Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mevlit Korkmaz, çocukların yüzde 30’unda görülen kabızlık tedavisinin ertelenmesinin, makatta yara ve kanama, hatta büyüme gelişiminde duraksama gibi komplikasyonlara neden olabileceğini söyledi.
#ÇOCUKZaman zaman herkesi sorunu olan kabızlık knonikleştiğinde kişinin yaşam kalitesini de düşürmeye başlar. Kalın bağırsak tümörleri, hormonal bozukluklar, kullanılan ilaçlar, su-tuz eksiklikleri, kas ve sinir sistemi hastalıklarının da kabızlığa sebep olabileceğini Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ekrem Aslan, kabızlık problemi olanlar için önerilerde bulundu.
#KabızlıkHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriLifli gıdalar, sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından. Ancak lifli gıda tüketimi bazı kişilerde şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kramplar ile kabızlık ya da ishal gibi şikâyetlere yol açabiliyor. Peki bunu önlemek için ne yapılabilir? Lifli gıdalarla beslenmenin "kitabını yazan" uzman anlattı...
#Lifli GıdalarABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon KanseriKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıSakız yutmak özellikle çocuklukta çok yaygın bir durum. Bunu önlemek isteyen ebeveynlerin, “Sakın yutma yoksa bağırsaklarını tıkar, midene yapışır kalır” gibi korkutucu uyarıları da hâlâ çoğumuzun aklında. Peki bu söylenenler ne kadar doğru? Yutulan sakızlara ne oluyor? Sakızın sindirilmeden mideye yapışıp 7 yıl boyunca kalması, bağırsakları tıkaması mümkün mü? Sakız yutmaya bağlı gelişebilecek rahatsızlıklar nelerdir? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aladağ ile konuştuk.
#SağlıkGünümüzde bazı testlerin rutin olarak yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu testlerin yüksek veya düşük çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu testlerden birisi de Lipaz testidir. Peki, lipaz (LPL) nedir? Lipaz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile lipaztesti hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
#SağlıkKedi ve köpeklerimiz aniden bize tuhaf ya da iğrenç gelen davranışlar sergilemeye başlayabiliyorlar. Takıntı halde yalanmalar, ortalığa pislemeler, durup dururken ortadan kaybolmalar… Bunlar bazen sadece ilgi çekmek için yaptıkları şeyler, bazen de birtakım rahatsızlıkların belirtileri...
#Itır IlgazRahim, kadının iç üreme organlarından biridir ve konumunu çevresindeki pelvik kaslar ve bağ dokusunun asıcı bağları ile sağlar. Rahim sarkması, rahmin normal konumundan sarkması durumudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, rahim sarkması sorunun ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Rahim SarkmasıKadınlarda mide bulantısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi durumlar genellikle hamilelik belirtisi olarak görülmektedir. Hamilelik sürecinde kadınlarda şişkinlik, kanama, akıntı, baş dönmesi, karın ağrısı ve mide bulantısı sürekli olarak tekrarlayabilir. Baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik neyin belirtisi ve neden olur? Hamilelik belirtisi midir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kadınlarda B12 değerinin testlerde 200 pg/ml ile 800 pg/ml arasında olması normal kabul edilir. Eğer yapılan vitamin testlerinde B12 200 mg/ml'nin altında olursa B12 eksikliği olduğu tespit edilir. Bu durumda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da takviye vitaminlerin kullanılması gerekir. Kadınlarda yüksek ve düşük B12 değerleri ile ilgili ayrıntıları derledik.
#KadınGün içerisinde tüketilen sıvılar; sindirim ve boşaltım sistemi açısından vücuttan uzaklaştırılmakta olan atıklar içerisinde belli denge olması, sağlık bakımından oldukça önemlidir. Gün içerisinde çıkarılan idrar oranı; böbrek fonksiyonları ve bedenin metabolizması için önemlidir. Günde normalden fazla bir şekilde idrara çıkmak, belli sağlık problemlerinin habercisidir. Peki, çocuklarda sık idrara çıkma neden olur ve neyin belirtisi olabilir? İşte detaylar.
