Yanık dondurmanın ilk adresi

“Hiç dondurma yediniz mi” diye sormak sanırım saçmalık olur ve bu soruyu sorduğumda hepinizden alacağım cevap bellidir: “şaka yapıyor olmalısınız Sahrap Hanım, dondurma yemeyen var mıdır?”

Peki soruya bir kelime eklesem ve “yanık” dondurma yediniz mi desem, ne dersiniz? Siz de benim gibi dondurmayı çok seviyorsanız, dışı çıtır çıtır içi bildiğimiz dondurma olan bu lezzeti mutlaka deneyin derim.

Bir yemeği ilk kez deniyorsanız, onu nerede yediğiniz de önem kazanır. Çünkü yeni tattığınız bir lezzeti sevip sevmeyeceğiniz bu ilk denemeye bağlıdır. Yanık dondurmayı daha önce denemediyseniz, araştırıp işi iyi yapan bir yerde yemenizi tavsiye ederim.

İşte yanık dondurma işini iyi yapanlardan biri de Akdeniz Dondurma. Üretimini Antalya’da yapan Akdeniz dondurmanın dokuz adet şubesi var ve pek çok yiyecek içecek firmasında şikayetçi olduğumuz şubeler arası lezzet farkı Akdeniz Dondurma’da yok. Çünkü dondurma işini babalarından öğrenmiş olan dört erkek kardeş bu konuya çok özen gösteriyor. Her biri farklı iş kolunda uzman olan dört kardeş, dondurma işini yaparken babalarını örnek aldıklarını ve tıpkı babaları gibi dondurma dükkanına gelirken ölmek istediklerini söylüyorlar.

Aslında yanık dondurmayı pek çok deneme sonucunda bulan da baba Davut Kama. Antalya’ya ilk dondurma makinesini getiren de bizzat o oluyor. Akdeniz Dondurma’nın şimdiki sahipleri olan dört oğluyla birlikte gece gündüz çalışarak güvenilir, lezzetli dondurma üretmeyi amaçlıyor ve bunu da başarıyor. Ve yukarıda da değindiğimiz gibi, erken denebilecek yaşta, evden işe gelirken hayatını kaybediyor.
Babalarıyla birlikte çıktıkları yolda emin adımlarla ilerleyen Kama kardeşler de işi kontrollerinden çıkarmadan büyütmeyi başarıyorlar. Zaten kardeşlerin amacı da bu. Onlar büyümeyi değil, daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyorlar.

TERBİYELİ ISPANAK ÇORBASI

2-4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESı 15 DAKıKA
PışME SÜRESı 25 DAKıKA

MALZEME LİSTESİ
* 200 gr ıspanak
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1-2 diş sarımsak
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 6 su bardağı sıcak su
(Et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm.)
Terbiye sosu için;
* 1 tepeleme yemek kaşığı un
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 adet yumurtanın sarısı
* ½ limonun suyu

YAPILIŞI
Ispanakları, kök kısımlarını kesip attıktan sonra incecik doğrayın. ıyice yıkayıp süzdükten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serptikten sonra elinizle ovalayıp yumuşatın. Kuru soğanı incecik doğrayın. Sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin.
Diğer taraftan sıvıyağı orta boy bir çelik tencereye koyup orta ısılı ateşte hafifçe kızdırın. Üzerine soğan ve sarımsakları ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Ispanağı da ekleyip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun ve hemen sıcak et ya da tavuk suyunu ilave edin. Arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Terbiye sosunu hazırlamak için, yumurta sarısı ve limon suyunu derin bir kaseye koyup üzerine unu ekleyin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırpmaya devam ederken yoğurdu katın. Pürüzsüz bir kıvama gelen sosu kaynamaya başlayan çorbaya azar azar ve sürekli karıştırarak aktarın.
Çorbayı karıştırarak 10 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. ısterseniz bir el blenderiyle çekerek püre haline getirin. Tuzunu kontrol edip, kırmızı pul biber ya da toz biber serpiştirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları