Isırınca çıtırdayan badem unlu kabuğu, damağı saran o yumuşacık iç dolgusu... Cıvıl cıvıl, renk renk makaronların albenisine kapılmamak da, içlerinden seçim yapmak da hayli zor... Fransa’dan dünyaya yayılan ve yapımı oldukça meşakkatli bu özel tatlıyı ülkemizde en iyi hangi işletmeler yapıyor, jürimize sorduk.
#MakaronBatılı ülkelerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır, kızarmış patates ve cipsler bizim de en çok tükettiğimiz atıştırmalıklar. Bir film izlerken veya sohbet ederken vazgeçilmezimiz haline geldiler. Moğolistan’da da bu atıştırmalıkların yine torba torba çam fıstığı tüketiliyor. Peki Moğollar neden çam fıstığına bu kadar düşkün? İşte sebebi…
#Çam FıstığıÖzel davetlerde, arkadaş toplantılarında, en lezzetli buluşmalarda kendine yer bulan peynir tahtası, stil sahibi bir sofra hazırlamak isteyenlerin favorisidir. Konu yılbaşı olunca farklı peynir çeşitlerinin buluştuğu peynir tahtası, uzun sürecek sohbetlerle yeni yıl kutlamasına eşlik eder. Şef Müge Ergül hangi peynirlerin hangi eşlikçilerle kullanılabileceğinden nasıl kesilmesi ve sunulması gerektiğine kadar öneriler verdi.
#Metro MarketBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "(Üreticinin sattığı üründe fiyatların düşük kalması) Domatesin yanı sıra karpuzda ve kısmen biberde yaşandı. Ama ben size 206 üründen bahsettim. Dolayısıyla burada konu maalesef bunun kullanılma çabalarıdır. Başka bir şey değil. Büyük oranda çözdük. Yine biz çözdük elbette" dedi.
#İbrahim YumaklıEt ve deniz ürünlerini aynı tabakta birleştiren ‘surf&turf’ özellikle yazlık yerlerdeki mekânların talep gören gözde sunumlarından. Şef Buse Doğrular Dövenci, bize bu tarifin burger versiyonunu market raflarında kolaylıkla bulabileceğimiz Metro markalı ürünlerle hazırladı. Evde denemek için vakit kaybetmeyin.
#Metroİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentte kurulacak Kocasinan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin 1 milyon 237 bin metrekareden oluşacağını belirterek, "Seralarda üretim yapılacak, her hava koşulunda üretim devam edecek. Kayseri, hem kendi ihtiyacı olan meyve ve sebzeyi üretecek hem de çevre illere ve özellikle de yurt dışına ithal edebilecek." dedi.
#KocasinanİYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Türkiye'de başıboş köpek sayısı 4 milyonu aşmış, bu muhteremler daha yeni fark ediyorlar. Biz bunları biliriz; çünkü bunlar kendi canları dışında, kendi malları dışında hiçbir şeyi önemsemezler. Bu konuda da bizi yanıltmadılar ve yine vurdumduymazlıklarını ispatladılar. Beklediler ve toplumun kucağına büyük bir vicdan bombası attılar. Erdoğan'ın yeni kutuplaşma bombası; 'Çocuklar mı ölsün, köpekler mi ölsün?' Elbette soruları ölümle soracaklar, çünkü şairin de dediği gibi; 'Onlar ümidin düşmanıdır/Akar suyun/Meyve çağında ağacın/Serip gelişen hayatın düşmanı.' İşte o yüzden sordukları sorular da yaşamaya değil, ölüme dairdir. Çözümleri de toplumu her zaman ikiye bölmektir" ifadelerini kullandı.
#İyi PartiSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni Yıl