İSMAİL BALIK haberleri sayfasında İSMAİL BALIK hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1237 İSMAİL BALIK haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#ÖksürükAnkara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, COVID-19 sürecinde önemli bir dönemece girildiğini belirterek, “İlk defa COVID-19’a direkt etkili bir ilaç İngiltere’de acil kullanım onayı aldı. İlaç için diğer ülkelere de üretim hakkı verilmeli” dedi.
#Koronavirüs İlacıTürkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan toplam aşı sayısı 88 milyon 400 bini aştı. Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-19'da yoğun bakıma yatma açısından hiç aşı olmayanların ilk sırada olduğunu belirterek, "2'nci sırada tek doz aşı olmuş kişiler; henüz 2'nci aşısını olmamışlar. 3'üncü sırada ise 2'nci aşısını daha yeni olmuş bağışıklığı tam gelişmemiş kişiler. 4'üncü sırada da 2 doz aşı olmuş ve aradan 3 aydan daha fazla zaman geçmiş kişiler yoğun bakıma yatış sırasını oluşturuyor" dedi.
#İsmail BalıkProf. Dr. İsmail Balık, Ankara’da üç haftadır süren vaka artışlarının eylül ayı için alarm verdiğinin altını çizerek, “Artışları önlemek için kurallı yaşam ve çift doz aşı şart. Aşılamada duyarsızlık, kurallarda da rehavet devam ederse eylül ayı zor geçer” uyarısı yaptı.
#ANKARAKontrollü normalleşmenin başladığı 1 Temmuz’dan bu yana devam eden vaka düşüşü, geçen hafta son buldu. Prof. Dr. İsmail Balık vaka artışlarını rehavet görüntüsüne bağladı ve “Hastaneye başvuran ve yatan hastaların neredeyse hepsi bir doz bile aşı olmayan kişiler. Şu anda salgını çift doz aşısını olmayanların pandemisi olarak görüyorum" dedi.
#ANKARAAnkara’da tam kapanmayla birlikte gerilemeye başlayan vaka sayıları için, ‘memnun edici ancak yeterli değil” değerlendirmesi yapan Prof. Dr. İsmail Balık, “Vaka sayısında hedefimiz olan 100 binde 25’in uzağındayız. Bu yüzden pandemideki en kötü günümüz gibi düşünüp, kurallara uymaya devam etmek zorundayız” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, "9 ay, en geç 12 ay sonra üçüncü doz aşı, korumanın gerçekten güçlendirilmesini sağlayacaktır" demişti. Şahin'in bu sözlerini değerlendiren Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, inaktif aşı yaptıranlarda 3'üncü dozun gerekebileceğini söyledi. Prof. Dr. Balık, ''Örneğin 2'nci dozdan 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapmak gerekecek. Çünkü salgın devam ettiği sürece bizim hatırlatma dozlarını da yapmaya devam etmemiz gerekiyor'' dedi.
#İsmail BalıkKoronavirüs salgınının dünyayla birlikte ülkemizi etkisi altına aldığı tarihin üzerinden neredeyse bir yıl geçecek. Zaman zaman artan, zaman zaman azalan ama bir türlü bitmeyen kâbus gibi süreçte yeni bir döneme geçtik. Bu hafta başından itibaren her şehir kendi kaderini belirleyecek. Tedbirlere uyan ve salgının seyrini değiştirebilen kentler ‘yeni normale’ geçebilecek.
#DENİZ GÜRELProf. Dr. İsmail Balık normalleşme adımları öncesi ‘orta riskli iller’ kategorisinde yer alan Ankaralılara bu tabloyu ‘düşük riskli’ye çevirmek için 5 önemli tavsiyede bulundu: “*Vaka sayılarına bakmadan kurallara uyun. *Risk varsa seyahatten kaçının. *Aşı olsanız da korunmaya devam edin. *Kendi korunma kurallarınızı koyun. *Hafif geçiririm yanılgısına kapılmayın.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBaşkent’te 265 binden fazla vatandaş, koronavirüse karşı birinci doz aşısını olurken, önceki gün başlayan ikinci doz aşama aşılamada sayı 32 bini geçti. Prof. Dr. İsmail Balık, “Nüfusun yüzde 50’sinin aşılanmış olacağını düşündüğümüz haziran ayında rahat bir nefes alabiliriz” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAşılama yaygınlaşana kadar aşı olan vatandaşların da kurallı yaşam sürmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Balık, “Aşı olanların bir çoğu hasta olmasa bile, başkalarına çok az da olsa bulaştırma ihtimalleri var. Aşılanan bir kişi toplumun en az yüzde 70’i aşılanana kadar kurallara uymalı” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAnkara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, gönüllüler üzerindeki aşı uygulamalarının sonuçlarının önümüzdeki günlerde çıkacağına işaret ederek, "Aşı, ikinci dozdan 10 gün sonra korumaya başlıyor. Bu süreden daha önce virüsle karşılaşanlar enfeksiyon almış olabilir." dedi.
#Koronavirüs AşıVaka sayılarının artış gösterdiği bu günlerde 'ne gibi tedbirler almalıyız?' sorusunu Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık'a sordum. İsmail Balık,'ın cevabı: "Açıklanan rakamlar ve veriler şu anda kalabalığa giren bir kişinin maske ve mesafe kurallarına uymaması durumunda virüsle karşılaşma oranının yüzde 100 olduğunu gösteriyor. ‘Bana bir şey olmaz’ demeyi bırakıp gönüllü bir karantina uygulamalıyız” oldu.
