Çinlilerden Türk yaş meyvesine ilgi

Güncelleme Tarihi:

Çinlilerden Türk yaş meyvesine ilgi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2018 14:58

Çinlilerden Türk yaş meyvesine ilgi

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN’de, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaş meyve ihracatının önünü açabilmek amacıyla sektörde Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (AKİB), Çin Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina İdaresi’nden gelen heyeti ağırladı.
Bu kapsamda, yaş meyve ve sebze sektöründe Koordinatör Birlik görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin girişimleriyle Türkiye’ye davet edilen Çin heyeti AKİB Hizmet Binası’nda meyve ihracatında bitki sağlığı gerekliliklerinin detaylarının görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantı da konuşan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, alternatif pazar yaratma çalışmaları kapsamında Çin pazarını çok önemsediklerinin dile getirerek, Çin’e turunçgiller başta olmak üzere yaş meyve ihracatı yapabilmek amacıyla tamamlanması gereken bitki karantina protokol sürecinin başlatılması ve sonrasındaki sürecin hızlandırılması için iki ülkedeki kurumlar arası diyalogun önemine dikkat çekti. Sin, yaş meyvede kaliteye ve gıda güvenliğine verilen önemin arttığını, sektörde ciddi aşama kaydedilerek, Çin’e yaş meyve ihracatının yükselerek artacağını temenni ettiğini söyledi.
Çin Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina İdaresi Genel Sekter Vekili Xiaohong Duan, davet nedeni ile Sin’e teşekkür ederek, Türk yaş meyvesini Çin pazarında görmek istediklerini, bitki karantina protokol sürecinde kurum olarak destek vermeye hazır olduklarını ve iki kurum arasındaki işbirliğinin devam etmesini temenni ettiklerini dile getirdi.
Toplantıda, Çinli Heyet’te yer alan Liaoning Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina Daire Başkanı Chunhua Dong, Çin’in ithal meyve denetimi ve karantina yöntemleri politikasına ilişkin sunum yaparak soruları cevapladı.
Toplantı sonrasında, Adana’daki bahçeler ve paketleme tesisleri ziyaret edilerek, Türk narenciyesinin kalitesi yerinde incelendi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!