Ticari yolcu uçaklarıyla uçarken pilot anonslarından anlarız; en fazla 10 bin metre ve biraz daha yüksekten uçarız. Hatta genellikle bunun da altı olur. 15-18 bin metre falan yükseğe çıkılamaz. Bunun birçok nedeni vardır. Concorde bir istisnaydı, 17 bin metrenin de üzerine çıkardı. Askeri uçaklar ve özel iş jetleri de yüksekten uçabilirler. Elbette onlarında sınırları var. Peki yolcu uçakları neden çıkmıyor, sınırlamalar neler?
#Uçak İrtifaBilim insanları, küresel iklim değişikliği ile ilgili uzun yıllar boyunca uyarılarda bulundu ama dünya durumun ne kadar kritik olduğunu bu yıl tüm gezegende birbiri ardına gelen felaketlerle çok iyi anladı. Ancak maalesef dahası da var....
#Kuzey Yarımküreİklim değişikliği her geçen gün daha kötüye gidiyor. Kanada’nın Lytton kasabası bu gerçeğin en net görüldüğü nokta haline geldi. Geçen salı yaklaşık 50 derece ile rekor seviyede sıcaklık görülürken 240’tan fazla orman ve çalı yangını çıktı, yüzlerce insan ani sıcak çarpması sonucu hayatını kaybetti.
#GazetehaberleriMeteoroloji'nin son hava durumu raporunda soğuk hava ve kar yağışının döneceğini açıklamasının ardından CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'Önümüzdeki dört gün sıra dışı meteorolojik olaylar yaşayacağız' mesajını paylaşmıştı. Prof. Dr. Şen yaptığı açıklamada 4 gün boyunca çok ani sıcaklık değişimlerinin yaşanacağını ve salı akşamı Türkiye'ye kar yağışının geleceğini söyledi. Prof. Dr. Şen, "İstanbul'a kar yağacak mı?" sorusuna da yanıt verdi.
#İstanbul KarKazara olma durumunun bilimsel keşifteki rolü nadiren kabul edilir. Ancak öngörülemeyen sonuçlar, geçen yüzyılın bazı önemli bilimsel ilerlemelerinin kalbinde yatıyor. Tıpkı Big Bang Teorisinin doğrulanması, Viagra üretimi ve "CRISPR"nin "genetik makas" olarak kullanılması gibi.
#BilimDünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), Rusya'nın Sibirya bölgesinde bu ay ortalama sıcaklığın geçen aya göre 10 derece yüksek olduğu, sıcak hava dalgasının Kuzey Kutup Dairesinde (Arktik) orman yangınlarına ve deniz buzunun hızlı erimesine yol açtığını bildirdi.
#SibiryaBazı uçuşlarda gidiş ve dönüş süreleri arasında oluşan farkın sebebi nedir? Jet akımı nedir? Jet akımı uçuş sürelerinde oluşan farkı nasıl etkiler? İşte cevabı..
#Bazı Uçuşlarda Gidiş Ve Dönüş Süreleri Arasında Oluşan Farkın Sebebi Nedir?Avrupa'nın bu sene son bin yılın en sert kışını yaşayabileceğini iddia eden Polonyalı bilim adamlarının tezini destekleyecek bir açıklama da İngiltere'den geldi. İngiliz meteoroloji uzmanları, halka "mini bir buz çağına" hazır olmaları uyarısında bulundu. Uzmanlar, bu kışın, İngiltere'nin son 300 yılda yaşadığı en soğuk kış olabileceğini söyledi.
Dünya, tarihin en olağandışı yazlarından birini yaşıyor. Bazı ülkeleri aşırı sıcaklar vururken, bazı yerlerde de görülmemiş seller ve doğal afetler yaşanıyor. Prof. Kadıoğlu, 'jet akımları' olarak bilinen doğa olaylarının yıl boyunca olağandışı hava koşullarına sebep olabileceği uyarısı yaptı.
Avrupalı bilimadamları, son bir haftadır kıtayı etkisi altına alan yoğun yağışların nedenini araştırıyor. Bilimadamları, beklenmedik bir şekilde gelişen ve sel sonucu onlarca cana mal olan yağışların küresel ısınmaya bağlı mevsim değişikliği olmadığı üzerinde birleşiyor. Bilimadamları, dünya atmosferindeki olayların çok karmaşık olduğuna dikkat çekiyor.
Yeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Peki ya atmosferin kalınlığının yerden itibaren 560 km’ye kadar uzandığını biliyor muydunuz? Atmosferin katmanlarını belirleyen en önemli etken sıcaklıktır. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır. Atmosferi oluşturan hava kütlesinin %99'u 32 km’nin altındadır.
#Atmosfer NedirAyşen Gruda, Posta’ya verdiği röportajda Hülya Koçyiğit’in “Ne baskısı, Türkiye’de herkes özgür” cümlesini eleştirip şöyle dedi: “Sevgili Hülya, daha ne yapsınlar kamçıyla mı dövsünler? Hülya bir an önce bu hülyalardan uyansın.” Konsey bu açıklamaları değerlendirdi.
#Hülya KoçyiğitRusya, Türk jeti tarafından vurulan uçağı üzerine harekete geçti. S-300 füze savunma sistemine sahip Moskva kruvazörü, Suriye’nin kıyı kenti Lazkiye çevresinde pozisyon aldı. Putin, 400 km menziliyle Türkiye’nin iç bölgelerine kadar tehdit oluşturabilecek S-400 füzelerini Lazkiye’ye konuşlandırıyor.
Son yıllarda Türkiye’ye yaptığı stratejik yatırımlarla adı sıkça gündeme gelen Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’ın Türkiye CEO’su Kenan Yavuz ile iş hayatındaki 30 yıl ve gelecek planlarını konuştuk. Koç Holding’den ayrılıp, Petkim’e geçtiği 2004 yılının oldukça zor geçtiğini anlatan Yavuz, “2004’te devlete transfer olduğumda maaşım 15 bin liradan 2 bin 400 TL’ye düştü. Fotokopi şefi benden 2 kat fazla kazanıyordu” dedi.
#Koç