Aşı olmayan şoföre PCR zorunlu olmalı

Güncelleme Tarihi:

Aşı olmayan şoföre PCR zorunlu olmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2021 02:00

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, servis şoförlerine ‘aşı olun’ çağrısı yaptı, aşı olmayan servisçilere ise ‘PCR testinin zorunlu olması’ gerektiğini belirtti. Prof. Dr. İsmail Balık ise, “Servis içi yolculuktaki koronavirüs riski, sınıflardan daha fazla” dedi.

Haberin Devamı

Normalleşme süreci kapsamında tüm Türkiye’de olduğu gibi Başkent Ankara’da da okullar 6 Eylül’de kapılarını açmaya hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın beraber hazırladığı ‘COVID-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’ kapsamında başta öğretmenler olmak üzerde okulda çalışan tüm personelin aşı olmamaları durumunda, haftada iki kez PCR testi yaptırmaları zorunlu oldu. Peki çocuklarla yakın temasta bulunacak servis şoförlerine ne gibi zorunluklar uygulanmalı? Bu sorunun cevabını Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı’ya sorduk. Elmadağlı, okullara öğrenci taşıyacak servis şoförlerine çift doz aşılarını tamamlamaları çağrısı yaparak, “Yüz yüze eğitimin devam etmesi için servisçilerin de öğretmenler ve diğer okul personeli olduğu gibi çift doz aşılarını olmaları oldukça önemli. Ancak şu an böyle bir zorunluk yok” dedi. Elmadağlı’nın değerlendirmeleri şöyle oldu:

Aşı olmayan şoföre PCR zorunlu olmalı


20 AYDIR BUNALMIŞ DURUMDAYIZ

“Servisçi esnafı ekonomik olarak yeniden bir kapanmayı kaldıracak durumda değil. 20 aydır bunalmış durumdayız, elimizden gelen her türlü tedbiri alıp hem okulları açık tutmak hem de işimizin başında olmak. Bu nedenle kurallara sıkı sıkıya uymak zorundayız. Bizim sebep olacağımız bir koronavirüs riskine müsaade etmek istemiyoruz.

GÜNDE ÜÇ SEFER DEZENFEKTE

Bütün araçlarda maskeler bulunacak, maskesi olmayan öğrencilere dağıtılacak. Servisler akşam mesaileri bitince dezenfekte edilecek. Gün için de bu dezenfeksiyon üç sefer tekrarlanacak. Hiç bir esnafımızın maskesi direksiyon başındayken çenesinin altına inmeyecek. Öğrencilerimizin de sürekli aynı koltuklara oturmasına çalışacağız. Havalar müsaade ettiği sürece camlar açık olacak.

ŞOFÖRLERİ TEŞVİK EDİYORUZ

Okul taşıtlarımıza öğrencilerle şoför arasına paneller yaptık. İrtibatı mümkün olduğu kadar düşük tutacağız. Ankara’da 6 Eylül’de yeniden direksiyon başına geçerek öğrencileri taşıyacak 7 bin 315 araç var. Bu arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu iki doz aşılarını tamamladı. Şoförlerimizi aşı olmaları konusunda teşvik ediyoruz.

RİSKİ İNDİRMEK İÇİN ÖNEMLİ

Yüz yüze eğitimin devam etmesi için servisçilerin de öğretmenler ve diğer okul personeli olduğu gibi çift doz aşılarını olmaları oldukça önemli. Aşılarını olmayanların da tıpkı halkanın diğer parçalarına uygulandığı gibi haftada iki kez zorunlu olarak PCR testi vermesi riski en aza indirmek için önem taşıyor. Ancak şu an böyle bir zorunluluk yok.”

Aşı olmayan şoföre PCR zorunlu olmalı


BÜTÜN YOLCULAR İÇİN RİSK TAŞIYOR

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, öğrenciler için koronavirüsün bulaş riskinin sınıflardan daha fazla servis araçlarında olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Balık, “Serviste yan yana oturacak çocuklar maskesini doğru takmadan birbirleriyle konuşabilir. Özellikle küçük çocukların kurallara uyma noktasında çok ciddi olamadığını görüyoruz. Servis içi yolculuktaki koronavirüs riski, sınıflardan daha fazla. Delta varyantı aramızdayken servisteki birinin bile virüsü taşıması büyük diğer bütün yolcular için büyük risk taşıyor. Öncelikle serviste herkesin maske kurallarına uymasına dikkat edilmeli. Daha sonra servis için havalandırma ve dezenfeksiyon çalışmaları unutulmamalı. Şoförler hem kendilerini hem de çocukları korumak için öncelikle çift doz aşılarını olmalı. Olmayanlar için ise aynı öğretmen ve okuldaki diğer personel olduğu gibi PCR testi zorunlu olmalı. Bunu da ciddi bir şekilde kontrol edecek birimler oluşturulmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!