jale inan haberleri sayfasında jale inan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 151 jale inan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Jale İnan'ın hayatı, Doodle ile ön plana çıktı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan'ı andı. Uzun yıllar devam eden programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek veren ve tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları yapan Jale İnan'ın görselini kullanan Google, "Jale İnan'ı saygıyla anıyoruz." sözlerine yer verdi. Türkiye’nin ilk arkeologlarından Aziz Ogan’ın kızı, zamanın önde gelen bilim insanlarından Mustafa İnan’ın da eşi olan Jale İnan, ömrünün son yıllarını Parkinson hastalığı ile mücadele ederek geçirmişti. Peki, Jale İnan kimdir, ne zaman, neden öldü? İşte, ayrıntılar.
#Jale İnanBu yılın ayrı bir önemi var çünkü Müzemiz, 100 yaşında! Dile kolay, 100 yıl! Sayısız insanın emeği ile antik kentlerden çıkartılmış eserlerin dili olsa da bize anlatsa... Bu sayısız eser... Kimi toprağından kopartılıp izinsiz olarak yurt dışında sergilendi ve tekrar evine geri döndü. Kimisi, diğer yarısına bu müzede kavuştu.
#Antalya Arkeoloji Müzesi1 Şubat 1914 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Jale İnan, Türk arkeoloji tarihinin önemli isimleri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli arkeologlar arasında yer alan Jale İnan, Side'deki müzenin kurulmasında önemli bir rol oynamıştır. İşte, Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan hakkında merak edilen bazı detaylar
#Jale İnanBurdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykelinin vücudu ve başı yaklaşık 60 yıldır birbirinden ayrı bir şekilde ABD ve Danimarka’da bulunuyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun çalışmaları sonucu heykelin vücudu 2023 yılının mart ayında ABD’den yurda dönmüştü. Şimdi de heykelin başının Danimarka’dan iadesi sağlandı.
#BurdurTürkiye, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan, yaklaşık 50 yıldır iadesi için çalışma yapılan Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykelinin yanı sıra 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançerin de aralarında olduğu 14 arkeolojik ve etnografik eseri daha ana vatanına kazandırdı.
#Kültür VarlığıTürk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB), Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamındaki ‘Cumhuriyet’in Kıvılcımları’ başlıklı konferansta, kuruluş yıllarında yüksek öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilen kişiler ve Türkiye’ye hizmetleri ele alındı. Toplantı, Başkan Demir Ceylan’ın hem TMMB’yi, hem de özellikle 100’üncü yıl vesilesiyle sürdürdükleri çalışmaları tanıttığı selamlamayla başladı.
#FrankfurtBizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih Kurumuİstanbul Üniversitesi’ndeki kadın akademisyenler, Anadolu’nun dört bir yanındaki arkeoloji kazılarına başkanlık yapıyor. Tarihe ışık tutan arkeolog kadınlar, yeri geldiğinde eline kazma küreği alıyor yeri geldiğinde farklı hava koşullarında saatlerce arazide çalışıyor.
#ArkeologTürkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor. Bundan tam bir asır önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kurdu. Cumhuriyet’in yetiştirdiği nesiller bağımsız, onurlu, gururlu vatandaşlar olarak her alanda başarılara imza attı. Hey Gidi Yıllar sayfamıza konuk olmuş, farklı alanlardan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden duayen isimlerin anı ve değerlendirmeleriyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; daha nice başarılı 100 yıllara!
#İTÜTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri ErsoySene 1967… Bir grup mimarlık öğrencisi, hocalarının peşinde İstanbul’un sokaklarında keşifteler. Fatih’te, ahşap evlerle çevrili tarihi sokakların arasından ortaçağ yapısı Zeyrek Camisi’yle karşılaşmaları onları öyle heyecanlandırıyor ki… Gördüğü güzelliklerden etkilenen bir kız öğrenci bunun üzerine tarihi eser ‘tamirciliği’ konusunda uzmanlaşmaya karar veriyor. Bu öğrenci bugün, Türkiye’nin kültürel varlıkların restorasyonu konusunda en duayen uzmanlarından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay…
#Prof. Dr. Zeynep AhunbayYağmalanarak kaçırıldıkları ABD’den üç ay önce Türkiye’ye iade edilen Perge lahiti, İmparator Verus’un heykeli gibi dokuz önemli tarihi eser, sergilendikleri Antalya Müzesi’nde ziyaretçi akınına uğruyor. Müzeyi geçen yıl 166 bin kişi ziyaret etti.
#Perge LahitiTürk ordusunun Mudanya Mütarekesi sırasında kendi süngüsü ile çizmiş olduğu sınırlar Lozan’da taviz verilmeden savunulmuştur. Lozan Antlaşması’yla Boğazlar üzerindeki İngiltere’nin üstün kontrolü kaldırıldı. Lozan’da gizli hüküm yoktur. 100’üncü yılda gizli maddelerin açığa çıkmasından bahsedenler hayalperestlerdir.
