Paylaş
Bugün Türkiye’de yaşayan Kırım Türkleri ya da Ruslar’ın onlara taktığı isimle “Kırım Tatarları” yüzyıllardır yaşattıkları mutfak kültürünü birçok yörede sürdürüyorlar.
Eskişehir’de yoğun bir nüfusa sahip olan Kırım Tatarları da mutfaklarını hiç değiştirmeden yaşatmayı başarabilmişler.
Eskişehir Çibörek Evi’nde bir Kırım Türkü olan Yetkin Tetik’le doyumsuz bir mutfak sohbeti yaptık.
Bayramlarda önce sağ taraftaki, sonra da sol taraftaki komşularını ziyaret eden Kırım Türkleri en son akraba ziyaretlerini yaparlarmış. Kadına çok değer verir, divanda başköşede oturturlarmış.
Kırım mutfağının temelini hamur işleri oluşturuyor. Hamura o kadar değişik şekiller veriyorlar ki, sanat eseri gibi börekler ortaya çıkıyor.
Kırım Türkleri’nin bir de balık yememekle ilgili çok ilginç bir hikâyeleri var.
1860 yılındaki Rus savaşı ve ardından yaşadıkları sürgünde Karadeniz’de çok sıkıntı yaşamışlar.
Ölen bebekleri denize bırakmışlar. Sonrasında da “balıklar çocuklarımızı yedi, biz onları yemeyelim” deyip denize küsmüşler...
ISPANAK ÇORBASI
Ispanakların köklerini kesip atın. Sap ve yapraklarını incecik doğradıktan sonra iyice yıkayıp süzün.
Soğanı incecik yemeklik doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencereye koyun. Soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Ispanakları ilave edip karıştırarak 5 dakika daha kavurun, sonra sıcak suyu ekleyin. Arada sırada karıştırmaya devam ederek kaynamaya bırakın. Tuz ve pul biberi de katın.
Diğer taraftan, yoğurt ve unu bir kâsede iyice çırpın.
Yoğurtlu karışımı kaynamakta olan çorbaya sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin.
Çorbayı karıştırarak yaklaşık 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. İsterseniz servise sunmadan önce üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: Bu çorba hastalar ve çocuklar için çok yararlıdır.
Malzeme listesi
- 1 demet ıspanak
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 3 su bardağı yoğurt
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- 7 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
- 2 çay kaşığı tuz, pul biber
Paylaş