Temel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk Yazar6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde 10 ilimizi etkileyen deprem aslında hepimizi olumsuz etkiledi. Günlerce ve halen deprem bölgesinden gelen haberlerle üzüntü yaşıyoruz. Herkesi yasa boğan bu afetin fiziki ve psikolojik etkilerinin mümkün olduğunca iyileştirilmesi uzun bir süre alacak gibi görünmektedir. Psikolojik destek gereksinimi hem yetişkinler hem çocuklar için önemli bir gereksinimdir ancak 20 Şubat’ta 71 ilde okula başlayacak çocuklarımız için okulda ve evde destekleyici bir yaklaşım önceliğimiz.
#Konuk YazarÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarKadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM), T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yerli ve yabancı çok sayıda bakanın katılımıyla bugün başladı.
#KADEMDünyayı tanımaya çalışan erken yaş çocukları için okul öncesi eğitim kurumuna başlamak heyecan verici olduğu kadar kaygı uyandırıcı da olabilir. İlk defa okula başlayan çocukların anne-babaları hatta büyükanne, dede gibi yakınları da heyecan içinde çocuklarının ilk eğitim yaşamına başlamasının nasıl olacağına dair beklenti içine girerler.
#Konuk YazarDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada vaka sayısının bir aylık düşüşünün ardından, 7-13 Mart arasında haftalık vaka sayısının küresel çapta yüzde 8 arttığını açıkladı. Bazı ülkelerin test sayılarını düşürmesine karşın 11 milyon vaka ve 43 bin can kaybının görüldüğü mart ayının ikinci haftasının, dünyada ocak ayından sonra ilk artışı işaret ettiğini vurguladı. Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil, Türkiye’yi yeni bir dalganın bekleyebileceğine dair uyarılarda bulunarak, “Dünya Sağlık Örgütü, bu tablonun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtiyor. Bu uyarıyı akılda tutarak toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz” dedi.
#DSÖGünümüz dünyasında Ukrayna-Rusya arasındaki savaş iki ülke sınırları ötesinde yaşayan çocuk ve yetişkinleri de olumsuz etkiliyor. Ukrayna’da özellikle küçük çocukların korkuları, acıları yürek sızlatırken, bu görüntüleri izleyen ülkemizdeki çocuklar için yetişkinlerin önlem alması gerekiyor.
#Konuk YazarEğitmen, yazar Banu Yüksel “Sorunları olan bir erkek, psikolog yerine neden konsomatrise gitmeyi tercih eder?” sorusundan yola çıkarak Kadın Araştırmaları Anabilim Dalındaki tezi için akademik bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışma için pavyon müşterileri, sahipleri ve konsomatrislerle görüşmeler yapan Yüksel, tezinin bulgularını daha geniş kitlelere ulaştırmak için “Kimse Fahişe Doğmaz” isimli bir roman yazarak okuyucularıyla buluşturdu. Yüksel, röportajımızda kurguladığı hikâye ile çocuk yetiştirme konusunda yapılan yanlışların ileride nelere mal olabileceğini göstermek istediğini de anlattı.
#Sibel Bağcı UzunBanu Yüksel, ikinci kitabı ‘Kimse Fahişe Doğmaz’ı yazabilmek için ikinci kez yüksek lisans yaptı. Tezinin geniş kitlelerce okunması amacıyla hazırladığı bu kitap için onlarca pavyon çalışanı ve müşterisiyle konuştu. Yüksel ‘insanların zamanla ruh fahişesine dönüştüğünü’ savunuyor.
#Banu YükselTürkiye’nin bir numaralı şampuan ve saç kremi markası Elidor*, 2021 Mart ayında Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Udemy iş birliğiyle başlattığı “Kendi Yolumuzda” projesi aracılığıyla bu yıl sonuna dek 500 bin genç kadını hayallerine giden yolda desteklemeyi hedefliyor.
#ElidorBaşta sadece 400 kopya basılan Pauline Harmange imzalı ‘Erkeklerden Nefret Ediyorum’, Fransa’daki ‘toplatılma’ tartışmasının ardından bir sansasyona dönüştü. 17 dile çevrilen kitap aslında genç kuşaktan bir feministin, ‘kadın nefretinin’ bu denli olağanlaşması karşısında yükselttiği bir ses... Derdi, kadınların uğradığı zorbalığa dikkat çekmek olan, onlarca yıldır feministlerin görünür kıldığı adaletsizliğe karşı bir çeşit ‘feminist manifesto’.
#Pauline HarmangeBirleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından yürütülen HeForShe hareketinin küresel liderleri arasında yer alan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, 27 Mayıs Perşembe günü devlet başkanları, özel sektör temsilcileri ve dünyanın önde gelen akademisyenlerini bir araya getiren HeForShe Zirvesi’nde konuştu.
#HeforsheAvrasya Üniversiteler Birliği’nin (EURAS) bu yıl 5’incisini düzenlediği Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) sona erdi. 19 Şubat’ta başlayan etkinlik, 21 Şubat’ta gerçekleştirilen son oturumlarla tamamlandı. Zirvede konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, ‘Akademik yaşamda kadının durumu fena değil ama yönetici ve lider pozisyonlarda muhakkak geliştirilmeye ihtiyaç duyuluyor” dedi.
#Avrasya Yükseköğretim Zirvesiİş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde devam eden retrospektif sergi ‘Döngüsel İzler’, Tomur Atagök’ün sanat yaşamından önemli işleri izleyiciyle buluşturmakla kalmıyor, doğa ve kadın hakları savunucusu sanatçının mücadelesine de ışık tutuyor.
#Tomur Atagökİnsan neden üniversite okur? Meslek edinmek için mi? Çalışacağı alanda yeni insanlar tanıyıp çevresini genişletmek için mi? Yoksa kaynaklara kolayca ulaşabilmek ya da ilham verici akademisyenlerle tanışabilmek için mi? Cevap, hepsi ve çok daha fazlası…
#ÜniversiteÜniversitelerimizdeki kadın akademisyen sayısının yıldan yıla artışını memnuniyetle gözlemliyoruz. 1980’li yıllarda kadın öğretim elemanı oranı yüzde 28’lerde iken bu oran 2000’lere geldiğimizde yüzde 36’lara ulaşıyor. Günümüzde ise kadın öğretim elemanı oranı yüzde 45’lerde.
#ÜniversiteKadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan ‘İstanbul Sözleşmesi’nin Avrupa Konseyi ülkelerindeki uygulamasının denetimini yapan GREVIO’nun (Kadınlara Karşı Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu) başkanı Prof. Feride Acar, Hürriyet’e özel röportaj verdi. ‘İstanbul Sözleşmesi’, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılmış, ilk imzalayan ülke de Türkiye olmuştu.
#Gazetehaberleri