#LozanOnunki arkeoloji ve tarihi eserlere adanmış bir ömür. Karun Hazinesi, Elmalı sikkeleri, Yorgun Herakles... Bunlar gazeteci-yazar Özgen Acar’ın Türkiye’ye iade edilmesini sağladığı eserlerden yalnızca birkaçı. Listeye son eklenen geçen ay yurda dönen İmparator Lucius Verus heykeli. Acar’la buluşup hem eski albümleri karıştırdık hem kaçak eserlerin hikâyelerini dinledik.
#Sherlock HolmesAnadolu’dan koparılan, aralarında Roma İmparatoru Lucius Verus’un insan boyutundaki bronz heykeli ile Antalya’daki Perge Antik Kenti kökenli sütunlu lahit parçalarının da bulunduğu eşsiz tarihi miras, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın titiz çalışmasıyla Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Türkiye’ye iade edildi.
#Roma İmparatoruJale İnan'ın hayatı, Doodle ile ön plana çıktı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan'ı andı. Uzun yıllar devam eden programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek veren ve tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları yapan Jale İnan'ın görselini kullanan Google, "Jale İnan'ı saygıyla anıyoruz." sözlerine yer verdi. Türkiye’nin ilk arkeologlarından Aziz Ogan’ın kızı, zamanın önde gelen bilim insanlarından Mustafa İnan’ın da eşi olan Jale İnan, ömrünün son yıllarını Parkinson hastalığı ile mücadele ederek geçirmişti. Peki, Jale İnan kimdir, ne zaman, neden öldü? İşte, ayrıntılar.
#Jale İnanAntalya'da Perge Antik Kenti'nde 2'nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı düşünülen, nehir tanrısı Kestros'un adını taşıyan çeşmede bir arazözle getirilen suyla deneme yapıldı. Antik sistemin hala çalıştığı belirlenen deneme sonrası kazı başkanlığı ekibi, çeşmeden sürekli su akmasını sağlayacak çalışmaları başlattı.
#AntalyaBu yılın ayrı bir önemi var çünkü Müzemiz, 100 yaşında! Dile kolay, 100 yıl! Sayısız insanın emeği ile antik kentlerden çıkartılmış eserlerin dili olsa da bize anlatsa... Bu sayısız eser... Kimi toprağından kopartılıp izinsiz olarak yurt dışında sergilendi ve tekrar evine geri döndü. Kimisi, diğer yarısına bu müzede kavuştu.
#Antalya Arkeoloji MüzesiAntalya’nın koynunda olan bir antik kent, Perge’yi ziyaret ettim. Her gidişimde, yeni bulgular beni ziyadesiyle heyecanlandırıyor. Ama bu gidişim, Perge kazısının 75. yılı nedeniyle oldu. Evet, çoğumuzun bir ömür boyunca belki de ulaşamadığı bir zaman dilimi, 75 yıl... Dile kolay.
#ANTALYAİlgiyle takip edilen astrolojiye göre kişilerin güneş burçları doğum tarihlerine göre saptanır. İşte 1 Şubat doğumluların burcu, 1 Şubatta doğanların özellikleri, 1 Şubat tarihinde yaşanan olaylar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#1 Şubat Hangi Burç Ve Burcu Ne?Dünya üzerinde arkeologluk mesleği itibar gören mesleklerden bir tanesidir. Dünya genelinde ünlü arkeologlar bilinse de ilk kadın arkeolog daha çok merak edilmektedir. İlk kadın arkeolog son günlerde iyice araştırılmaya başlanmıştır. Peki ilk kadın arkeolog kimdir? Türkiye'de e Dünya'da önemli kadın arkeologlar kimlerdir? İşte ilk kadın arkeolog ile ilgili tüm bilgiler.
#İlk Kadın Arkeolog Kimdir?SALGIN teraziye benziyor. Kontrollü de olsa gevşeme başlayınca ekonomi canlanıyor, bir kefe ağır basıyor ama diğer kefe, yani vaka sayısı hemen artıyor. Bu bizde de böyle, Avrupa’da da öyle. Angela Merkel, “Mart sonuna kadar gevşetmeyelim. Dişimizi biraz daha sıkalım” dedi ama dinletemedi. Almanya’daki gazeteci dostumla konuşuyorum. Gevşeme ekonomiyi canlandırmış ama vaka sayıları artıyormuş. Mesela Avusturya da gevşetti ama orada da durum aynı. Avusturya Sağlık Bakanı mütemadiyen “Bir ayağım frende” diyor.
#YAZAR