Yazdığı kurgusal casusluk romanlarıyla ünlenen Elly Conway’in karşısına gerçek bir casus çıkar ve onu Londra’dan Fransa’ya uzanan farklı bir serüvenin içine dahil eder. Bond filmlerini tiye alan ‘Kingsman’ serisiyle tanıdığımız Matthew Vaughn son filmi ‘Argylle: Gizli Casus’ta delidolu bir casusluk komedisine imza atmış.
#Kültür SanatOnu dünyada milyonlarca kişi, bir solukla okunan usta işi casus romanlarıyla tanıyor. Aralarında Panama Terzisi, Gizemli Melodi, Gece Terzisi, Hain'in de bulunduğu birçok romana imzasını atan İngiliz yazar John Le Carre, 2020 yılında zatürree nedeniyle hayata veda etti. Ama görünüşe göre dünya edebiyat tarihine geçen, birçoğu Hollywood'a ilham kaynağı olan romanlarının yanı sıra hayatteyken kendisine yakın olanlara da bir daha unutulması mümkün olmayan anılar bıraktı.
#John Le CarreLondra Merkez Bölge Mahkemesi'nde geçtiğimiz hafta görülen bir dava, tarihin oldukça ilginç bir sayfasının yeniden gündeme taşınmasını sağladı. Davanın taraflarının sahip olduğu otel, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bugüne birbirinden önemli konuklara ev sahipliği yapmış ve bir o kadar önemli olaylara sahne olmuş. İşte ayrıntılar...
#Tarih‘Kurye’, Doğu Bloku ülkelerine satış yapan bir işinsanının, Batı lehine çalışan bir Rusun verdiği belgelerle ‘Küba Füze Krizi’nin seyrini değiştirmesini anlatıyor. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmde ana karakter Greville Wynne’yi İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch canlandırıyor.
#YazarBurçlar insanların doğum tarihlerine göre değişkenlik gösterir. Geçmişten beri burç konusu insanların ilgisini çekmiştir. Konu ile ilgili sürekli araştırmalar yapılmaktadır. 19 Ekim hangi burç ve burcu ne? 19 Ekim tarihte bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#19 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?Ustalar ustası casusluk romanları yazarı Eric Ambler’in İstanbul’da geçen suç romanı ‘Gün Işığı’ bir solukta, keyifle okunan kitaplardan. En önemli özelliğiyse hikâyeyi ana kahraman üzerinden değil aslında bir yan kahraman olabilecek birinin perspektifinden anlatması...
#Eric AmblerSiz hiç Milano'da Duomo'nun ve Floransa Katedrali'nin ve Signoria'nın önünde böyle manzaralar görüyor musunuz? Köln'de aslında 19. asırda yapılan katedralin önünde böyle bir çapaçulluk var mı? Kremlin Meydanı'nda veya İsfahan'da Nakş-ı Cihan denen nefis meydanda araba park edildiğini gördünüz mü?
#YAZARCasusluk edebiyatının babası Eric Ambler’ın başyapıtı ‘Dimitrios’un Maskesi’ vatansız kalan ve bir suçluya dönüşen bir Yunanın çarpıcı hikâyesini içeriyor. Ambler’ın ustalıklı anlatımıyla polisiye olarak başlayan roman, suçlunun Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bıraktığı ayak izleri bulundukça casusluk gerilimine dönüşüyor.
#Eric AmblerSoğuk Savaş dönemi casus romanlarının büyük ismi İngiliz yazar John Le Carré, 89 yaşında hayata veda etti. Birçok eseri sinemaya da uyarlanan Le Carré’nin ‘Soğuktan Gelen Casus’u Time’ın ‘Tüm Zamanların 100 Romanı’ listesine seçilmişti. Gerçek adı David Cornwell olan ünlü yazar uzun yıllar İngiliz istihbaratı MI5 ve MI6’te ajan olarak görev yapmıştı.
#GazetehaberleriKayısı rengi güneş ışığı, rengârenk kıyafetler, havada süzülen su baloncuklarıyla İstiklal Caddesi cıvıl cıvıl. Ekvadorlu müzisyenler, aşk tazeleyen İspanyol-Rus çift, İranlı, Arap, Türk, neşeyle gülümseyen insanlar... Beyoğlu’nu en son ne zaman böyle gördüğümü hatırlamıyorum. Belki 10 yıl olmuştur. Ahmet Ümit son kitabında şehrin yeni yüzüne bakmış, buradan üç hikâye anlatmış. Yazarla ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ çıkmadan hemen önce buluştuk. Değişen İstanbul’u ve gelecek umutlarını konuştuk.
