Mustafa Asım Çalıkoğlu’nun hatıratının büyük kısmı 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesi ve Cumhuriyet’in kurulmasından sonra yazılmış. Onun uzun ve değişken hayatı, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e yaşadığımız arayış ve çekişkilerle örülüdür. Tarih biraz da insan tecrübesi ise Mustafa Asım Çalıkoğlu onun bir adı kabul edilebilir.
#Mustafa Asım Çalıkoğlu14 Mayıs seçimlerinde Seksenler dizisinin oyuncusu Hasan Cemal Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge 3. sıradan milletvekili adayı olarak gösterilmişti. Hasan Cemal Meclis'e girmeye hak kazandı mı, sandıkların açılmasının ardından araştırılmaya başlandı. Peki, Gazeteci Hasan Cemal milletvekili oldu mu? 14 Mayıs 2023 seçim sonuçlarına göre Hasan Cemal Meclis'e girdi mi?
#Hasan CemalBir tarih yok oldu. Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, Hatay için büyük öneme sahip Hatay Meclis binası, 128 yıllık Aziz Pavlus Kilisesi ve lezzetin başkenti diyebileceğimiz Antakya çarşısı artık yok. Hatay yeniden ayağa kalkacak ancak biraz zamana ihtiyaç var.
#Uğur ÇELİKKOLBirçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket EsendalZülfü Livaneli yeni romanı ‘Kaplanın Sırtında’yla, tarihimizin en tartışmalı hükümdarlarından II. Abdülhamid’e şablonların dışında bir bakış sunuyor. Abdülhamid’in Selanik’teki sürgün yıllarındaki askeri doktoru Âtıf Hüseyin Bey’in günlüklerini temel alan roman, sultanı insan olarak ve kişisel hayatına odaklanarak değerlendiriyor.
#Zülfü Livaneliİttihat Terakki Cemiyeti’nin tetikçi fedailerinden Mülazım Atıf, 1908’de Şemşi Paşa’yı vurarak ‘mutlakiyet’ rejiminin ‘meşrutiyet’ rejimine dönüşmesinde etkili oldu. Cumhuriyet’ten sonra ‘Kamçılı’ soyadını almak istemişti ama nüfus memuru yanlışlıkla ‘Kamçıl’ yazdı. Rejimi değiştiren Atıf, hatalı soyadını değiştiremeyince tarihe ‘Atıf Kamçıl’ olarak geçti.
#Şemşi PaşaHarf Devrimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edildi. Peki Harf Devrimi nedir? Harf Devrimi ne zaman yapıldı, hangi tarihte kabul edildi? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Harf DevrimiCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ‘1915 Olayları Uluslararası Konferansı’nda konuşan tarihçiler, Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye’ye karşı kullanıldığını anlattı. Tarihçilere göre ‘sonradan uydurulmuş’ bu iddialar, Türkiye’ye karşı kullanılıyor.
#GazetehaberleriKöşkler heybetli halleri, eskiden günümüze taşıdıkları sırları ile başka bir havayı yansıtırlar. Köşklerde hem zenginlik ve saltanat esintisi hem de hüzün vardır. Çünkü çoğu pek çok yaşanmışlığa ve hikâyeye ev sahipliği yapmıştır. Alitini Köşkü de bunlardan bir tanesidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Her deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulOsmanlı Devletinin yükselme dönemi 1453 yılında İstanbul'un fethiyle başlayıp 16. yüzyılın sonuna kadar devam etti. Duraklama devri 1699 yılına kadar sürdü. 20. yüzyıl ise Osmanlı İmparatorluğunun ''dağılma dönemi'' olarak tanımlanmaktadır. 8. sınıflar için ''20.Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Konu AnlatımıMustafa Kemal Atatürk ülkemizin en önemli askeri ve komutanıdır. Aynı zamanda ülkemizi kurtaran ulu önderimizdir. Askerlik eğitimi ile beraber pek çok önemli zafere imza atmış ve Kurtuluş Savaşı için önemli deneyimler kazanmıştır. Şimdi Mustafa Kemal'in askeri hayatını ele alalım ve inceleyelim. İşte 8. sınıf sosyal bilgiler Mustafa Kemal'in Askerlik hayatı konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Mustafa Kemal'in Askerlik Hayatı Konu Anlatımı'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' anlayışıyla 23 Nisan 1920'de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün 100 yaşında. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Saat 21.00'i gösterdiğinde balkonlarımızda söyleyeceğimiz marşlarla bu gururu bir kez daha paylaşacağız.
#ANKARASelanik, MÖ 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi'de kurulmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bir dönem Osmanlı'nın da eline geçen Selanik için 'Keşke Selanik'i de misak-ı milli sınırları içerisine alabilseydik' diyerek kentin Türkler için önemini vurgulamıştır. Peki, Selanik ne zaman kaybedildi?
#Selanik Ne Zaman KaybedildiBaşkent Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Halil Özcan, Kurtuluş Savaşı yıllarında, İstanbul’un işgalinden şehrin yeniden teslim alınmasına kadar faaliyet gösteren PR Gizli Telgraf Merkezi’ni kaleme aldı. ‘Atatürk’ün Özel Şifre Hattı’ adlı kitabı ve arka planda kalan kahramanların hikâyesini Özcan’dan dinledik.
#Başkent Üniversitesiİttihat ve Terakki Cemiyeti'nin genel sekterliği ve iki dönem İçişleri Bakanlığı ile Meclis-i Mebusan başkanlığı yapan Hacı Mehmed Adil Arda'ya ait 1283 belge, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığına hibe edilerek kamuya sunuldu.
#İttihat Ve Terakki31 Mart 2019 seçimlerinde iktidar ve muhalefet partilerinin alacakları sonuçlar belki de mevcut yönetim sistemimiz konusunda yeni tartışmaların meydana gelmesine sebep olacak. Bu sebepten güncel bir konuyu ortaya çıkaran eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel, 527 sayfalık önemli bir çalışma ortaya koymuş. Kanes Yayınları’ndan çıkan kitabı ‘Seçim Nasıl Kazanılır’ ve ‘Osmanlı’dan Türkiye’ye Seçim Tarihi’ başlıklarıyla iki bölümden oluşuyor.
#YazarEnver Paşa’nın hayatındaki hata, üstün görünenin içindeki zaafı görüp tenkitçi gözle arayıp bulamamasıdır. O zamanki Osmanlı-Türk ordusunun genç komuta grubu içinde Kazım (Karabekir), Esad Paşa, Fevzi Paşa, Ali Fuad ve tabii Mustafa Kemal Bey gibi değerli kurmaylardaki bu tutum Enver’le onların arasında 1914’ten itibaren bir açıklık yaratacaktır.
#Yazarlar"Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınan Kazım Karabekir, birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan isimler arasında yer almaya başladı. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Peki, Kazım Karabekir kimdir? İşte Kazım Paşa'nın hayatı.
#Kazım KarabekirUlu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğimizi inşa edecek olan tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan bu yıl da kutlanmaya devam ediyor. Aynı zamanda TBMM'nin açılış tarihi olan bu özel güne dair kutlama mesajları ve güzel sözler arayan vatandaşlar, 23 Nisan mesajları ve sözlerini sorguluyor. İşte, en güzel ve anlamlı 23 Nisan mesajları ve sözleri...
#Tbmm