Uzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. O kişilerden biri geçtiğimiz günlerde 113 yaşındayken hayatını kaybetti. Peki bu kadar uzun yaşayabilmesini neye borçluydu?
#SağlıkSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıDünyada genelindeki şeker hastası vakalarının son 30 yılda iki katına çıkarak 800 milyonu aştığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ve NCD-RisC tarafından yürütülen araştırmada, hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenler obezite, sağlıksız gıda pazarlaması ve fiziksel aktivite eksiklikleri olarak sıralandı.Uzmanlar, diyabetin küresel bir sağlık tehdidi haline geldiğini ve bu sorunun çözülmesi için sağlıklı beslenme ve egzersiz teşvik eden politikaların acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
#DünyaTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkGirişimci 13 kadın, toprakta hep eli olan ama adı pek de anılmayan hemcinsleri için kooperatifleşti. Tarımda kadının parmak izini belirginleştirmek isteyen Tarımda Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir tarım için kadın üreticilerin daha çok söz sahibi olmasını istiyor. Ayrıca; kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlere sahip çıkan ‘agroekoturizm’ destinasyonu yaratmak da hedefler arasında...
#1Sofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye geçen hafta ‘yenidoğan çetesi’ haberiyle sarsıldı. Başında Dr. Fırat Sarı’nın olduğu iddia edilen çete SGK’dan daha fazla para almak için ihtiyacı olmayan bebekleri yoğun bakıma yatırarak ölümlerine sebep olmakla suçlanıyor. 22’si tutuklu 47 şüpheliye ilişkin soruşturmada iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Fakat iddianameden sonra ortaya çıkan ve mağdur olduğunu söyleyen ailelere bakılırsa olay ne yazık ki söylendiği gibi 10 bebekle sınırlı kalmayacak. Çete üyesi olduğu iddia edilen iki doktorla yolları kesişen iki aileyle konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSon yıllarda mühim bir sağlık sorunu haline gelen meme kanserine karşı artık çok daha fazla uyanık olmak zorundayız. Çünkü meme kanseri, sanıldığı üzere sadece 40 yaş üstü kadınları değil, 20’li, 30’lu yaşlardaki genç kadınları ve hatta erkekleri de etkileyebiliyor.
#Buğra BuyrukçuABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kaçar, kişinin obezite cerrahisi geçirmiş olmasının hamileliğini ve bebeğini etkileyecek bir durum olmadığını belirterek, “Eğer kişi ideal kilosuna ulaşmış, bu kiloda en az 6 ay kalmış, vücudun yıkım süreci sona erdiyse sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir doğum geçirebilir. Bu süreçte ne anne, ne bebek ne de emzirme süreci olumsuz etkilenmez” dedi.
#1Yaşadığı ağrılar doktorlar tarafından görmezden gelinen genç kadının semptomları kötüleşince gerçek ortaya çıktı. Henüz 26 yaşındayken yumurtalıklarında tam 26 santimetre büyüklüğünde kanserli bir tümör olduğu anlaşılan genç kadın şimdi beş yıl daha yaşayıp yaşayamayacağını bilmeden tedavisine devam etmeye çalışıyor.
#Yumurtalık KanseriSon dönemin en çok konuşulan boşanma davasının kahramanlarından biri milyarder iş insanı... Aslında böyle olması da gayet doğal. Çünkü çok karmaşık bir aşk ilişkisinin tam merkezinde... Bir başka deyişle durum gerçekten çok karışık...
#John PaulsonÜlkemizde sporun gelişimini, başta 22 olimpik sporcusu Türkiye'yi Paris 2024'te temsil etmeye hak kazanan Yıldız Anneler projesi olmak üzere birçok farklı çalışma ile destekleyen P&G Türkiye, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) Festival Park Kadıköy’de gerçekleştirdiği Spor Festivali’nin ana sponsorluğunu da üstlendi.
#Paris2024