seviyorum” diyor. Ünal, eşi ve oğluyla geçen ay İtalya’nın en büyük gölü Garda’ya gitti. “Kasabaları gezmek son derece keyifli, gölün kuzeyi su sporlarıyla ilgilenenler için cennet” diyor.
25 yıldır Alman ve Japon turistlere Türkiye’yi tanıtan Nazan Öztürk (47), ağaç ve çiçeklerin peşinde dünyayı keşfeden meraklı bir gezgin. Amerika’dan Japonya’ya pek çok ülke görmekle birlikte esas ilgi alanı Türkiye. “Kültürü, doğası o kadar zengin ki, her şehrini hakkıyla görmeye ömrüm yetmez” diyor.
İstanbullu Seda Rukiye Taşçınar (29), tekstil mühendisi. Sinema, spor, müzik, resim, fotoğraf ve kitapların yanı sıra en önemli hobisi seyahat. Taşçınar, geçen baharda Yunanistan’ın Türkiye sınırına 40 kilometre uzaklıktaki sahil kasabası Dedeağaç’a (Alexandropoli) gitti. “Sahildeki kafeleri, yemekleri, çarşısındaki küçük dükkanları keyifliydi. Sevimli, hesaplı, zahmetsiz şehir. Hafta sonu tatili için iyi seçim” diyor.
Çevre ve inşaat mühendisi Serhat Narsap (29), bugüne kadar 50’ye yakın ülkede 230 kenti gezdi. 8 yıl İngiltere’de yaşadı. Üç büyük hobisi var: Dil öğrenmek, öğrendiği dilleri kullanacağı seyahatler yapmak, pul koleksiyonerliği. İTÜ Çevre Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra gittiği İngiltere’de çalışırken hafta sonlarını, tatillerini, izinlerini seyahat ederek değerlendirmeyi tercih etti. Kısa zaman önce Türkiye’ye işini kurmak için dönen Narsap, hem seyahat felsefesini hem de geçen mayıs ayında Lübnan’da gezdiği üç kenti anlattı.
Mısır, insanlık tarihinin önemli adımlarının atıldığı coğrafyalardan biri. Herodot’un deyimiyle, "Nil’in armağanı." Güneşin, güneş tanrıların, piramitlerin, mumyaların, firavunların gizemli ülkesi. Antik Yunan’dan Roma’ya, Arap’tan Osmanlı’ya tarih boyunca farklı uygarlıkların ilgisini çekmiş. Günümüzde bile, milyonlarca kişi bu gizemi yakından görebilmek, hissetmek için akın akın Mısır’a gidiyor. Ancak, gerçek şu ki, Mısır’ı yalnızca Nil üzerinde yapılan kurvaziyer gemi gezileriyle tanımak mümkün değil. Bu gizemli ülkenin, o kadar çok bilinmeyeni var ki... Büyük bir kısmı da, Kahire-Luksor arasında kalan yaklaşık 500 kilometrelik bölgede yer alıyor. Yani Orta Mısır’da.
Açık Radyo’da "Dünyanın Gezgini" programını hazırlayan Mehmet Vural (49) denizcilik eğitimi aldığı halde hayatını serbest gazetecilikle kazanıyor. 1997’den bu yana dünyayı geziyor, yazıları, fotoğrafları çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Radyo programıyla gezgin kültürünün yaygınlaşması için çaba gösteriyor.
Aslı Eriş (26) İzmirli bir gıda mühendisi. Doktor anne-babası kendilerini hayata ve doğaya adamış. Ona yolculuk sevgisini aşılayan, babası. Zaten her fırsatta birlikte yola çıkıyorlar. Aslı Eriş’i haftasonlarında İzmir’de aramayın boşuna, çünkü her hafta başka bir yerde... "Haftasonu geldiğinde ’hadi’ diyoruz ve ciplere doluşup yola çıkıyoruz. İzmir çevresinde, üç-beş saatlik mesafelerde, dağlarda keşfedilecek ne kaldıysa, oraya gidiyoruz.