Güncelleme Tarihi:
TÜRK-Alman İşverenler Birliği (TDU), Almanya’nın Başkenti Berlin’de ‘Uygulamada vasıflı işçi açığı: deneyimler, çözüm yaklaşımları ve şirketler için perspektifler’ bir sempozyum düzenlendi. İşverenlerin yoğun ilgi gösterdiği sempozyuma SPD’li Federal Meclis milletvekili Hakan Demir, Inclusive Work Berlin şirketinin sahibi İsmail Tekin, Serbest Entegrasyon Görevlisi Mona Abou Alfa konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumun moderatörlüğünü ise TDU Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Doğan Azman yaptı. Açılış konuşmasında Almanya’da bazı sektörlerde yaşanan nitelikli iş gücü açığına dikkati çeken Doğan Azman, bu sorunun ülkedeki refah düzeyi için de riskli hale geldiğini söyledi. Almanya İstihdam Dairesi’nin verilerine göre iş piyasasının istikrarını koruyabilmesi için yılda yaklaşık 400 bin kalifiye iş gücü göçüne ihtiyaç olduğuna işaret eden Doğan Azman, sağlık sektörü ile hasta ve yaşlı bakımı sektörü başta olmak üzere bilişimden sanayiye, teknik ve el sanatlarına kadar birçok alanda ciddi nitelikli iş gücü sıkıntısı yaşandığını belirtti.
‘BAŞKA ALANDA DA ÇALIŞABİLECEK’
SPD milletvekili Hakan Demir ise Federal İçişleri Bakanlığı ile Federal Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan Nitelikli İşgücü Göçü Yasası hakkında bilgi verdi. Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan yasanın başvuru sahiplerine en az bir yıllığına Almanya’ya gelmeye olanak tanıyacağını, ‘kalifiye’, ‘deneyim’ ve ‘potansiyel’ olmak üzere üç ana başlıktan oluştuğunu belirten Demir, şunları söyledi: “Birincisi; yükseköğrenim diplomasına sahip olan nitelikli yabancı iş gücünün eğitim gördükleri alanda Almanya’da çalışabilmelerine olanak tanıyan AB Mavi Kart uygulaması, Nitelikli İşgücü Göçü Yasası’nın ana unsuru olmaya devam ediyor. Şartların hafifletildiği yeni yasa kapsamında, daha önce şart koşulan yıllık asgari kazancın miktarı düşürüldü. Ayrıca Mavi Kart ile gelenler artık kendi kalifiye alanları dışında başka bir nitelikli alanda da çalışabilecek, 4 değil de 3 yıl sonra yerleşim hakkına sahip olacak.
FIRSAT KARTI UYULAMASI
Üçüncü başlık ise; Almanya’da henüz herhangi bir iş sözleşmesi olmayanlara yönelik. ‘Puan Sistemi’ esasına dayalı ‘Fırsat Kartı’ uygulamasıyla potansiyel yabancı iş gücünün farklı kriterleri dikkate alınarak, alacağı puana göre Almanya’ya gelebilmesine olanak sağlanacak. Bu uygulamayla iş yeri aramanın kolaylaştırılmasının yanı sıra başvuru sahibinin deneme süreli çalışma yapabilmesine ve ek işte çalışabilmesine olanak sağlanıyor. İşyeri ararken kişi haftada 20 saate kadar çalışabilecek, 2 haftaya kadar tam gün deneme süreli çalışma yapabilecek. Bu uygulamaya göre, yasada belirlenen kriterlerden en az 6 puan alanlar, ‘Fırsat Kartı’nı hak ederek yasal bir oturum izniyle Almanya’da iş arayabilecek.
Bu kriterler şu şekilde puanlanacak:
Diploma denkliği / 4 puan
En az 2 yıllık iş tecrübesi / 2 puan
En az B2 düzeyinde Almanca bilgisi / 3 puan
İngilizce dil bilgisi / 1 puan
35 yaş altı 2 puan / 40 yaş üstü 1 puan
Almanya geçmişine sahip olmak / 1 puan.”
Inclusive Work Berlin şirketinin sahibi İsmail Tekin ile Serbest Entegrasyon Görevlisi Mona Abou Alfa, dil problemine ve yasanın uygulanmasındaki zorluklara işaret ederek, işverenlerin yurt dışından işçi getirmekte sorunlarla karşılaştıklarına dikkati çektiler.