#ANKARAProf. Dr. İsmail Balık, vaka artışlarındaki en önemli faktörün aile içi bulaş olduğunu gözlemlediklerini belirterek, “Dışarıdan virüsü taşıma riski olanlar aynı evi paylaştığı kişileri korumak için ev içinde de maske ve mesafe kurallarına uymalı” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaSon dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#ÖksürükSon günlerde hastaneler üst solunum yolu şikâyetleriyle dolup taşıyor. Influenza (grip), Rhinovirus, RSV, COVID gibi virüsler dolaşımda. Üstelik ABD’de yayılmaya başlayan Omikron’un Kraken varyantı da yeni bir dalga endişesine yol açtı. Peki bizi ülkece yatağa düşüren virüs hangisi? COVID miyiz grip mi? Yoksa Kraken de Türkiye’ye geldi mi? Uzmanlara sorduk; işte yanıtları...
#GripBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ASon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#Grip'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVİngiltere’de geçen mayıs ayında ilk vakayla başlayan maymun virüsü çiçeği için DSÖ ‘kırmızı alarm’ verdi. Bugüne kadar ‘salgın beklenmiyor ve çok yakın temasla bulaşıyor’ açıklamaları yapılırken şimdi neden bu uyarı geldi; uzmanlara sorduk...
#Maymun ÇiçeğiSon günlerde artan vakalar endişeye neden oldu. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan uzmanlar, “Vakaları arttıran Omikron’un son alt varyantı BA.5. Omikron’un hızlı bulaştırıcılığını, Delta’nın da ağır seyrine neden olan özelliklerini taşıyor. Aşılılar daha az etkileniyor. O nedenle mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırın” dedi.
#KoronavirüsDünya henüz koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmamışken 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), yeni bir pandemi endişesine neden oldu. Prof. Dr. İsmail Balık ile Prof. Dr. İftihar Köksal, bu yeni virüsle ilgili en merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı...
#Maymun ÇiçeğiABD'de düzenlenen Astroworld müzik festivalinde Travis Scott konseri sırasında yaşanan izdihamda insanlar ezildi. 8 kişinin öldüğü, yüzlercesinin yaralandığı korkunç faciadan sonra ünlü rapçi ilk kez konuşurken polisin bazı seyircilere iğneyle uyuşturucu verildiği iddiası akıllarda soru işareti yarattı.
#Travis ScottAnkara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, COVID-19 sürecinde önemli bir dönemece girildiğini belirterek, “İlk defa COVID-19’a direkt etkili bir ilaç İngiltere’de acil kullanım onayı aldı. İlaç için diğer ülkelere de üretim hakkı verilmeli” dedi.
#Koronavirüs İlacıSon iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle benzer semptomlar gösteren grip, geçen yıl neredeyse hiç görülmedi ama bu yıl oldukça etkili olması bekleniyor. Peki salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız?
#Grip SalgınıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'un "Mu" varyantının, Türkiye'de 2 kişide tespit edildiğini belirterek, şu an ilave tedbir getirmeyi düşünmediklerini bildirdi. Bu gelişme sonrası Mu varyantı hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19'un 'Mu' ve diğer varyantlarına karşı en etkili silahın tam doz aşı olduğu uyarısında bulundu. Vatandaşlar, Mu varyantı ile enfekte olduktan sonra ne gibi belirtiler olduğunu araştırıyor. Peki, Mu varyantı nedir, belirtleri neler?
#Mu VaryantıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de “Mu varyantlı” sadece iki kişinin tespit edildiğini açıkladı. Peki bu varyantın etkileri nelerdir? Prof. Dr. İsmail Balık, 'Mu varyantı' ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#GazetehaberleriABD’de orman yangınları sırasında hava kirliliğindeki artışların koronavirüs vaka ve ölümlerine ne derece katkıda bulunduğuna dair bir araştırma yapıldı. Tam 133 kentin verilerinin kullanıldığı araştırmadan çıkan sonuç ise korkutucu. Araştırmacılar, alevlerden çıkan küçük parçacıkların solunmasının koronavirüse yakalanma ve ölüm oranlarını artırdığını tespit etti.
#KoronavirüsAnkara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, servis şoförlerine ‘aşı olun’ çağrısı yaptı, aşı olmayan servisçilere ise ‘PCR testinin zorunlu olması’ gerektiğini belirtti. Prof. Dr. İsmail Balık ise, “Servis içi yolculuktaki koronavirüs riski, sınıflardan daha fazla” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLU3. doz hatırlatma aşısının ardından 17 Ağustos itibarı ile 4. doz aşılar sağlık çalışanları ve 50 yaşın üstündeki vatandaşlar için talebe bağlı olarak sisteme tanımlandı. Ancak hala kafa karışıklıkları mevcut. Yurt genelindeki milyonlarca kişi “4. doz aşıyı olmalı mıyım?” diye düşünüyor. Anne babalarımız bize danıştı, biz de uzmanlara sorduk...
#4. Doz AşıNormalleşme sürecinin en önemli adımı sayılan okullar, 6 Eylül'de kapılarını açıyor. Ancak çocukların yakın temasta bulunacakları servislerle ilgili soru işaretleri sürüyor. Bu yıl okul servisleri nasıl olacak? Servis şoförlerinin ve çalışanlarının aşı durumu nasıl? Uzmanlar servisler için hangi uyarılarda bulunuyor? İşte okulların açılmasına 2 hafta kala servislerde son durum...
#Okul Servisleri6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?