Jet lag, genellikle uçuş sonrasında yaşanan durumlar arasında yer alıyor. Uyku uzmanlarının uçuş sırasında uyurken battaniye kullanmak, partnerinin parfümünü ya da tıraş sonrası kolonyasını kıyafetlere sıkmak, saat ayarlarını değiştirmek ve uçuşlarda kendi yastığını taşımak jet lag olumsuzluklarına karşın çözüm sunabiliyor. Peki, Jet lag nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Jet LagJet lag sorunu kendisini farklı şekilde gösterebilir. Bu nedenle bazı kişilerde jet lag belirtilerinin birçoğu görülürken; bazılarında birkaçı görülebilir. Uçuş sonrası zaman dilimi değişikliğinden kaynaklanan jet lag etkisi bazı önlemlere dikkat edilerek azaltılabilir. Peki, jet lag nedir? İşte, jet lag etkisi için alınabilecek önlemler...
#Jet Lag Nedir?Özellikle farklı kıtalarda bulunan uzak ülkelere seyahat edenlerin korkulu rüyası jet lag kısaca uçulan şehrin yerel saatine uyum sağlayamamak olarak tanımlanabilir. Peki, bu durumun çözümü ne? Tatilinizin ilk günlerini jet lag etkisinden uzak ve rahat bir şekilde geçirmek için Enuygun.com’un önerdiği taktiklerden yararlanabilirsiniz.
#Jet LagOscar’a son bir gün. Tahminlerinizi şimdiden bir yere yazın ve hangileri tutacak bakmaya hazırlanın. Aşağıdaki sizler için ana kategoriler üzerine hazırladığım bir yazı. Geceye damgasını vuracak isimlerden biri olan Adele, Oscar ve sinema endüstrisiyle ilgili olarak “Benim hayal gücümü defalarca teslim almış insanlar önünde şarkı söylemek şahane bir şey” diyor. Hayal gücümüzü teslim almış olmaları konusunda onunla hemfikir olmamak elde değil.
Uzun mesafeli uçuşlar jet lag sendromuna yol açabilir. Gidilen coğrafyayla aradaki saat farkından kaynaklanan sendrom, uyku bozukluğu, yorgunluk, isteksizlik, fiziksel ve zihinsel performansta azalma ve mide bağırsak sistemi sorunlarından oluşan bir dizi sorundan oluşuyor. Sendromun gelişmesini önlemek için bazı küçük önlemler almanızda yarar var. Batıdan doğuya yapılan uçuşlarda sendrom daha sık ortaya çıkıyor.
Alzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#AlzheimerSaatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak TuvaletleriGavin Francis’in yazdığı ‘Metamorfoz/ İnsan Vücudunda Değişimin Öyküsü’ bir doktorun vücudumuzda olan bitene dair anlattıklarından çok daha fazlası... Doktor Francis’in, bizi kendi bedenimizin sırlarına vâkıf olmamız için çıkardığı yolculuk, çok zevkli ve ilham verici.
#MetamorfozAraç içi normalleşmede son durum nedir? Bir araca en fazla kaç kişi binebiliyoruz? Sigarayı bırakmak, korona virüsünü atlatma riskinizi düşürür mü? Son bulgulara göre COVID-19 aslında yüzeylerden bulaşmıyor muymuş? İzolasyonun içe kapanıklık etkisi kalıcı olur mu? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriUçak yolculuğu, özellikle de uzun mesafeli yolculuk, yolcuları, kendilerinin sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Geçmişte hastalık problemleri olan yolcular bu faktörlere karşı daha hassas olabilirler. Eğer yolcu planlarını dikkatlice yapar ve yolculuk öncesinde ve sonrasında ve yolculuk sırasında birtakım basit tedbirleri alırsa, hava yolculuğu ile ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilmiş olur. Peki Uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat edilmeli?
#Uçak YolculuğuUzun mesafeli uçuşlardan sonra başımıza gelen bu garip durumdan kurtulmak için hem doğal hem de kimyasal yöntemler var. Bir nevi zaman yolculuğu yan etkisi olan jet lag, insan bedeninin kurallarına ve alışkanlıklarına ne kadar bağlı olduğunun da bir göstergesidir. Uçaktan indiniz ve üzerinizde bir sıkıntı başladı. İşte bu durumdan kurtulmanın yolları.
#JET LAG6 aydan uzun süren şiddetli yorgunluk hissi, kas ağrıları, aşırı uzamış bitkinlik ve hastalık, hafıza ve konsantrasyonda bozulma gibi şikayetleriniz varsa siz de kronik yorgunluk sendromuna sahip olabilirsiniz. Geçen hafta intihar eden Gaziantepsporlu Çek milli futbolcu Frantisek Rajtoral’nin kronik yorgunluk sendromundan muzdarip olduğunun öğrenilmesinden sonra gözler yine kronik yorgunluk sendromuna çevrildi. Sendrom, başta çalışanlar olmak üzere pek çok kişiyi etkiliyor. Kronik yorgunluk yaşayan 5 kişiden 4’ü ise kadın. En çok etkilenen meslek grupları bankacılık, borsa, muhasebe çalışanları. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden uzman klinik psikolog Zeynep Zat sorularımıza cevap verdi.
#Kronik YorgunlukMutfağımızdaki doğal doktorların sayısı oldukça fazla ama bazılarının neredeyse 10 parmağında 10 marifet var. Zerdeçal bunlardan biri. Zaten bu nedenle de onu bu köşede sık sık misafir ediyor, gündemde tutmaya ve hatırlatmaya çalışıyoruz. İşte yine ve yeni bir zerdeçal yazısı. Onu da Dr. Evren Altınel hazırladı. Buyurun...