Yeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun Yemekleri"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlıkİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Satı Sena Çoraoğlu “Nefes darlığı, çarpıntı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, kulak çınlaması, uyku hali gibi belirtiler anemiyi işaret edebilir. Demirden zengin kuru baklagil, koyu yeşil yapraklı sebze, nane, kimyon gibi besinleri tüketmeye özen gösterin” dedi.
#Demir EksikliğiTV8 ekranlarında yayınlanan gündüz kuşağı yemek programı Yemekteyiz'de heyecan kaldığı yerden devam ediyor. Her hafta birbirinden farklı yarışmacıların hazırladığı menülerle hünerlerini gösterdiği Yemekteyiz'de haftanın finali gerçekleşti ve bir isim birinci oldu. Peki, Yemekteyiz'de bu hafta kim birinci oldu? İşte, 3-7 Haziran haftası Yemekteyiz kazananı.
#Yemekteyiz'de Bu Hafta Kim Birinci Oldu?Kısa bir süre sonra sezona ara verecek olan Yemekteyiz yepyeni bölümleriyle kaldığı yerden devam ediyor. Birincisini 10 bin TL’lik çekle ödüllendiren Yemekteyiz, yeni haftanın açılışını 3 Haziran’da yaptı. Peki, Yemekteyiz’in bu haftaki yarışmacıları kimler?
#YemekteyizAnkara Anahtarcılar, Kilitçiler ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası son dönemlerde artan korsan anahtarcı ve çilingirler konusunda vatandaşları, “Kendi elinizle hırsız çağırmayın” yazılı afişlerle uyardı. Oda Başkanı Hasan Polat, “Vatandaşlarımız yetkili olmayana kapı kilidini emanet etmesin. ‘Anahtarcıyım’ diye gelene odamız tarafından verilen ‘Anahtarcı Tanıtım Kartı’nı sorsun” dedi.
#ÇilingirAile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 10'dan fazla kişinin çalıştığı ve son 3 yılda ölümlü iş kazası ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen iş yerleri ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Selçuk "Çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak" dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukSıradan çorba tariflerinden sıkılanlar için benzersiz bir önerimiz var: Zerdeçallı bal kabağı çorbası. Hint safranı olarak bilinen zerdeçal, bağışıklığı güçlendirmeden bağırsak hareketlerini hızlandırmaya, tok tutmadan cildi güzelleştirmeye dek birçok faydası bulunan bal kabağı ile buluşuyor, tadına doyum olmuyor. İşte, adım adım zerdeçallı bal kabağı çorbası tarifi…
#Zerdeçallı Bal Kabağı Çorbası Nasıl YapılırEski Yugoslav ülkelerine gitmeye devam ediyorum. Bu kez de rotayı Slovenya’nın başkenti Ljubljana çevirdim. Ljubljana değişik lezzetlerin bir arada bulunduğu, ulaşımın kolay ve yaşamın güvenilir olduğu bir yer. Kısacık bir hafta sonu ziyareti yaptığım Ljubljana’da deneyebildiğim bütün lezzetleri denedim. İşte size Ljubljana’nın lezzetleri…
#LjubljanaTayfun Bayazıt sık sık seyahate çıktığı için değişik yerlerde değişik yemekler tatma imkanı da bulabiliyor. Yemeği hobi olarak gören iş adamı “İnsan normal işinde ne kadar yoğun olsa da, ne kadar vakitsiz kalsa da, ne kadar yorulsa da, zevk aldığı şeylere de olsa vakit ayırması lazım. Gezilere gittiğimizde yeni restoranlar, yeni lezzetler keşfetmek o geziyi daha da keyifli hale getiriyor” diyor ve yemek yapmayı banka yönetmekle kıyaslıyor
Ramazanda dini görevinizi yerine getirirken kronik hastalığınız varsa, diyetteyseniz veya kilo almaktan çekiniyorsanız bazı detaylara dikkat etmenizde yarar var. Uzmanların önerisi, sürekli ilaç alması gerekenler, diyabetliler, kronik böbrek yetmezliği, kanser, kalp ve tansiyon, bazı beyin hastalıkları (Parkinson, sara gibi), ciddi mide sorunları bulunanların oruç tutmaları.