Rahim ağzı kanserinde anne olma şansını koruyan cerrahiler… Akıllı ilaçlarla doğrudan tümörü hedef alan tedaviler… Tümörün genomunun incelenmesiyle karar verilen medikal yöntemler… Tıbbın baş döndürücü bir hızla geliştirdiği bu yeni yöntemler kanser hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzattığı gibi geleceğe dair umutları da artırıyor.
#Kadın KanserleriMüzisyen Alper Kömürcü, Kur’an-ı Kerim araştırmacısı ve yazar Caner Taslaman’la iş birliği yaparak “Yaratılış” adında, oratoryo türünde bir eser hazırladı. Eşi İpek Açar da çalışmaya sesiyle destek verdi. Çiftle “Dünyada başka örneği yok” dedikleri projenin detaylarını konuştuk.
#Alper KömürcüABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon KanseriErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkKalp damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, kadınların kalbinin çok özel ve hassas olduğunu söyledi, “Toplumların gelişebilmesi ve modernleşebilmesi için unutulmaması gereken en önemli unsur kadınlarımızın kalp sağlığının korunması, eşit haklara sahip özgürce yaşamaları ve kadın-erkek eşitliğinin toplumda topyekûn kalkınmanın temeli olması gerekliliği” dedi.
#1ABD'nin Seattle şehri geçtiğimiz günlerde inanılmaz bir hayat kurtarma hikayesine sahne oldu. Genç bir kadın gittiği hokey maçında önünde duran görevlinin ensesindeki benin cilt kanser belirtisi olduğunu fark edip adamı uyararak erkenden teşhis ve tedavi edilmesini sağladı. Biz de bu hikayeden yola çıktık, benler ve cilt kanseri ilişkisini mercek altına aldık. Hangi benler risk taşır?
#Cilt KanseriJaponya'da yapılan araştırmalar doğum sırasında bebeklere annelerinden kanser bulaşabileceğini ortaya çıkardı. Araştırma hakkında konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Betül Açıkalın, "Bu çok nadir görülen bir durum. Kanser hastası gebe kadınlar bundan korkmamalı. Kanserden değil, geç kalmaktan korkmak gerekir. Bu gibi durumlarda anneler sezaryenle doğumu tercih edebilirler" dedi.
#HamileGenel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can Başaran, “Meme kanserinde farkındalık için tarama yaptırmayı ihmal edersek, biz hassas davranmazsak; unutmayalım ki kanser ayrım yapmaz, herkese eşit davranır” diyerek muayenenin ve erken tanının önemine dikkat çekti. “Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” sebebiyle bir araya geldiğimiz Op. Dr. Can Başaran, günümüzde hala birçok kadının da korkuları yüzünden hastalığını saklamaya çalıştığını da anlattı.
#BursaMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriTüp bebek ve infertilite tedavi gören çiftlerin en tedirgin olduğu konulardan biri kullanılan ilaçların anne adayının sağlığını olumsuz yönde etkileme ihtimalidir. Peki, tüp bebek tedavisinde nasıl ilaçlar kullanılır? İlaçların içeriğinde neler var? Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun bu konu hakkında bebek deneyen çiftlere bilgi veriyor.
