Işitme Kaybı haberleri sayfasında Işitme Kaybı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1238 Işitme Kaybı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Elektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıİZMİR’de soba zehirlenmeleri, şofben zehirlenmeleri, kemik iltihapları, ani görme ve işitme kayıpları gibi pek çok duruma karşı hastaların yardımcı tedavi alabileceği Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, İzmir Şehir Hastanesi’nde ücretsiz hizmete başladı.
#Hiperbarik Oksijen Tedavi MerkeziDaha yaşı 20 bile değil ama akranlarının hayal bile edemeyeceği bir servetin sahibi. Kelimenin tam anlamıyla "parayla oynuyor." Üstelik işitme kaybı olmasına rağmen, TV ve sinema dünyasının paylaşılamayan genç kuşak oyuncularından biri...
#Millie Bobby BrownGündelik hayatınızda işitme ile ilgili hiçbir sorun yaşamıyor ancak gürültülü ortamlarda karşınızdakini anlamada güçlük çekiyor musunuz? Eğer cevabınız "Evet" ise gizli işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz... Tespiti zor, tıbbi olarak tedavisi bulunmayan bu ilginç hastalık uzmanların görüşüne göre sandığımızdan çok daha yaygın.
#İşitme KaybıDünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, Türkiye'de yaklaşık 2.2 milyon insan işitme kaybıyla yaşıyor. Odyoloji Uzmanı Yaşam Yıldırım Başkurt, "İşitme, yıllar geçtikçe bozulmaların yaşanabileceği bir duyudur. İşitme sorunlarının erken tanısı ve tedavisi için 60 yaş üstü bireylerin her yıl düzenli olarak işitme testi yaptırmaları gerekir” dedi.
#Odyoloji Uzmanı Yaşam Yıldırım BaşkurtEskiden sıklıkla kullandığımız 'sağır-dilsiz' kavramının artık neredeyse tarihe karıştığını belirten Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, "Toplumda sağır dilsiz olarak tabir edilen, duyamadığı için konuşamayan çocuklar koklear implantla bu engeli aşıyor. Teknoloji sağır-dilsiz engelini ortadan kaldırdı" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ŞerbetçioğluTelefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında işitme kayıplı bireylerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, tüm dünyada Dünya İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya İşitme Günü için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl için belirlediği tema “Herkes için işitme kontrolü!” oldu. Gelin işitmenin bilinmeyen yüzüne hep birlikte bakalım.
#İşitme KaybıKoronavirüs salgını dünya çapında yayılmaya ve vaka sayıları giderek artmaya devam ederken covid-19'un insan vücuduna verdiği zararlar da günbegün ortaya çıkmaya devam ediyor. İngiliz uzmanların ilk defa açıkladığı araştırma sonucu virüsün vücutta yarattığı tehlikeli bir tahribatı daha ortaya koydu.
#KoronavirüsKBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Tunga Derin, çocukluk döneminde baş gösteren işitme kaybının, dil gelişimi ve konuşma bozukluklarına sebep olduğunu belirterek, Çocuklarda işitme kaybı çok önemli bir konudur. Aileler, çocuklarının işitme performansına çok dikkat etmeli" dedi.
#İşitme KaybıGünümüzde yaklaşık olarak yeni doğan her 1000 bebeğin 1 ila 4’ünde işitme kaybı saptanıyor. Yaklaşık yılda 1 milyon 290 bin bebeğin dünyaya geldiği ülkemizde bu rakam 1500 ila 2000 kadar işitme kayıplı bebeğin doğduğu anlamına geliyor. Üstelik bu sayı bebeklik döneminde gelişen kulak enfeksiyonları, orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi, yaşanan travmalar ve bazı ilaçlar nedeniyle sonradan oluşan işitme kaybı eklendiğinde daha da artıyor. Güzel haber ise günümüzde oldukça başarılı sonuçlar alınan tedaviler sayesinde çocuğun işitme ve konuşabilme yetisini kazanabilmesi.
#İşitme Kaybı BelirtileriKulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, “Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar doğumsal işitme kayıplarına yol açabilir. Aynı zamanda çocukluk çağı hastalıkları olan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi viral hastalıklar da koklea (kulak salyangozu) ve iç kulaktan beyne giden işitme sinirinde hasar yaparak işitme kaybı oluşturabilir” dedi.