#ÇocukÇocuklarda ses kısıklığı; hastalık olarak algılanmadan önce bir durum belirtisi olarak düşünülmelidir. Ses kısıklığı, larenjit, alerji ve psikolojik nedenlerle gelişebilmektedir. Fakat çocuklarda ses kısıklığı akciğer hastalıkları, kimyasal gazlara maruz kalma ya da psikolojik nedenlerle meydana gelebilmektedir. Ayrıca kusma, sigaraya bağlı ses kısıklığı da meydana gelebilmektedir. Çocuklarda ses kısıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ses kısıklığına ne iyi gelir cevaplarını derledik.
#ÇocukHematokezya, kanlı dışkı anlamına gelir. Özellikle de kanlı dışkınızın nedeninin ne olduğunu bilmiyorsanız bunu yaşamak oldukça korkutucu olabilir. Kan kaybettiğiniz her an, özellikle de kanama rektumunuzdan kaynaklanıyorsa, bu bir endişe nedeni olabilir. Hematokezya nedir? Belirtileri ve sebepleri nelerdir sizler için derledik.
#Hematokezyaİnek sütü alerjisi, süt ya da sütten elde edilen gıdalar tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin normal olmayan bir şekilde cevap vermesi durumudur. Normal şartlarda ise, bağışıklık sistemi bu gıdalara karşı çeşitli reaksiyon göstermezken, inek süt alerjisi olan kişilerde oldukça güçlü bir yanıt görülür. Belirtiler ise, orta ya da ağır bir şekilde seyredebilir. Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#BebekGünümüzde pek çok anne adayı hamilelik süreçlerinde oldukça tedirgin olurlar. Nelerle karşılaşacaklarını bilmezler. Bunun yanı sıra hamilelik sırasında kuyruk sokumu ağrısı da sıklıkla görülebilir. Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur ve doğum belirtisi mi? Ne iyi gelir ve hangi egzersizler yapılmalı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kadınlarda görülen kasık ağrıları pek çok şeyin habercisi olabilir. Bunlardan birisi de hamilelik belirtisidir. Kadınlarda görülen sağ ve sol kasık ağrıları bazen hamilelik belirtisi olabilirken bazen de farklı durumların habercisi de olabilir. Peki, kasık ağrısı hamilelik belirtisi mi? Sizlere kasık ağrıları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#KasıkErik kilo aldırır mı sorusu pek çok vatandaşın bahar ayları ile birlikte gündeminde yer alıyor. 100 gram tüketilmesi halinde sadece 46 kalori aldıran erik, kilo aldırmayan ancak kilo vermeye de yardımcı olan meyvedir. Ekşi olması nedeniyle damaklarda hoş bir lezzet oluşturan erik, faydaları ile de çok konuşuluyor. Peki, yeşil eriğin faydaları nelerdir? İşte, uzman diyetisyenlerin konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ve ve eriğin faydaları hakkında detaylar
#ErikHiperkalsemi tıp dilinde kullanılan bir kelimedir. Halk dilinde ne anlama geldiği merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır. Hiperkalsemi kan yapısında normalin üzerinde kalsiyum bulunması anlamına gelmektedir. Hiperkalsemi sorunu yaşayan kişilerin teşhis sonrası tedavi sürecine girmesi gerekmektedir. Bu durumun vücut üzerinde yaratacağı olumsuz durumlar olabilmektedir. Ayrıca hiperkalsemi durumu bazı hastalıkların habercisi de olabilir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#HiperkalsemiHamilelikte mide ve karın ağrıları veya krampları yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak bazen kontrol edilmesi gereken daha ciddi bir şeyin işareti olabilirler. Peki, hamilelikte karın ağrısı neden olur? İşte hamilelikte karın ağrısı nedenleri ve merak edilenler...
#Hamilelikte Karın AğrısıSendrom kelimesi Fransızca kelime olan syndrome sözcüğünden alıntıdır. Fransızca olan bu kelime Yunanca syndromē συνδρομη kelimesinden alınarak gelmiştir. Yunanca olan bu kelime birlikte koşma anlamına gelmektedir. Fransızca olan sözcüğün Türkçe karşılığı ise bir dizi semptomun bir arada bulunmasıyla oluşan tıbbi görünüm şeklindedir. Tüm bu anlamlar eski Yunancada koşmak yükleminin ek almasıyla türetilmiştir. Sendrom nedir, çeşitleri nelerdir, sendrom hastalığı belirtileri ve hakkındaki bilgileri detayları ile derledik.
#Sendrom Nedir?