Mükemmel anne” illüzyonu, hem anneleri hem de çocuklarını sık sık zorlayan temel sorunlardan biri. Uzman Klinik Psikolog Deniz Keskin, mükemmelliğin hayali ile bunu bulamamanın endişesini, belki de çocuk sahibi olmanın çok öncesinde içimizde taşıdığımıza dikkat çekiyor ve annelere şunları söylüyor: “Standart bir anne yoktur. Her anne kendine özgüdür. Önemli olan hata yapmamak değil, hatalar üzerine düşünerek, kendimizi ve çocuğu anlamaya çalışmaktır.”
#AnneDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüGünümüzün en büyük sorunlarından biri ekran. Hem yetişkinler hem de çocuklar ekransız gün geçirmiyor ama ebeveynler kendi ekran sürelerini görmezden gelirken çocukların ekran karşısında geçirdikleri zaman gözlerine batıyor. Oysa okullarda bile dersler artık akıllı tahtalarla işleniyor. Peki ekranı nasıl kullanmalıyız? Prof. Dr. Selçuk Şirin’e sordum.
#AnneZest Projects Kurucu Ortağı Tomru Dereköylü, Zorlu PSM ev sahipliğinde bu yıl 5’incisi düzenlenecek Çocuk Sanat Festivali’nin direktörlüğünü üstleniyor. Festivalle ilgili merak edilenleri yanıtlayan Dereköylü, etkinliğin çıkış hikâyesini de anlattı.
#Tomru DereköylüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Ortak Zirvesi kapsamında Suudi Arabistan'a gitmişti. Burada ikili temaslarda bulunan Erdoğan, yurda dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İsrail, son Gazze saldırılarıyla uluslararası kamuoyunun desteğini yitirmiştir. Ülke yönetimleri emperyalist çıkarları doğrultusunda İsrail yönetimiyle kucaklaşma yarışına girse de toplumların nezdinde İsrail artık bebek katili bir ülkedir." ifadelerini kullandı. "Akan kanın durması, sivil ölümlerinin son bulması için İran ya da başka devletlerle atılacak her adımı görüşmeye, harekete geçmeye hazırız." diyen Erdoğan, "Bu savaş, hilal-haçlı savaşına dönmeyecek. Çünkü bu savaş iyi ile kötünün, yalan ile hakikatin, mazlum ile zalimin, hak ile batılın savaşı haline gelmiştir." sözlerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozAtatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı Almanya genelinde büyük bir coşkuyla kutlandı. STK’ların organize ettiği etkinliklere bölgelerdeki başkonsoloslarımız da katıldı. Münih, Duisburg, Bottrop, Köln, Nürnberg ve Bremen’de yapılan etkinliklere çok sayıda veli de katıldı.
#Almanya<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikSümeyye Ergün, İzmir’in yetiştirdiği genç bir gitarist. 9 Eylül Üniversitesi Konservatuarı’nda başlayan hikayesi yeteneği ve azmi ile birleşince Köln’e kadar uzandı. Almanya’da önemli müzisyenlerden eğitim alan Ergün, kazandığı burs sayesinde bir de albüm çıkardı
#1Birlikte uzun zaman geçiren insanların bir süre sonra beyinlerinde de benzerlikler olmaya başlıyor; dil, duygu ve hayata bakış açısından ortak kalıplar geliştiriyorlar. Buna bilim dünyası ‘beyin ikizliği’ diyor. Yani birlikte zaman geçirdiğimiz kişilerin kim olduğuna göre beynimiz de şekilleniyor. Etrafımızda ne kadar ‘çeşitli’ insan olursa beynimiz de o kadar kendini yeniliyor.
#Northwestern ÜniversitesiHepimiz çevremizde pek çok kez bu cümlelerin kullanıldığını duymuşuzdur: ‘Yaşını başını almış’, ‘Onlar eski kafalı’, ‘Yaşlılar aksi ve huysuz oluyor’, ‘Ununu elemiş, eleğini asmış’, ‘Yaş 70, iş bitmiş’, ‘Biraz yaşına başına baksın’… Aslında bu sözler eğlenmek, gönlünce giyinmek, konsere gitmek, gezmek, âşık olmak isteyen yaşlı kişilere yapılan ayrımcılığı gözler önüne seriyor. Nörolog Dr. Sevda Sarıkaya “Halbuki 50-55 yaş civarı beyindeki beyaz cevherin en kaliteli olduğu, beyin içi bağlantı alanlarının en yoğun olduğu dönemlerdir” diyor. Uzman psikolog Çağrı Kuşçu da bu tür ayrımcılıkların bireylerde travma ve depresyona neden olabileceğini hatırlatıyor.
#Yaşlı FobisiÖnümüzdeki hafta yaklaşık 3.5 milyon aday bir üniversite kapısını aralamak için yarışacak. Zor dönemeçte bugüne kadar hep adaylara öneriler yapıldı. Bu kez “Bir de onların penceresinden bakın” diyen Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, anne-babalara önerilerde bulundu.
#YKSİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksv'Kids’ filmini izlediniz mi? Larry Clark tarafından yönetilen ve 1995'te yayınlanan bu filmi eğer madde bağımlılığı ve şiddet sahnelerine ilgi duymuyorsanız izlemenizi tavsiye etmem. İlk gösteriminin ardından neredeyse otuz yıl geçtikten sonra bile bu ünlü yarı - belgesel hala tartışmalı ve rahatsız edici görünüyor. Film özetle başıboş dolaşan ve hiçbir ebeveynin asla onaylayamayacağı etkinliklere katılan bir grup şehirli çocuğun hayatından bir günü gösteriyor. Kaspersky Kurumsal İş Bölümünden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve CBDO Ticariden Sorumlu Başkan Yardımcısı Evgeniya Naumova kaleme aldı.
#KasperskyÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkKitapları ilgiyle takip edilen Şermin Yaşar’ın yeni kitabı ‘Kalk Yerine Yat’, 12 öyküden oluşuyor. Yakınımızdaki insanların öyküleri bunlar; az gelirli, yaşam mücadelesi veren, çoğunlukla kendi yalnızlığında yaşayan insanlar. Şermin Yaşar, gerçekçi anlayışını samimi ve sade bir anlatımla sohbet havasında yazıya geçiriyor. Bir sohbetin içerdiği kadar ironik, neşeli ve hüzünlendirici.
#Şermin YaşarYaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi sınav kaygısıyla ilgili uyarılarda bulunan Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Oğuztürk, “Sınav kaygısı, kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu ‘kişiliğinin başarısızlığı’ olarak algılanmasından kaynaklanan dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan ileri derecede bir kaygı durumudur” dedi.
#SINAVFare zehiri, aseton, amonyak, katran, karbon monoksit (egzoz gazı)… Bu ve benzeri tam 7 bini aşkın kimyasal madde, her bir sigara ile birlikte vücuda giriyor! "Bir sigaradan bir şey olmaz" diyenler dikkat! Sigara dumanında bulunan 7 bini aşkın kimyasal maddenin 250’si zararlı iken, en az 69 tanesi de kansere yol açıyor.
#SağlıkGeçmişten günümüze baş döndürücü bir değişimin sonuçları ile karşı karşıyayız. Dünün hayalleri, bugünün gerçekleri oldu. Bu değişim, siyasetten, ekonomiye, toplumun sosyolojik yapısından sanata, hukuktan ahlaka kadar bütün alanlarda etkisini gösteriyor.
#Endüstri 2.0