Bu sezonun ve görünüşe bakılırsa önümüzdeki tüm sezonların favori rengi "yeşil".
Çevre sorunları ve küresel ısınma artık herkese endişe veriyor. Dünyanın yeşil kalması için herkes bir şeyler yapmak istiyor. Bu eğilim ciddi bir pazarlama yöntemine de dönüşmüş durumda. "Yeşil" olan her şey sempatiyle karşılanıyor. Alışverişin bile yeşili olabiliyor.
Yeşil alışveriş pek çok şekilde yapılabilir. Eğer tüm yöntemleri bir arada uygulamak sizi zorlayacaksa, içinden birini veya birkaçını seçebilir, küçük de olsa bir fayda sağlayabilirsiniz.
Örneğin tehlike altındaki bitki ve hayvanlardan üretilen, üretimi sırasında çevreye ciddi zarar veren, içeriğinde doğaya zararlı maddeler bulunan şeyleri satın almaktan vazgeçebilirsiniz.
Bu söylediğimi market raflarına tercüme edeyim: Deterjanlar, tuvalet temizlik malzemeleri, yağmur ormanlarından kesilen ağaçlardan üretilmiş ahşap eşyalar, soyu tükenmekte olan bitkilerden üretilmiş kozmetikler ve bitkisel ilaçlar, tehlikeli kimyasallar içeren gübre ve böcek ilaçları.
Çamaşırlar daha güzel koksun ve kolay ütülensin diye kullandığımız yumuşatıcıların, arıtmadan geçse bile denize ulaştığında oksijen oranını düşürdüğü biliniyor.
Bu saydıklarımdan toptan vazgeçmek mümkün değil tabii. Ama en azından israftan kaçınılabilir veya yerlerine toz beyaz sabun ve arap sabunu gibi başka malzemeler kullanılabilir. Ayrıca çevreyle dost bulaşık deterjanları bulmak da mümkün.
Bir başka yöntem, geri dönüşümlü malzemeden yapılmış ürünleri tercih etmek.
Her zaman tüketebileceğiniz kadar alışveriş yapmaya çalışmanız da faydalı olur. Bitirebileceğinizden emin olmadığınız şeyleri satın almayın.
Giysi seçerken klasik parçalardan, modası geçmeyecek kıyafetlerden yana tercih kullanabilirsiniz. 3 ay sonra demode olacak parçalardan uzak durun. Daha uzun süre kullanabileceğiniz, demode olduğu için değil, eskidiği için vazgeçeceğiniz giysiler satın alın.
Plastik bardak, tabak, çatal ve bıçak almaktan sakının. Evet, pikniğe giderken zorluk çekebilirsiniz ama plastik çevre için en zararlı maddelerden biri.
Markete giderken yanınızda bez çanta, file veya evde hazırdan bulunan poşetlerden götürün. Her seferinde yeni poşetler talep etmeyin. Bu da kişibaşı plastik tüketimini azaltan önlemlerden biri.
İthal meyve, et ve diğer gıda maddelerini daha az almaya çalışın. Bu ürünlerin nakliyatı sırasında harcanan yakıt hiç akla gelmeyecek kadar yüksek oranda kirliliğe neden oluyor. Bunun yerine en azından ülke sınırları içinde üretilen gıda maddelerini tercih edin.