#SuriyelilerHer hafta o kadar çok şey yükleniyor ki platformlara, hepimiz tıklım tıklım gardırobunun önünde dikilip “Ay giyecek hiçbir şeyim yok” diye hayıflanan kadınlara döndük. Aslında hepimize uygun bir şeyler illaki var, biraz didiklemek lazım sadece.
#DiziGazeteci Murat Yetkin, ‘Meraklısı İçin Entrikalar’dan sonra, ‘Meraklısı İçin Casuslar Kitabı’nı yazdı. Beşiktaş’ın efsanevi başkanı Süleyman Seba’nın MİT’teki yöneticiliğine ilişkin ilginç detaylara yer veren Yetkin’in kitabında, ‘dünyanın en eski ikinci mesleği’ dediği casusluğun Romeo’su da var, gazeteci kimliğiyle Trablusgarp’a operasyon yapan Atatürk de…
#Yevgeni Primakov‘Görevimiz Tehlike’ serisinin altıncı adımı ‘Yansımalar’, safi aksiyon sineması örneği. Her zaman olduğu gibi Tom Cruise’un ana karakter Ethan Hunt’ı canlandırdığı yapımda, adrenalin bağımlısı seyirciye seslenen çok sayıda sahne var. Paris, Londra, Keşmir arasında mekik dokuyan film, birçok yabancı eleştirmene göre serinin en iyisi...
#Dört Köşeli ÜçgenSoğuk Savaş sırasında Berlin’de öldürülen İngiliz gizli servisi MI6 elemanlarının mirasçıları yıllar sonra hükümet aleyhine dava açmaya kalkarlarsa ne olur? Casusiye edebiyatının dev ismi John Le Carré, son romanı ‘Casusun Mirası’nda eski defterlerini karıştırıyor. Le Carré’nin ünlü George Smiley tiplemesini okurla tanıştıran 1962 tarihli polisiyesi ‘Cinayetin Parıltısı’ da ilk kez Türkçede.
#John Le Carre‘Sempatizan’ Vietnam’da doğan, Amerika’da büyüyen yazar Viet Thanh Nguyen’in, 2016’da Pulitzer Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk romanı... Bu çok katmanlı kitap sadece dili ya da kahramanın ikilemini, sancılarını iyi anlattığı için değil, Batı’nın Doğu’ya bakışındaki sis perdesini araladığı için de büyük bir roman.
#SempatizanUsta gazeteci Murat Yetkin’in ‘Meraklısı için Entrikalar Kitabı’nı polisiye romanların büyük ismi Ahmet Ümit yazdı: “Gerçek olayları yazmak, kurgusal metinler oluşturmaktan çok daha zordur. Kitabın yarısına gelince Murat Yetkin’in bu güç işin altından büyük bir başarıyla kalktığını gördüm. Açıkçası kitabı yakın dönemin komplolarını anlatan bir inceleme kitabından çok, uluslararası bir insanlık tragedyası olarak okudum.”
#KitapsanatYerli edebiyatın güçlü sesleri, ödül komitelerinin gözbebekleri dünyaca ünlü isimler, çarpıcı biyografiler, yepyeni soluklar... Kitap dünyasının yeni sezonunda her okuru heyecanlandıracak bolca havadis var. Yıl bitmeden buluşacağımız roman, öykü, inceleme, biyografi, söyleşi türlerinin en öne çıkan kitaplarını sizler için derledik.
#Kitap SanatGönlümüzde taht kuran güzelim filmleriyle hatırladığımız ama sonrasında adım adım vasatlığa doğru ilerleyişine tanık olduğumuz Luc Besson, çizgi roman uyarlaması son çalışması ‘Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu’nda adeta eski yapıtı ‘Beşinci Element’i tekrarlamaya çalışmış. Lakin bu, sadece görüntü çalışması etkileyici ‘uzay operası’ niteliğindeki film fazla naif, uzun ve demode...
#Valerian Ve Bin Gezegen İmparatorluğuSürekli değişen fiziki çevre ve bu çevrenin ana unsuru olan yapılar... Çoğu adeta gökyüzünden yer kapmış, güneşimizin, bulutumuzun, manzaramızın önünü kapamış dikey engeller. Öte yandan ekonomiyi ayakta tutan en belirgin unsurun, yani inşaat sektörünün ifadeleri. Konut ihtiyacını karşılıyor gözüküyor, emlak piyasasını ayakta tutuyor, iş hayatını canlandırıyorlar... Peki bu uzaktan bakıldığında bir siluetin ifadesinden başka bir şey olmayan bu yapıları diken, inşa eden, ortaya çıkaran emekçiler ne yapar, ne eder, nasıl bir sistemin ürünüdür?
#Uğur Vardan