Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2002 15:26
Avrupalı bilimadamları, son bir haftadır kıtayı etkisi altına alan yoğun yağışların nedenini araştırıyor. Bilimadamları, beklenmedik bir şekilde gelişen ve sel sonucu onlarca cana mal olan yağışların küresel ısınmaya bağlı mevsim değişikliği olmadığı üzerinde birleşiyor. Bilimadamları, dünya atmosferindeki olayların çok karmaşık olduğuna dikkat çekiyor.
Meteoroloji uzmanları, orta Avrupa’da sellere yol açan yağışların alçak basınç sisteminden kaynaklandığını belirtiyor.
JET AKIMI YER DEĞİŞTİRDİ
Meteoroloji uzmanları uydulardan elde edilen verilere dayanarak aşırı yağışların nedenini şöyle açıklıyor:
“Kıta üzerinde jet akımı adı verilen ve doğu batı yönünde atmosferin çok yüksek kesimlerinden geçen bir akım bulunuyor. Bu akım bu yıl geçen yıllara göre farklı bir yükseklikten hareket ediyor.
Bu yıla kadar jet akımın altında kalan akımlar ısı daha az olduğu için Atlas Okyanusu’ndan daha az nem alıyor ve Avrupa’ya az yağış bırakıyordu. Jet akımındaki yükseklik değişimi alçak basınç katmanlarının da yüksekliğini değiştirdi. Ve buharlaşma bu yıl daha fazla oldu.”
"KIŞIN OLSAYDI KÜRESEL ISINMA DERDİK"
East Anglia Üniversitesi Meteoroloji uzmanı Dr. Tim Osburn, aşırı yağışların kışın olması halinde küresel ısınmayla bağlantı kurulabileceğine söyledi. Osburn, “Aniden patlayan bir fırtına ya da bu akımın kışın olması halinde küresel ısınma neden gösterilebilirdi. Ancak bu defa durum farklı. Atmosfer olayları çok karmaşık. Kesin nedenini hala araştırıyoruz. Ancak emin olduğumuz tek bir şey var. O da; jet akımı denilen hava akımının yükseklik değiştirmesinin nedeni küresel ısınma değil” diye konuştu.