Meclis, iki aylık aranın ardından yeni yasama yılına yarın başlıyor. Gündemde, Öğretmenlik Meslek Yasası, tüketicinin korunması teklifi, kadının soyadı düzenlemesini de içeren 9’uncu Yargı Paketi öncelikle ele alınacak. Yapay zekâyla ilgili de araştırma komisyonu kurulacak.
#MeclisAnayasa Mahkemesi’nin (AYM) geçen yıl cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olduğunu belirterek iptal ettiği ‘kadını evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan’ madde, 9. Yargı Paketi ile yeniden eski haliyle düzenlendi. Yargı paketi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi ve önümüzdeki günlerde görüşülmek üzere TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi. Bundan sonrasında neler olacağına baktık.
#KadınAYM’nin iptal ettiği ‘kadının bekarlık soyadını ancak eşinin soyadı ile birlikte kullanabilmesine ilişkin düzenleme’ aynı şekliyle 9. Yargı Paketi’ne girdi. AYM’nin yeniden düzenlemesi için 9 ay süre verdiği maddenin gerekçesi ise ‘aile bütünlüğü’ olarak açıklandı.
#Anayasa Mahkemesi28 Nisan 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle Türk Medeni Kanunu’nun, kadını evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan maddesini iptal etti. Bu iptalin yürürlüğe girmesi için yasa koyucuya tanınan 9 aylık süre 28 Ocak’ta doluyor. Ancak mevzuatın nasıl işleyeceğine dair henüz Meclis’ten geçen yeni bir düzenleme yok. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüsü, avukat Yelda Koçak “AYM böyle bir maddenin iptaline karar veriyorsa yeni bir düzenlemeye ihtiyaç kalmaksızın 29 Ocak’tan itibaren evlenen kadınlar kendi soyadlarını kullanır. İlgili makamlarda bunu önlemek için mücadele verenler suç işler” diyor.
#Gizem CoşkunardaThomas Randele, Boston'ın nezih mahallelerinden birinde yaşayan sevgi dolu bir aile babasıydı. Kızını her gün arabayla okula götürür, sınıf gezilerine refakat eder, arkadaşlarıyla golf oynardı. Ancak Randele'in 20 yaşından beri sakladığı çok büyük bir sırrı vardı ve bu sırrı hayatının son günlerinde kızına itiraf edecekti. Film gibi bir hikâyeye hazır mısınız?
#Thomas Randele28 Nisan’da Anayasa Mahkemesi aldığı kararla cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle kadını, evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan kuralı iptal etti. Bu karar yıllardır soyadı mücadelesi veren kadınların zaferi olarak kabul ediliyor. 9 ay sonra hayatımıza girecek yeni düzenlemeleri mercek altına aldık.
#Anayasa MahkemesiBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartGAZETECİ Aslı Çakır Birol 2014’te avukatı Hülya Gülbahar ile birlikte, evlilik nedeniyle soyadının rızası dışında değiştirildiğini belirterek Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Evlenmeden önceki adıyla, Aslı Çakır olarak düzenlenmiş yeni kimliğinin verilmesini talep etti.
#Melis ALPHANYARGITAY Hukuk Genel Kurulu da (YHGK) evli kadının sadece bekârlık soyadını kullanamayacağı içtihatını Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları doğrultusunda 30 Eylül’de verdiği süpriz bir kararla değiştirdi. Artık evli kadınlar aile mahkemelerine dava açarak kendi soyadlarını kullanabilecek. Daha önce mahkemeler vize verse bile Yargıtay, Medeni Kanunu gerekçe göstererek evli kadınların sadece bekârlık soyadlarını kullanmalarına onay vermiyordu.
#Kadın