Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel: “Söke pamuğuna değer katmak, çiftçilerimize vetüccarlarımıza kazanım sağlayabilmek için gecemizi gündüzümüze katarak büyük uğraşlar verdiğimizBüyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin inşaat temelleri çok kısa süre sonra atılacak.”
#1Bilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
#1Önümüzdeki aylarda başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim döneminde nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Sektör temsilcilerine göre kuraklık kıskacı ve ekim alanlarının daralması pamuk fiyatlarında artışı getirecek. Pamuk üreticisinin gözü mart ayındaki yağışlarda...
#Pamuk2017 yılında Türkiye’de 455 bin hektarlık bir alanda pamuk yetiştirildi. Bu alanın yüzde 4’ünü ‘iyi pamuk uygulamaları’ oluşturdu. Yani dünya standartlarında daha sürdürülebilir, insancıl ve çevreci bir tarım modeli yapıldı. Peki ne işe yarar bu model? Söke’deki örnek tarlalarda lisanslı ‘iyi pamuk uygulamalarını’ inceledik.
#PamukWWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Aydın’da ekonomik kalkınmayı artırmak ve tarım faaliyetlerinin çevre ile insan üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak üzere beraber çalışacağı 1000 pamuk çiftçisi arıyor. Programın sonunda “Better Cotton” lisansı alacak pamuk çiftçileri, hem doğa dostu üretim yapacak, hem de çağı yakalayarak ürünlerine değer katacaklar.
#WWF-TürkiyeAdil rekabet koşullarında küresel güç olarak öne çıkan Türk tekstil ve hazır giyim sanayi, 2011 yılında bazı ürünlerin ithalatına getirilen ek gümrük vergileri sayesinde çok büyük yatırımlar yaptı ve istihdamını süratle arttırdı. Ancak son dönemde, istihdamdaki azalış dikkati çekiyor.
#GazetehaberleriBir süredir sosyal medya üzerinden kitaplara, yazarlara ve yayıncılara karşı linç kampanyası yürütülmektedir. Kültür dünyamızın önemli bileşeni olan yayıncılığımızın bu kampanyanın içine çekilmesinden ve hedef haline getirilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bununla birlikte, kitapların satışının durdurulması kararını ise uygun bulmuyoruz.
#KitapBir marka düşünün; emekçi kadınları destekleyen, koleksiyonundaki tüm malzemeleri doğada çözülebilen, dikimden paketlemeye kadar tüm süreçte sıfır atık misyonuyla sürdürülebilir modayı en güzel şekilde benimseyen... Hayatına küçük bir koleksiyon, az malzeme ve yalın bir üretim modelini benimseyerek başlayan GİYİ markasının yaratıcısı Göknil Bigan ile konuştuk.
#GİYİ5.1 milyar TL’lik tarımsal gelire sahip olan Diyarbakır’da, yapımı devam eden Silvan Projesi ile 235 bin dekarlık alan suya kavuşacak. Böylece Diyarbakır’da tarımsal gelirde artış yaşanacağına dikkat çeken DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Örneğin söz konusu alanda sulama yapılmadan buğdaydan elde edilen gelir 88 milyon TL olacakken, sulama sonrası 137 milyon TL’ye çıkabilir. Eğer 235 bin dekarlık bu alanda pamuk ekilirse elde edilecek gelir ise 480 milyon TL’ye ulaşır” ifadelerini kullandı.
#Gazetehaberleri