Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) seçim programında Türkiye konusunda nasıl bir politika izleyeceğini belirledi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Angela Merkel ve ‘kardeş parti’ Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer üzerinde anlaşmaya vardıkları seçim programını CDU Merkezi'nde ortak basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. İki partinin seçim programında Türkiye'ye yine ayrı bir yer verildi ve şöyle denildi:
“Biz Türkiye'nin hem Avrupa, hem bizim ülkelerimizde yaşayan insanlar arasındaki ilişkiler açısından stratejik ve ekonomik önemini biliyoruz. Bu nedenle Türkiye'yle AB arasında ilişkileri daha derinleştirmek istiyoruz. Sıkı ve özel bir işbirliği hem Avrupa'daki hem de Türkiye'deki insanların yararına. Türkiye ile AB arasında mümkün olduğunca güçlü bir işbirliği, dış ve güvenlik politikaları sorunlarında stratejik işbirliklerinden yanayız.”
“Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini reddediyoruz, çünkü üyelik şartlarını yerine getirmiyor. Türkiye'de hukuk devleti, özellikle ifade ve basın özgürlüğü konularında yaşanan son gelişmelerden ise büyük endişe duyuyoruz.”
ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Programda Türkiye AB arasındaki mülteci sözleşmesinin başka ülkelerle yapılacak benzeri sözleşmeler için örnek alınması vurgulandı. 2015'te yaşanan mülteci göçünün tekrar etmemesi gerektiği belirtilen programda, Almanya ve Fransa “Avrupa'nın motor gücü” olarak nitelendirildi.
NELERİ VAAT ETTİLER
İki lider Almanya'da seçmene, işyeri, çocuk parası, vergi indirimi, ev yapımı konularında önemli vaatlerde bulundu. İki partinin, “Bizim iyi ve severek yaşadığımız bir Almanya için” başlıklı 75 sayfalık seçim programında seçmenlere en önemli vaatleri şöyle:
2025 yılına kadar işsizliği yüzde 3'ün altına düşürmek ve tam istihdamı sağlamak. Çocuk parasını 25 euro artırmak. Gelecek hükümet döneminde 1.5 milyon yeni konut inşa etmek. Kendi evini yapan ailelere 10 yıl boyunca çocuk başına yılda bin 200 euro yardım. Doğu eyaletlerini kalkındırmak için kesilen Dayanışma Vergisi'ni 2020 yılından 2030 yılına kadar basamaklı olarak kaldırmak.
KALİFİYE İŞGÜCÜ GÖÇÜ
Almanya'da kalifiye işgücü açığını kapatmak için işgücü göçü yasası çıkarmak. Bu yasayla Balkanlar ve üçüncü dünya ülkelerinden Almanya'ya uzman işgücü göçünü teşvik etmek. İç güvenliği artırmak için bin 500 yeni polis istihdam etmek. Afrika'dan mülteci göçünün önünü almak için Afrika ülkelerine Marshall yardımı.
ÇİFTE PASAPORT
AB vatandaşı olmayan ve Almanya'da doğan göçmen kökenli çocuklara verilen çifte vatandaşlık bir kuşak sonra sona erecek. Çifte vatandaş olan bir göçmen çocuğun Almanya'da doğan ve doğuştan Alman vatandaşlığını kazanan çocukları çifte vatandaş olamayacak.