John Berger haberleri sayfasında John Berger hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 183 John Berger haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
John Berger’in ölümünden sonra yayımlanan ilk biyografi olan Joshua Sperling’in ‘Zamanımızın Bir Yazarı’, Berger’in sanatı ve eserlerini öğrenip onu çağı içinde doğru bir şekilde konumlandırmamızı sağlıyor. Büyük ustanın bilge bir düşünür olarak düşünce yapısını anlamamız için iyi bir kaynak.
#John Bergerİki usta ismin, düşünür ve yazar John Berger ile çizer Selçuk Demirel’in dostluğundan doğan son eser: ‘Saat Kaç?’ İkili, 1998’den bu yana Türkçe, İngilizce ve Fransızcada yayımlanan buluşmalarının en yenisinde zaman üzerine keşif dolu bir oyun oynuyor, zamanı şiire çeviriyor...
#Saat Kaç?Birkaç milyon yıldır yeryüzünü paylaştığımız hayvanlar bugün bizim için ne ifade ediyor? Son iki yüz yıldır onlara, doğaya ve kendimize nasıl yabancılaştık? John Berger’ın farklı zaman dilimlerinde yazdığı makalelerden oluşan ‘Hayvanlara Niçin Bakarız? hayvanlarla ilişkimizi mercek altına alıyor.
#KitapsanatSanata bakışımızı değiştiren İngiliz yazar, ressam ve eleştirmen John Berger, Arter, Başka Sinema ve Pera Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Sinemada John Berger’ programıyla beyazperdede! Arter’deki ‘Görme Biçimleri’ne paralel düzenlenen gösterimler 9, 10, 11 Haziran tarihlerinde Pera Müzesi’nde ücretsiz gerçekleştirilecek.
#KitapsanatHacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, görme biçimleri üzerine düşünceleri ile dünya yazın hayatında iz bırakan İngiliz yazar ve eleştirmen John Berger’i andı. Bölüm araştırma görevlileri, 2 Ocak’ta 90 yaşında hayatını kaybeden Berger’i tasarladıkları eserleri sergileyerek hatırlattı.
#Hacettepe ÜniversitesiHeykeltraş Ekber Sürsal'ın 'Kent Katmanları’ adını verdiği çalışmaları 16 Kasım - 9 Aralık tarihleri arasında Karaköy Artgalerim’de sanatseverlerle buluşuyor. Tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle yaratılmış eserler hem biçim hem içerik olarak çok katmanlılığa açılıyor. Sürsal, 'Kent Katmanları’nın içine bazen bilerek, bazen sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor.
#Ekber SürsalSevgilisiyle birlikte daha kaliteli vakit geçirmek isteyen kişiler, haftada bir ya da iki kez kitap okuma günleri düzenleyebilir. Daha sonrasında okunan kitaplar üzerine konuşmak, sevgililerin ilişkisini ve iletişimini olumlu yönde etkiler. Sevgiliyle birlikte hangi kitaplar okunabilir? Yazar ve kitap isimlerini türlerine göre listeledik.
Çizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelGünlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 15 Temmuz'da aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın, 15 Temmuz günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın, 15 Temmuz 2023 Cumartesi Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor, detaylı olarak anlattı. İşte 15 Temmuz 2023 Cumartesi günlük burç yorumları...
#Burçlar20'nci yüzyıl sanatının en önemli ve etkileyici figürlerinden biri olan Pablo Picasso, 50 yıl önce 8 Nisan günü hayata gözlerini yumdu. Yenilikçi yaklaşımı, farklı akımlara yaptığı katkılar ve sınırsız yaratıcılığı ile Picasso sanat tarihinde efsanevi bir yere sahip. Ancak kişiliği de bir o kadar tartışmalı... Kimilerine göre 'yaratıcılığın efendisi' olan Picasso, kimilerine göre de çalışmalarında da görüldüğü üzere büyük bir kadın düşmanı. Peki Picasso gerçekte kim?
