BASKI ve görüntüleme çözümleri alanında hizmet veren ve merkezi Tokyo’da bulunan Ricoh Türkiye’nin 10. yılına, şirketin genç istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdiği staj programları damga vurdu. Şirket, operasyonlarını 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de farklı şirketlerin bünyesinde yer alarak sürdürürken, 2014’ten itibaren de kendi kurumsal adıyla Türkiye’de de yürütmeye başlamıştı.
#GençAlmanya’da çıkarılan Nitelikli İşgücü Göçü yasası kapsamında, Almanya’ya AB dışından gelecek doktorlara istihdam ve adapte olma sürecinde destek vermek amacıyla Lehrte’de Deuctor GmbH şirketi kuran Dr. Begüm Gökçen Akkaya, sektörün zorluluklarını anlattı.
#AVRUPADAN HABERSPD’li Federal Meclis milletvekili Hakan Demir, TDU’nun Berlin’de düzenlediği sempozyumda Nitelikli İşgücü Göçü Yasası hakkında bilgi verdi. Demir, yasaya göre Almanya’ya gelip çalışmanın artık daha kolay olacağını belirtirken, TDU Genel Sekreteri Doğan Azman ise iş gücü açığının artık Almanya’daki refah düzeyi için de riskli hale geldiğini söyledi.
#AlmanyaTÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, iş dünyası derneklerinin başkanlarıyla görüşerek yaptıkları Deprem Ön Etki Anketi’ne göre deprem bölgesinde işgücü göçünün yanı sıra sermaye göçünün de başladığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 65.6’sı deprem bölgesinden sanayi/sermaye göçüne şahit olduklarını belirtirken, anket sonuçlarına göre İstanbul’dan da özellikle Trakya’ya plansız bir sanayi göçü başladı.
#TÜRKONFEDDepremin etkilendiği 11 ilde yaraların sarılması için hummalı bir çalışma var. Bölgeden göç, sosyal ve ekonomik dengeler açısından endişe uyandıran konulardan biri. İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları bu illerde yaşamın yeniden yeşermesi için yerinde istihdam planlarına odaklandı. PERYÖN Başkanı Buket Çelebiöven, “Depremzedelerin öncelikli istihdamı için çağrı hazırlığındayız. Büyük bir genç nüfus var. Staj ve istihdam olanakları için projeler yürütüyoruz” dedi.
#DepremYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Fransa İşgücü Anlaşması’nın 57’nci yılına özel olarak bir kitapçık hazırladı. Anlaşma metninin incelendiği kitapçıkta ilk yıllara ait verilere ve göç hikâyelerine dikkat çekiliyor.
#AVRUPADAN HABERLERTam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaTüm Avrupa basınında Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin başarısından söz ediliyor. Dört yaşındayken Türkiye’den ailesiyle Almanya’ya göçmesi, tanışmaları, BioNTech’i kurmaları tekrar ve tekrar anlatılıyor. Amerika bile BioNTech’i yetkilendirerek büyük ortak olan Pfizer’in başarısından söz ediyor ve bunda Türk çiftin isimleri ön plana çıkıyor. Almanya’nın Mainz kentinde bulunan BioNTech firmasını kuran Şahin çiftinin yaşadığı Almanya’da 1960’da Alman devletinin talebiyle başlayan işgücü göçü aralıksız yıllarca sürdü.
#YazarBahçeşehir Üniversitesi’nin yurtdışı şubelerinden birisi olan kurulan Berlin International University, üniversiteler semti olarak bilinen Salzufer caddesi üzerindeki yeni yerleşkesine taşındı. Yeni yerleşkenin açılış töreninde konuşan BAU Global Başkanı Enver Yücel, “Türkiye’den 55 yıl önce Almanya’ya işgücü göçü geldi. Şimdi onların torunları olarak biz kas gücümüzle değil, beyin gücümüzle katkı sunmaya geldik” dedi.
#Berlin İnternational UniversityGünümüzde ‘İslamofobya’ olarak bilinen İslam düşmanlığı, hiç şüphesiz yeni bir olgu değildir. Hep vardı. Ancak 11 Eylül 2001’de El Kaide teröristlerinin kaçırdıkları uçaklarla ABD Dünya Ticaret Merkezi’ne (İkiz kuleler) giriştikleri terör saldırından sonra İslam düşmanlığı arttı.
#Yeni ZelandaBaşbakan Angela Merkel, Almanya Parlamentosu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Büyük ilgi gören oturumda mülteci politikasından dizel skandalına, yüksek kiralardan göç yasasına soru yağmuruna tutulan Merkel’e ne zaman istifa edeceği de soruldu, Türkiye ile gizli anlaşma yapıp yapmadığı da...
#Merkel Mecliste Soruları YanıtladıAlmanya'da esnaf, orta ve büyük ölçekli tüm işyerleri aynı dertten muzdarip. O da eleman açığı. Bir işveren arkadaşım anlattı... Aynen şöyle dedi: “Tüm günlük gazetelere ve internete ‘Eleman arıyorum’ diye ilan verdim. Bir tane bile başvuru gelmedi.”
#Avrupa HaberleriNebil Özgentürk, Almanya’daki Türklerin 57 yıllık tarihini belgesel haline getirdi. ‘Almanya’ya Göçün Hatıra Defteri-Bizim Hikayemiz’ adlı belgesel, Nazım Hikmet’in doğumunun 116’ncı yıldönümünün de kutlanacağı Almanya’nın Wuppertal kentindeki gecede gösterilecek.
#GÖÇTBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Almanya’daki Türk toplumunun artık ‘misafir işçi’ ve ‘gurbetçi’ kimlikleriyle değil, her iki ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik hayatına katma değer katan topluluk olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
#ALMANYAAlman Hristiyan Demokrat (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partileri arasındaki zirve buluşmasında Hür Demokrat ve Yeşiller partileri ile koalisyon görüşmelerinin başlatılması yolunda önemli bir uzlaşma sağlandı. Sadece Bavyera eyaletinde teşkilatı olan Hristiyan Sosyal Birlik, mülteci üst sınırının yılda 200 bini aşmamasında diretirken; Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik üst sınır konmasına karşı çıkıyordu.
#AlmanyaAlmanya’ya yabancı işgücü göçü 1955 yılında başladı.Önce İtalyanlar geldi gastarbeiter (misafir işçi) olarak.Daha sonraki yıllarda Yunanlılar ve İspanyollar.1961 yılından itibaren Türkler.Sonraları da Faslılar, Portekizliler, Tunuslular ve eski Yugoslavya’dan insanlar.Misafir işçi dönemi çoktan bitti.
#Almanya