Güncelleme Tarihi:
Toplumda kadın nerede olmalı?
Nerede durmalı?
Erkeğin yanı, arkası... pusulası, yekesi, osu, busu....
Bir sürü sıfat ama bir tek, ‘kadın’ diyebilmekten uzak kalınan bir çok tanım. Gerçekten çok bunaltıcı olabilen bir durum bu. Hatta, kadın bile diyemeyip; BA-YAN! diyenlere mi bakarsınız; erkek gibi kadın diyenine mi... Niye zor geliyor? Sadece ‘kadın’ diye seslenmek? Çok mu seksi? Ayıp mı? Kadın deyince farklı mı algılanıyor da ona farklı isimler vermeyi seviyoruz hatta kimi zaman onun adına kararlar vermeyi de bu nedenle mi seviyoruz?
Kadının hakkı konuşuluyorken neden dört erkek bunu yapıyor? Hem de bir TV programında? Kadının reglini, gebeliğini bile erkekler konuşabiliyor bir kadına sormaksızın... Vallahi ne becerikli erkekler var da benim mi haberim yok bilemedim.
İşte tüm bunlara bir cevap duruş var Antalya’da.
ANTALYA KADIN MÜZESİ
Antalya Tanıtım Vakfı bünyesindeki Antalya Kadın Müzesi. 2015 yılında, tüm dünyanın ulaşabileceği bir yerde açıldı. Nerede mi? Dijital dünyada!
Antalya’nın ilk sanal müzesi ve ilk kadın müzesi. Dünyada ise on üçüncü sanal kadın müzesi olarak, Dünya Kadın Müzeleri Birliği’nin üyesi bir üyesi oldu. Tek bir amacı var, o da;
Rol model ve ilkleri başarmış kadınlardan toplumun her kesiminin haberdar olmasını sağlamak ve onları bugüne ve geleceğe altın harflerle kazımak.
Müzenin kuruluşundan önce yaptığımız çalımalar sırasında, kadının müzesi mi olur? Müzelik kadınlar mı olacak gibisinden çeşitli komik soruları hiç de komik olmayan erkeklerden aldık elbette. Anaerkil doğduğunu unutmuş bir toplumda, ‘kadın müzesi’ gibi bir proje, ilk defa duyanlarda bir şaşkınlık yarattı elbette.
PROF. DR. JALE İNAN’A VEFA
Öncelikle, Müzeyi merak ediniz ve antalyakadinmuzesi.org adresini ziyaret ediniz.
Bugün benim sizlere anlatacağım şey, Antalya Kadın Müzesi’nin yedi yıldır her 1 Şubat’ta yaptığı Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödül Töreni. Antalya’ya bu kadar büyük emeği geçmiş Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Jale İnan hocamıza bir vefa örneği olarak her yıl hocamızın doğum günü olan 1 Şubat’ta, Antalya’ya emek vermiş bir kadını ödüllendiriyoruz.
YILIN KADINI, UMUT ARAZ
Bu yıl da gelenek bozulmadı ve Antalya Kadın Müzesi danışma kurulundan oluşan jüri üyelerinin seçimi sonucu, Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği Başkanı emekli hemşire Umut Araz, Prof. Dr. Jale İnan ödülünün sahibi oldu. Yetiştirme yurdunda büyümüş bir kadının kendini kendisi gibi yetiştirme yurdu mezunlarına ve evsizlere adamış olması ve pandemi sürecinde gönüllü olarak harekete geçirdiği binlerce insan ile, kırk bin siperliği tüm Türkiye’ye ulaştırması ve Manavgat yangınında sahada yine gönüllü ordusu ile günlerce yardım bularak yardım sahiplerine bizzat ulaştırması bu ödülü fazlasıyla hak eden türden.
ANTALYA GEÇ KALDI!
Antalya’da vefa sorunu var. Bu kentte Jale İnan’ın adının olduğu ne bir cadde var ne bir merkez var. Daha önce bu çağrımı yapmıştım şimdi yineliyorum. Her sokak bir erkek adı olacak diye bir kural var da ben mi bilmiyorum? Bu ülkeye, bu kente faydası dokunmuş emek vermiş kadınlarımızı onurlandırmak için çok geç kaldık Antalya!
Bir yerin medeniyetini, kadına verdiği değer ve sokağındaki kaldırımın yüksekliğinden anlayabilirsiniz. Daha bunun üzerine söz söylemeyeceğim.
Sağlıkla Kalın.