#Pablo PicassoDasDas’ın yeni projesi İO Festival hazırlık aşamasındayken seyirciyi Belçika’dan konuk ettiği bir performansla festivale ‘ısındırdı’: Fotoğrafın doğasına ve imgeye odaklanan performans sanatçısı Charlotte Bouckaert ‘11 Saniye’ ile DasDas’taydı. Sanatçıyla ’11 Saniye’yi ve fotoğraf/tiyatro arasında ördüğü bağı konuştuk.
#Charlotte BouckaertHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganTürkiye’nin parlak, yetenekli ve konuşulan oyuncularından. Küçük yaşta başladığı mesleğinde adını başroller arasına yazdırdı. Attığı her adım öyle merak edildi ki sosyal medyada 5 milyondan fazla takipçi edindi. Birçok yeni işle karşımıza çıkmaya hazırlanan Dilan Çiçek Deniz’le buluştuk. Hayatını, projelerini, Cannes günlerini konuştuk. Son öğrendiği Klingon dilini, ‘her an, adını kullanmadan’ çıkarabileceği deneme kitabını, Thor Saevarsson ile ilişkisini ve aldığı evlilik teklifinin detaylarını da anlattı.
#Dilan Çiçek DenizJohn Berger’in ölümünden sonra yayımlanan ilk biyografi olan Joshua Sperling’in ‘Zamanımızın Bir Yazarı’, Berger’in sanatı ve eserlerini öğrenip onu çağı içinde doğru bir şekilde konumlandırmamızı sağlıyor. Büyük ustanın bilge bir düşünür olarak düşünce yapısını anlamamız için iyi bir kaynak.
#John BergerOnline olarak sahaf müzayedeleri düzenleyen Phebus Müzayede Evi bir seri Ara Güler imzalı fotoğrafı satışa çıkardı. Güler’in çalışmalarında önemli bir yer tutan, yazar-sanatçı portrelerinden Edip Cansever ve Behçet Necatigil ile Zeki Müren’i sahnede gösteren bir fotoğraf 28 Mart tarihinde sona erecek müzayedede yer alıyor.
#Ara GülerGuillermo del Toro’nun gizemlerle dolu suç filmi “Kabus Sokağı”, Cate Blanchett, Bradley Cooper ve Rooney Mara’yı buluşturan kadrosuyla göz dolduruyor. Venedik’ten “Altın Aslan” ödüllü sarsıcı dram “Kürtaj” ve felaket filmi “Moonfall” sinemalarda haftanın diğer seçenekleri. Yeşim Ustaoğlu’nun 1999 tarihli başyapıtı “Güneşe Yolculuk” da ekranlardan bu hafta tavsiyemiz.
#Uğur YÜKSELTürkiye ile Almanya arasında 1961’de imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılı vesilesiyle Küçükçekmece Belediyesi o günleri anlatan anlamlı bir sergiyi ziyarete açıyor. Atakent Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen sergi, çeşitli kaynaklardan alınan fotoğraflar eşliğinde Anadolu insanının öyküsünü değişik bir dille izleyiciye sunuyor.
#Türkiye-AlmanyaDolmabahçe Sarayı içinde yeni açılan Milli Saraylar Resim Müzesi iyi düzenlenmiş, bazı ayrıntılarda sorunları olsa bile izleyenlere derli toplu bilgiler sunan, uygar, etkileyici bir mekân. Müze, Osmanlı görselliğinin irdelenmesi bakımından önemli bir işlev yükleniyor.
#Milli Saraylar Resim MüzesiPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapKültür dünyasının önemli isimlerinden Şakir Eczacıbaşı, ölümünün 10. yıldönümünde küratörlüğünü Bülent Erkmen’in üstlendiği ‘Seçilmiş Anlar’ başlıklı fotoğraf sergisiyle İstanbul Modern’de. Erkmen, “Sergi, 300’ü aşkın fotoğrafla, Eczacıbaşı’nın kıpır kıpır kamerasının arkasındaki çok yönlü tutkuyu anlatmayı hedefliyor” diyor.
#Şakir Eczacıbaşı