Papağanlar; hayvan, insan, müzik gibi sesleri taklit etme becerisine sahiptir. Bunun yanı sıra taklit becerisinin dışında şarkıda söyleyebilmektedirler. Genel olarak taklit ve konuşma becerisi bütün papağanlarda bulunur. Peki, konuşan papağan türleri ve özellikleri nelerdir? Evde hangi papağan tür beslenmeli? En zeki papağan hangisidir detayları ile derledik.
Yemyeşil tüyleri, kırmızı gagalarıyla büyüleyici bir görüntüye sahip yeşil papağanları İstanbul’un çeşitli noktalarında görmek mümkün. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Özsoy, bu papağanların rahatlıkla adaptasyon sağlayıp çoğaldığını, kuş, sincap gibi ağaçlarda beslenen hayvanların yem ve yuvalarına ortak olması nedeniyle risk oluşturduğunu söyledi.
#Yeşil PapağanMemleket bildiğiniz işgal altında. Neyin işgali mi? Korkmayın korkmayın… Papağanlardan bahsediyoruz. Bahçeler, parklar hep bu bazen azıcık asabi de olabilen sevimli kuşlarla dolu. “Güzel” deyip kenara çekilmiyoruz. Bize düşen onları saymak... Ekolojik dengenin ne durumda olduğunu bu şekilde öğrenebileceğiz. Fırsat evimizin önündeki ağaca kadar geldi.
#Yeşil PapağanDoğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli Parklar'Kendi yuvasını yapamayan' nadir kuş türlerinden olan papağanlar, bulundukları bölgelerin yerli türleri ile yuva rekabetine giriyor. İstanbul'da da ağaçlı bölgeleri mesken tutan ve haklarında çok sayıda efsane bulunan papağanları işin uzmanına sorduk. Papağanlar İstanbul'a nasıl ve ne zaman geldi? İddia edildiği gibi istilacı bir tür mü? Onların varlığı iklim krizinin bir göstergesi mi? İşte papağan dosyası...
#PapağanlarOrmanı, suyu bol; iki iklimin, iki kıtanın ve iki denizin kesişme noktası... Sadece insanlar için değil, başka birçok canlı için de ‘taşı toprağı altın’ İstanbul’un. Şehrin karmaşasında dikkatten kaçıyorlar ama çoğu bizden çok uzun zamandır buralı. Ekolog Kerem Ali Boyla ile şehrin bu eşsiz zenginliğine göz attık.
#GazetehaberleriSon 50 yılda sulak alanlarımızın yarısından fazlası yok oldu. Ancak tek kaybımız ‘Geleceğin stratejik kaynağı’ olarak görülen sulak alanlar değil. Birçok canlı suyla birlikte yitip gidiyor. ODTÜ Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, suyla bağlantılı bir biyolojik çeşitlilik krizi içinde yaşadığımızı, birkaç yıl içinde milyonlarca canlı türünün yok olmasının beklendiğini söylüyor.
#Suİstanbul’un Anadolu ve Avrupa Yakası’nda elektrik kesintisi yaşanıyor. AYEDAŞ ve BEDAŞ, AYEDAŞ, 28 Ocak 2020 'de İstanbul Anadolu yakasında yapılacak olan planlı elektrik kesintilerini internet sitesi üzerinden yayınladı. Kesintilerin olduğu ilçelerde ikamet eden vatandaşlar kesintilerin sona ereceği saati merak ediyor. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? İşte AYEDAŞ ve BEDAŞ elektrik kesintisi programı
#Elektrikler Ne Zaman GelecekTehlike kapımızda: ‘Dünyanın En Tehlikeli 100 İstilacı Türü’ listesinde yer alan onlarca canlı Türkiye’de doğayı yağmalıyor. Ihlamurla gelen bir böcek, Akdeniz’de turunçgilleri bitiriyor. Karadeniz, Uzakdoğu’dan gelen ve bitkilerin özsuyunu emerek kurutan bir böceğin elinden kan ağlıyor. Sorun İstanbul’a kadar uzandı. Peki bu canlıları ne yapacağız, onlarla nasıl mücadele edeceğiz?
