Paylaş
Bebek genellikle ilk dışkısını doğumdan sonra hastaneyi terk etmeden yapmış olur. Bebek henüz hiç beslenmemiştir ama annenin amniyotik sıvısı, bebeğin cildinden dökülen hücreler ve kendi safrasının barsağa akması neticesinde ilk kaka oluşur ve bu kakaya mekonyum denilir. Mekonyum doğumdan sonra 12 ila 24 saat arasında boşaltılır. Bebek 24 saat içerisinde ilk kakasını yapmamışsa bir barsak tıkanıklığından söz etmek mümkün olabilir.
Bebek annenin ilk sütünü almasından sonra günde 8 ila 12 defa anne sütü ile beslenir. Tahmini olarak da 8 ila 12 defa bağırsak hareketleri olur ve bezini kirletir. Anne sütüyle beslenen bebekte kaka; pütürlü, ince, akışkan ve hardal sarısı renktedir. Genellikle bebek beslenmeden hemen sonra kakasını yapar.
Mama ile beslenen bebekler ise ilk ay içinde üç-dört saatte bir kaka yapar. Mamalar bebek barsağında anne sütünden daha uzun süre kalır. Bu nedenle mama ile beslenen bebek 4-6 defa kaka yapar. Mama ile beslenen bebeğin kaka rengi anne sütü alan bebekteki gibi hardal sarısı değil daha koyu ve kıvamlı olmaya başlar.
Aileler genellikle bebeklerin kakalarındaki renk ve akışkanlıkla ilgili endişeler duyar. Bebeğin kakasının sarı ve sulu olması ilk ayda anne sütü alan bir bebekte normaldir, ilk aydan sonra bebeğin ilk yaptığı sıklıkta kaka yapmaması da tamamen doğaldır. Bebek büyüdükçe diyetindeki değişiklikleri izleyen şekilde kaka farklı renklere dönüşecektir. Bebeğin kakasının bazen yeşile dönmesi aileyi korkutabilir ancak endişe edecek bir durum değildir. Genellikle demirden zenginleştirilmiş mama ile beslenen çocuklarda bu renk kaka görülebilir. Eğer kaka yapan bebekte inleme, ağlama, barsak hareketleri sırasında çığlık atma görülüyor ise bu kabızlık belirtisi olabilir. Bebeğin kakası simsiyah, koyu renkli, katran gibi ise bir kanama belirtisi olabilir. Ayrıca kakada mukus ya da kan görülmesi barsak harabiyeti düşündürür ve acilen doktora haber vermek gerekir.
Ağlama, huzursuzluk, kaka yaparken çığlık atma, kakanın haftada üçten az yapılması, yapıldığı zaman çok gazlı ve kötü kokulu olması, karnın sertleşmesi ve iştahın azalması gibi belirtiler bebeğin kabız olduğunu düşündürür.
Genellikle mama ile beslenen bebeklerde daha fazla görülür. Bebeğin çok su içmemesi ve katı gıdalara yeni geçmiş olması da kabızlık nedenleri arasında yer alır. Çok nadiren başka bir hastalık belirtisi olarak da kabızlık oluşabilir.
Kabız olan bebek için ilk etapta jimnastik hareketleri gibi bisiklet hareketi yaptırmak yararlı olabilir. Eğer sadece mama ile beslenen bir bebekse mamayı sulandırmak veya aralarda su içirmek gerekir. Bebek susuz kaldığı zaman kabızlık meydana gelecektir. Eğer bebek katı gıdalara yeni başlamışsa mümkün olduğu kadar yüksek lifli meyvelerden (kayısı, üzüm, armut, erik püresi) diyet seçmek doğru olacaktır. Eğer tüm bu önlemler işe yaramadıysa mutlaka hekime başvurmalıdır. Bebeğe barsak yumuşatıcı bir ilaç verilmesi gerekebilir. Bebeğin barsak hareketleri tamamen normale dönünceye kadar bu uygulamalar devam etmelidir.
Paylaş