#ÇocukGebelik sırasında annenin kullandığı ilaçlar, viral enfeksiyonlar, akraba evlilikleri gibi nedenlere bağlı olarak yeni doğan bebeklerde ya da çocuklarda işitme kayıpları görülebilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin, işitme kayıpları ile ilgili şu bilgileri verdi.
#Umut Kök HücreHastaların birçoğunda doktora başvurmalarını gerektiren, fısıltı ve hafif seslerin duyulamaması, kulakta çınlama ve işitme kayıpları gibi problemlere yol açabilen ‘Otoskleroz Hastalığı’ hakkında KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen bilgi verdi.
#KulakGünümüzde 10 kişiden biri işitme kaybı sorunu yaşasa da Dünya Sağlık Örgütü, bu soruna yol açan faktörlerin yüzde 60′nın önlenebilir olduğuna dikkat çekiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz ancak, günümüzde gürültü seviyesinin artması ve maruz kalınan sürenin uzamasının, kulağımızda ciddi ve geri dönüşü olmayan hasar oluşturabildiğini söylüyor.
#İşitme KaybıSağlık nedenleriyle evlerinden çıkamayan ve işitme kaybı yaşayan bireyler için Duymer İşitme Cihazları Merkezi, önemli bir hizmet sunuyor. Duymer İşitme Cihazları Merkezi Genel Müdürü Av. Salih Baz, "İşitme kaybı yaşayan hastalarımızın yaşam kalitesini artırmak ve sağlık ihtiyaçlarını daha erişilebilir hale getirmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz" dedi.
#1Yaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaDuymer İşitme Cihazları Merkezi Genel Müdürü Av. Salih Baz, dünyanın en küçük işitme cihazlarından biri olan ve kulak çınlaması baskılama özelliği bulunan Amerikan malı Starkey İşitme Cihazları’nın Türkiye tek yetkili distribütörü olarak hastaların hizmetine sunmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.
#1Mayo Clinic'ten araştırmacılar biyolojik yaşı belirlemenin kolay ve ekipmansız bir yolunu keşfetti. Ekip, tek ayak üzerinde dengede durabildiğiniz sürenin sinir, kemik ve kas gücünün kritik bir göstergesi olduğunu, özellikle de baskın olmayan bacağınızın üzerinde ne kadar süre durabildiğiniz yaşlılığın bir işareti olduğunu söylüyor.
#Tek Ayak TestiTek ayak üzerinde durma, denge ve koordine yeteneklerimiz hakkında önemli bilgiler verebilir. Yaşlandıkça denge yeteneğimiz genellikle azalır, çünkü kas kuvveti ve esneklik gibi faktörler değişir. Dengede durma süreniz, genel sağlık durumunuz, fiziksel kondisyonunuz ve biyolojik yaşınız hakkında değerli bilgiler sunabilir. Bu testi düzenli olarak yaparak, denge yeteneğinizi ve dolayısıyla genel sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.
#Denge TestiDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkElektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıAntalya'da baş ağrısı ve kas güçsüzlüğü şikayetiyle gittiği hastanede tetkikler yapılırken felç olup komaya giren Görkem Ertürk'ün (32), beyin toplardamarlarının pıhtı ile tıkandığı tespit edildi. Nadir rastlanan rahatsızlık nedeniyle ölümle burun buruna gelen ve kapalı yöntemle pıhtı alınma işlemi uygulanıp sağlığına kavuşan Ertürk, "Hayata yeniden döndüm" sözleriyle mutluluğunu ifade etti.