#Dünyanın En Tehlikeli 100 İstilacı TürüCumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dünyadaki papağan türlerinin yüzde 16'sından fazlası insan etkisiyle doğal dağılım alanının dışında farklı bölgelerde yaşarken, Türkiye’ye uzun yıllar kafes kuşu olarak getirilen papağanlardan “Yeşil” ve “İskender” papağanını artık doğada görmek mümkün. Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Kökeni tropikal Asya ve Afrika olan yeşil papağan Türkiye’de ilk kez 1975’de Ankara'da görüldü. 1980'li yıllarda gözden kaybolan papağanlar 1990'lı yıllarda ODTÜ kampüsü, Gölbaşı ve Eymir Gölü'nde yeniden görülmeye başlarken, 2000'li yılların başında Altınpark ve Botanik Park’ta görüldü. 2010 yılından itibaren Anıtkabir papağanlar açısından ön plana çıktı. 2016 yılından itibaren 20-30 bireylik sürüler Anıtkabir'de görüldü” dedi.
#Mustafa Kemal AtatürkGazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Anıtkabir, öncelikle korunaklı bir alan ve yerleşkedeki görevliler de kuşların dış tehditlerden etkilenmesini önlüyor. Yerleşke de çok farklı yerel ve egzotik ağaç türlerini barındırıyor. Papağanlar bu ağaçların meyveleri ile besleniyor. Bu nedenle Anıtkabir şehir merkezinde papağanlar için bir sığınak oldu. Ankara'daki en büyük yeşil papağan popülasyonu iki yıldır Anıtkabir'de” dedi.
#ANKARAEski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bursa'da Türkiye Gençlik Vakfı'nın açılışına katıldı. Daha sonra vatandaşlarla sohbet eden Davutoğlu'nun yanına papağanlı üç kişi geldi ve fotoğraf çektirmek istedi. Bu isteği geri çevirmeyen Davutoğlu papağanlar yüzünden zor anlar yaşadı.Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) BursaTemsilciliği’nin açılış törenine katılan eski Başbakan ve Ak Parti Konya MilletvekiliAhmet Davutoğlu, cuma namazını Ulu Camii’nde kıldıktan sonra İskender Kebap yedi.Daha sonra tarihi bölgede vatandaşlarla sohbet eden Davutoğlu’nun yanına gelen ve omuzlarında papağanlar bulunan 3 animatör de fotoğraf çektirmek istedi. Animatörlerin omzuna koyduğu papağan ses çıkarıp, gagalamak istemesi üzerine Davutoğlu başını eğerek korunmaya çalıştı.Animatörler de hemen papağını alıp, sakinleştirdi. Davutoğlu daha sonra papağanı yeniden omzuna alarak fotoğraf çektirdi.
#Ahmet DavutoğluEski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bursa'da Türkiye Gençlik Vakfı'nın açılışına katıldı. Daha sonra vatandaşlarla sohbet eden Davutoğlu'nun yanına papağanlı üç kişi geldi ve fotoğraf çektirmek istedi. Bu isteği geri çevirmeyen Davutoğlu papağanlar yüzünden zor anlar yaşadı.
#Ahmet DavutoğluTürkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Bursa Temsilciliği’nin açılış törenine katılan eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, cuma namazını Ulu Camii’nde kıldıktan sonra İskender Kebap yedi.Daha sonra tarihi bölgede vatandaşlarla sohbet eden Davutoğlu’nun yanına gelen ve omuzlarında papağanlar bulunan 3 animatör de fotoğraf çektirmek istedi. Animatörlerin omzuna koyduğu papağan ses çıkarıp, gagalamak istemesi üzerine Davutoğlu başını eğerek korunmaya çalıştı.Animatörler de hemen papağını alıp, sakinleştirdi. Davutoğlu daha sonra papağanı yeniden omzuna alarak fotoğraf çektirdi.
#DavutoğluBirçok İstanbul'lu hâlâ bilmez, papağanların bu şehirde hızla nasıl çoğaldığını, üstelik sürüler hâlinde gezdiğini . Dün öğleden sonra Salacak sahillerindeki tesbih ağaçlarına konmuş 50 kadar papağanla karşılaşan vatandaşlar çok şaşırdı.Tesbih ağaçları üzerindeki yemişleri çıtır çıtır yiyen yeşil papağanları görenler, Kızkulesi manzarasını bırakıp bu ‘tropikal cümbüşü’ seyretmeyi tercih etti.
#İstanbulGeçen yıl bir single çıkaran Emre Altuğ, hayranlarını daha fazla bekletmek istemedi ve yeni albümü “Zil”i geçtiğimiz günlerde yayınladı. İlk klibi albüme ismini veren şarkıya çekmeye hazırlanan Altuğ, eşi Çağla Şıkel’den de ültimatom aldı: “Çağla, ‘Masal Sevdayla Başlar şarkısının klibinde ben oynayacağım’ dedi.”