Ani işitme kaybına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ani işitme kaybına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2024 01:48

Ani işitme kaybının çok kısa bir süre içerisinde birden bire ortaya çıkan ve genellikle tek kulakta görülen ciddi bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan, rahatsızlığın işitme azlığı, kulakta tıkanıklık hissi, dolgunluk, çınlama ya da uğultu gibi belirtilerle kendini gösterdiğini, bazı durumlarda baş dönmesinin de bu tabloya eşlik edebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

 

TEŞHİS VE TEDAVİ

 

Teşhis için öncelikle detaylı bir kulak burun boğaz muayenesinin yapılmasının gerekli olduğunu söyleyen Gündoğan, şöyle devam etti: “Kulak zarını değerlendirerek enfeksiyon, kulak kiri gibi başka bir durumun bu şikayetlere sebep olmadığından emin olmalıyız. Ardından, işitme testi yaparak üç ardışık frekansta en az 30 desibel veya üzerinde bir kayıp olup olmadığını tespit ediyoruz. Eğer bu kayıplar 72 saat içinde ortaya çıkmışsa, ani işitme kaybı tanısını koyabiliyoruz. Bu tanıyı koyduktan sonra ise hızlıca tedaviye geçiyoruz. Ani işitme kaybının nedeni çoğu zaman belirlenemese de, şeker hastalığı, hipertansiyon ve stres gibi durumlar bu tabloyu tetikleyebiliyor. Tedavide, iç kulaktaki sinirlerin kanlanmasını artırmak amacıyla damar genişletici ilaçlar kullanıyoruz. Bunun yanı sıra, kortizon tedavisi, ani işitme kaybında en etkili yöntemlerden biridir. Kortizonu damardan, ağız yoluyla ya da doğrudan kulağa enjeksiyon şeklinde uygulayabiliyoruz. Genellikle bu yöntemlerin kombinasyonunu tercih ediyoruz çünkü bu hastalığın tedavisinde tüm imkanlarımızı kullanmamız gerekiyor. Eğer bu tedavilere yanıt alınamazsa, hiperbarik oksijen tedavisi dediğimiz bir yönteme başvuruyoruz. Bu tedaviyle, basınçlı oksijen uygulayarak iç kulak damarlarını genişletmeyi hedefliyoruz. Tüm tedavi seçeneklerine rağmen sonuç alınamazsa, hastanın yaşam kalitesini artırmak için işitme cihazı kullanımını değerlendiriyoruz.”

 

Haberin Devamı

TEDAVİ SÜRESİ VE TAKİP

 

Ani işitme kaybı sonrası tedavi süreci hakkında bilgi veren Gündoğan, “Ortalama tedavi süresi 15 gün olmakla birlikte, kulağın tamamen iyileşmesi 6 ayı bulabiliyor. Bu süreçte hastalarımızı aralıklı olarak takip etmemiz çok önemli. Ancak burada vurgulamak istediğim en kritik nokta, ilk 72 saat içinde tedaviye başlanmasının hayati olduğudur. Eğer bu süreyi kaçırırsak, tedaviye yanıt alma ihtimalimiz ciddi şekilde azalıyor” dedi.

 

Haberin Devamı

AKUSTİK TRAVMALAR

 

"Bazen yüksek sesli bir hoparlörün yanında oturmak veya kapalı mekanlarda çok yüksek desibeldeki müziklere maruz kalmak gibi durumlar da ani işitme kaybına neden olabiliyor” diyen Gündoğan, şöyle devam etti: “Akustik travma dediğimiz bu durum, ani işitme kaybının ikinci en sık sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle aniden gelişen bir gürültü maruziyeti sonrası oluşan işitme kaybı bizim için en önemli kriterlerden biridir. Gürültüden korunmak ve böyle durumlarla karşılaştığınızda zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak, işitme sağlığınızı korumak adına çok önemli. Unutmayın, zamanında müdahale ile bu rahatsızlık büyük oranda tedavi edilebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!