#Tüp BebekVay be! Ne yazdı!Bu yaz yan gelip yatmadım. Çalıştım. Ama çok çalıştım. Manyaklar gibi çalıştım. “Yerel kalkınmaya destek” için çalıştım, Bodrum’daki köyüm Gürece için çalıştım, İyilik Atölyesi için çalıştım. Benimle birlikte kızım Alya da çalıştı, 15 tane dans atölyesi yaptı. Maribel ve Anton da (bizim 11 yıllık yardımcılarımız, artık ailemizin üyeleri onlar) çalıştı, herkes çalıştı, sivil toplum örgütleri çalıştı, mezarlık bakımında belediyeler çalıştı, Güreceliler çalıştı ve kolye atölyelerimize katılan herkes çalıştı. Ama değdi. Her şeye değdi.Dünyanın en şahane şeyiymiş güçleri birleştirmek. Birlikte üretmek. Bu yaz hepimiz imece usulüyle bir köy için çalıştık. Yerel kalkınmaya destek bu işte! Ama işin başındayız daha. Bu tecrübe bana sabırlı olmam gerektiğini öğretti. Daha bunun gelecek yazı var, ondan sonrası var, var da var...Bu yaz minik dükkânımızda iyilik kolyeleri sattık, geliri Toplum Gönüllüleri’ne gitti, onlar da bunu köy için kullandılar, kullanmaya da devam ediyorlar.18 kolye atölyesi yaptık. 20 katılımcıyla başladık, derken her atölye de 47 kişi olmaya başladık. Tek tek herkese kolye yapmayı öğrettik. Bu atölyelerde bizimle olabilmek için iki sivil toplum örgütüne katılım bedeli ödedi insanlar. Nasıl bir ilgi vardı anlatamam. Kendimden geçtim mutluluktan. İnsanlar akın akın güzel bahçemize geldi, zeytin ağaçlarının altında kolyeler dizdi. İlk kolyelerini kendileri için dizdiler, dizdikleri diğer kolyeler dükkâna girdi, orada satılıp tekrar köye döndü, bundan sonra da dönecek.Toplum Gönüllüleri dışında birlikte iş yaptığımız diğer sivil toplum örgütü Pembe İzler Kadın Derneği’ydi. Arzu Karataş ve Derya Acar. İki manyak çalışkan kadın daha. Bir de süper ekipleri var. Üç günlük bir İyilik Şenliği hediye ettiler köyümüze. Pek çok kişiye istihdam sağladılar, standlar kuruldu, sanatçılar geldi geçti bizim bahçeden, şenlik köyümüze hareket getirdi. Onlar da elde ettikleri geliri köyün kadınlarının kanser taraması için kullanıyorlar. Şu anda her yere posterler asmış durumdalar. 250 kadın ücretsiz taramadan geçiyor 1 Eylül-1 Mayıs arasında. Allah korusun, ameliyat gerektiren bir şey varsa onu da üstleniyorlar.
#AYŞE ARMANRahim kanserinin dünyada ve ülkemizde en sık görülen 10 kanser türü içinde, kadın kanserleri arasında ise ilk 4 hastalık arasında yer aldığı biliniyor. Rahim kanserlerinin yaklaşık yüzde 25'i menopoz öncesi, yüzde 5'i de 40 yaş altında görülüyor. Hastalığın en önemli belirtisi düzensiz kanamadır. Peki, rahim kanseri nedir? Rahim kanseri belirtileri neler?
#Rahim Kanseri Nedir?Sindirim sisteminin bir bölümünü oluşturan kalın bağırsak, kolon ve rektum olarak adlandırılan iki kısımdan oluşur. Bu bölgelerden kolon olarak adlandırılan kısmı kalın bağırsağın büyük bir bölümüne denk gelirken rektum kısmı ise anüsten önceki yaklaşık 15 cm’lik kısımdır. Kanser gelişimi sadece kolonda yani kalın bağırsakta olursa kolon kanseri olarak adlandırılır. Eğer kanser oluşumu rektum kısmında görürlerse Rektum Kanseri olarak isimlendirilir.
#Kalın Bağırsak KanseriKadınların önemli bir kısmı jinekolojik muayenenin öneminden haberdardır fakat utanma, heyecan, korku gibi duygular nedeniyle ihmal ederler. Düzenli olarak yapılan jinekolojik muayene eğer varsa hastalıkların erken teşhisine neden olur ve bu da tedavi sürecinin çok daha verimli geçmesini sağlar.
#Jinekolojik Muayenenin ÖnemiAllah korusun, hiç meme kanseri olmayayım…Kimse olmasın.Ama olursam, gideceğim doktorlardan biri Metin Hoca.Gerçekçi, dürüst, bilgili, sinir uçları açık, şefkatli ve pozitif…Bu röportaj sayesinde pek çok şey öğrendim kendisinden.Siz de öğreneceksiniz…Okuyun, okutun…
#Anadolu Sağlık MerkeziRahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kistleri ve kanserleri, endometriozis, miyom… Uzmanlar her fırsatta ‘Erken tanı hayat kurtarır’ diyerek rutin kontrollerin ve testlerin önemine dikkat çekiyorlar. Ancak çoğumuz bu yaşamsal önem taşıyan öneriyi ya korkudan ya da ihmalkarlıktan genellikle kulak arkası ediyoruz.
Arzu Karataş, sağlık sektörünün tam kalbinde yönetici olarak çalışıyor. Hemşire olarak başladığı kariyeri, hastane yöneticiliğine kadar uzandı. Yıllardır bir sağlık profesyoneli olarak meme kanserinde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyor ve kadınlara neler yapmaları gerektiğini anlatıyordu. Ama iş kendi kontrollerine gelince, sık sık erteledi. Bir gün meme kanseri olduğunu öğrendi ve hayata bakışı değişti.