#FelçEski eşi Kanye West ile iki kız ve iki erkek çocuğu olan Kim Kardashian, oğullarından birinin vitiligo rahatsızlığına sahip olduğunu açıkladı. Vitiligo, pigment kaybına yol açarak beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir hastalık. Son dönemde ise vitiligo vakalarının arttığı gözlemleniyor. Peki vitiligo neden oluşuyor? Ülkemizde görülme sıklığı nedir? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkOrtamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusDuymer İşitme Cihazları Yönetim Kurulu Üyesi ve İŞİTBİR (Türkiye İşitme Cihazı İthalatçıları ve Satıcıları Derneği) Başkanı Av. Salih Baz, Duymer İşitme Cihazları olarak 26 yıl önce İzmir Karşıyaka’da faaliyetlerine başlayan merkezin, Opr. Dr. Mehmet Baz ve eşi Figen Baz tarafından kurulduğunu belirterek, ilk günden bugüne dünya markalarını Türkiye’ye getirip hastalarının hizmetine sunmayı ön planda tuttuğunu söyledi. Annesi ve doktor olan babasından aldığım disiplin ve hastaya kaliteli hizmet anlayışı geleneğini bir hukukçu ve iş adamı olarak iş hayatında ön planda tutmaya özen gösterdiğini belirten Salih Baz, şunları söyledi:
#1Çocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluNatasha Hunton-Walker, eylül sonunda oğlu Max’i dünyaya getirdi. Doğum yaptığı gün bazı semptomlar yaşamaya başlayan 31 yaşındaki Natasha, baş ağrıları çekiyor ve bulanık görüyordu. Natasha, “Birkaç saat uyudum ve uyandığımda garip şeyler oldu. Tam anlamıyla ‘laf salatası’ durumunu yaşıyordum. Kelimeler ağzımdan çıkıyordu ama beynimdeki bağlamda değillerdi” dedi ve yaşadıklarını anlattı
#MeningiomaOğlunu doğurduğu gün garip semptomlar yaşamaya başlayan genç bir kadın, doktorlara durumu anlattığında bunun doğum kaynaklı olduğunu, ‘anne beyni’nin normal olduğu cevabını aldı. Ancak şok edici gerçek kısa bir süre sonra anlaşıldı
#MeningiomaDoktorları 34 yıldır kronik ağrı ve yorgunluğunun sebebinin ‘kafasının içinde’ olduğunu söylediler. Fakat gerçek bambaşkaydı: Phillippa Lee’yi tekerlekli sandalyeye mahkûm eden genetik bir rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı.
#İrritabl Bağırsak SendromuİZMİR’de soba zehirlenmeleri, şofben zehirlenmeleri, kemik iltihapları, ani görme ve işitme kayıpları gibi pek çok duruma karşı hastaların yardımcı tedavi alabileceği Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, İzmir Şehir Hastanesi’nde ücretsiz hizmete başladı.
#Hiperbarik Oksijen Tedavi MerkeziKocaeli'de, kısmi olarak kolunu hareket ettirememesi üzerine özel hastaneye başvuran kasap Yusuf Şişman (44), aynı hastanede, aynı şikayetten 1 yıl arayla 2 kez ameliyat oldu. Kolu iyileşmeyen Şişman, yanlış tedavi uygulandığı iddiasıyla özel hastaneden ve kendisini ameliyat eden doktorlardan şikayetçi oldu. Soruşturma başlatılan konuyla ilgili Şişman, "Kolum tamamen gitti, bir şey kaldıramıyorum. Mesleğimi de yapamıyorum" dedi. Hastane yönetimi ise adli sürecin devam ettiğini belirterek, açıklama yapmadı.
#KocaeliKocaeli'nde, kısmi olarak kolunu hareket ettirememesi üzerine özel hastaneye başvuran kasap Yusuf Şişman (44), aynı hastanede, aynı şikayetten 1 yıl arayla 2 kez ameliyat oldu. Kolu iyileşmeyen Şişman, yanlış tedavi uygulandığı iddiasıyla özel hastaneden ve kendisini ameliyat eden doktorlardan şikayetçi oldu. Soruşturma başlatılan konuyla ilgili Şişman, "Kolum tamamen gitti, bir şey kaldıramıyorum. Mesleğimi de yapamıyorum" dedi. Hastane yönetimi ise adli sürecin devam ettiğini belirterek, açıklama yapmadı.
#KocaeliAvrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Türkiye’de eskiye kıyasla azalmakla birlikte devam eden bu uygulamanın sağlığa pek çok zararı bulunuyor. Peki AB’nin aldığı bu kararı nasıl yorumlamak gerekiyor? Amalgam dolgunun avantaj ve dezavantajları neler? Diş Hekimi Lütfi Murat Mercan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık