Hafızamız da güçleniyor, bağışıklık sistemimiz de...

Bu hafta oruç tutmanın vücudumuza faydalarını konuşalım istedim. Ispanak çorbası, taze sarımsaklı tavuk yemeği ve tarçınlı hoşaf gibi iftar sofranızı şenlendirecek nefis öneriler vermeyi de ihmal etmedim.

Haberin Devamı

Ramazan ayında ibadeti yerine getirmenin yanı sıra orucun sağlığımıza olan faydalarını da konuşalım istiyorum. Bu dönemde uzun saatler aç  kalınıyor, besin alımı azalıyor ama bu sayede organlarımızı dinlendirmiş oluyoruz.  Peki, orucun vücuda başka ne gibi etkileri olduğunu biliyor musunuz? Haydi hepsine tek tek bakalım...

Yağ yakımını hızlandırmasıyla başlayalım. Vücudumuz oruç tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra anlayabiliyor. Son öğünde tükettiklerimiz bağırsaklarımızda tamamen sindirildikten sonra vücudumuz enerji ihtiyacını karşılayabilmek için karaciğer ve kaslardaki glikoza yöneliyor. Glikoz depoları boşaldıktan sonraysa enerji kaynağı olarak yağlara yöneliyor. Vücuttaki yağların yakılmasıyla birlikte kilo kaybı gerçekleşiyor.

Bu sebeple sahurda ve iftarda protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar ve suyun dengeli bir şekilde alınması oruç tutarken hem kilo vermemize yardımcı oluyor hem de gün içinde ihtiyacımız olan enerjiyi alıyoruz.

Haberin Devamı

Oruç tutmak bağışıklık sistemimizin güçlenmesini ve hücrelerimizin onarılmasını da sağlıyor. Gündelik hayatta ramazan ayına kıyasla çok daha fazla oranda kalorili yiyecekler yiyebiliyoruz. Bu durumda vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremiyor; bağışıklık sistemimiz zayıflıyor, hastalıklara karşı direncimiz azalıyor. Oruç tutulduğundaysa vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıkların iyileşmesi daha kolay hale geliyor. Orucun bazı hastalıklara yakalanma riskini azalttığı da biliniyor. Örneğin 2016’da Japon biliminsanı Yoshinori Oshumi’nin yaptığı bir araştırmaya göre açlık, vücudumuzdaki hasarlı hücreleri temizleyerek vücudumuzu iyileştiriyor. Yeni ve daha sağlıklı hücreler elde edinmek için vücudumuzun hasarlı hücreleri temizlemesine ‘otofaji’ deniyor. İşte otofaji oranının artması kanser ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskimizi düşürüyor.

Hafızamız da güçleniyor, bağışıklık sistemimiz de...

Uzun saatler aç kalmamızın detoks etkisi yaptığı malum... Ramazan ayının ortalarında vücut oruca alışıyor; kalın bağırsak ve böbreklerimiz toksinlerden ve parazitlerden arınmaya başlıyor. Bu sebeple oruç tutmak vücudu hem dinlendiriyor hem de toksinlerden arındırdığı için detoks etkisi yapıyor. Ancak bunun için iftarla sahur arasında günlük tüketmemiz gereken su miktarını almaya mutlaka özen göstermeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Orucun bir diğer katkısı hafızayı güçlendirmesi... Oruç tutulduğunda beden metabolik faaliyetlerle daha az ilgilendiği için algı daha açık oluyor. Hafızayı güçlendirecek olumlu değişiklikler de cabası.

Bu kadar güzel etkilerden bahsetmişken iftarda pişirebileceğiniz lezzetli ve sağlıklı tarifler vermeden olmaz. İlk önerim, ıspanak çorbası... Bunun için yarım kilo ıspanak, 2 havuç, 1 soğan, 3 su bardağı tavuk suyu, 2 su bardağı içme suyu, 1’er Türk kahvesi fincanı yeşil mercimek ve kırmızı mercimek gerekiyor. Soğanı ve havucu 4-5 parçaya doğrayın, yıkanmış mercimekler, tavuk suyu ve içme suyuyla bir tencereye alıp pişmeye bırakın. Malzemeler yumuşayınca elinizle iri iri parçaladığınız ıspanakları ekleyip
5 dakika daha pişirin. Blender’dan geçirdikten sonra suyu az gelirse dilerseniz 1 bardak sıcak su katabilirsiniz. Üzerine taze çekilmiş karabiber  serpebilirsiniz, çok yakışıyor.

Haberin Devamı

BİR TUTAM DA KARANFİL KATIN

Hazır mevsimi gelmişken taze sarımsaklı tavuk da nefis bir yemek olacaktır. Bu mevsim en sevdiğim tariflerimden biri... Bunun için 1 parça tavuk göğüs eti (haşlanıp didiklenmiş), 1’er demet maydanoz ve taze nane (ince ince doğranmış), yarım demet taze sarımsak (ince ince doğranmış), 2 kapya biber (ince ince doğranmış), 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1’er tatlı kaşığı karabiber, tatlı kırmızı biber ve yarım limonun suyunu kullanabilirsiniz. Tüm malzemeleri bir kapta harmanlayıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Daha sonra bir fırın kabına yayın, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika kadar, kapya biberler yumuşayana dek pişirin.
O kadar lezzetli oluyor ki...

Haberin Devamı

Bunun yanına bir de tarçınlı ve karanfilli hoşaf yapalım mı?

4-5 kuru kayısıyı güzelce yıkayıp 1 su bardağı suyla ıslayın. 1-2 saat sonra kayısıları sudan çıkarın, istediğiniz irilikte doğrayıp 1 su bardağı içme suyuyla birlikte tencereye alın. Su kaynayınca birer tutam tarçın ve toz karanfil ekleyin. Ben biraz da limon kabuğu rendesi ilave ediyorum, çok yakışıyor. 20 dakika daha kaynadıktan sonra altını kapatın. Buzdolabında iyice soğutup servise sunabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları