BAZI başarı hikâyeleri vardır, insana yalnızca ilham vermez; aynı zamanda bir yol haritası çizer. Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’ın kaleme aldığı “Altın Bulmadan Zengin Olunmaz” işte tam da böyle bir hikayeyi anlatıyor. Çanakkale’nin küçük bir ilçesinde, yoklukla başlayan bir yaşamın azim ve kararlılıkla nasıl bir dünya markasına dönüştüğünü gözler önüne seren bu kitap, yalnızca iş dünyasına değil, hayatın her alanına dair önemli dersler içeriyor.
#1Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İzmir'in Selçuk ilçesinde 5 kardeşin hayatını kaybettiği yangınla ilgili, "Bu olay bir anne olarak da beni derinden yaraladı. Bu faciada hayatını kaybeden evlatlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Süreç içerisindeki soruşturmayı dikkatle takip ediyoruz. Hepimizin, milletimizin başı sağ olsun" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 'Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi'nin, ülke adına önemli sonuçlar doğuracağını belirterek, "Burada yapılan görüş alışverişlerinin ve sunulan fikirlerin savunma sanayimizdeki milli hedeflerimizi daha da ileriye taşıyacağına olan güvenim tam." dedi.
#Haluk GörgünHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiDijitalleşmenin iş dünyasında köklü değişimlere yol açtığını söyleyen Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “İşe alım ve oryantasyon süreçlerini dijital ortamlarda gerçekleştiriyoruz. Esnek çalışma modelimiz sayesinde sınırları ortadan kaldırdık. Tüm insan kaynakları süreçlerimizi tek bir platformda birleştirerek, çalışan deneyimini dijitalleştiriyoruz ve bu konuda da sektörlere örnek olduğumuzu gururla söyleyebilirim. İnsana yatırım yapmaya ve Turkcell’in sektöre öncülük eden insan kaynakları stratejisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
#TurkcellÇalışanlarının yüzde 35’inin Z kuşağı olduğunu söyleyen HangiKredi İnsan Kaynakları Grup Müdürü Burcu Yücel, “Z kuşağı çalışanlarının iş hayatındaki rolü ve etkisi gelecekte önemli değişiklikler getirecek. Teknolojiye yatkınlıkları nedeniyle dijital dönüşüm hızlanacak, uzaktan ve hibrit çalışma modelleri yaygınlaşacak” dedi.
#BURCU YÜCELGösteri dünyasında son bir yıldır çok gündemde olan bir konu var: "Nepo bebekler." Yani anne-babalarının şöhreti ve desteği sayesinde tıpkı onlar gibi sinema, müzik ya da moda dünyasında kariyer yapan çocuklar. Kendileri de saklamıyorlar zaten bu durumu. Aralarından biri çıkıp "Annem - babam ünlü olmasaydı kimse yüzüme bakmazdı" diyor, bir diğeri de "Elbette annem sayesinde harika insanlarla tanıştım, ama bu sonradan benim işim oldu" deyip gördüğü desteği reddetmese de kariyerine sahip çıkıyor.
#Steven Spielbergİş değiştirmek son dönemde popülerlik kazanan bir kariyer alışkanlığı haline geldi. Özellikle Y ve Z kuşağı, bir iş yerinde üç yıldan fazla çalışmayı daha az maaşı kabul etmek, başarısızlık ve kendini geliştirememek olarak görüyor. Peki genç yeteneklerin yanı sıra uzun yıllardır çalışma hayatının içinde olan kişilerin de artık tercih etmeye başladığı bu yöntemin artı ve eksileri neler? Uzmanlarımıza ve çalışanlara ‘Sürekli iş değiştirmek iyi mi kötü mü?’ sorusunu yönelttik.
#İş Dünyası"Yıllar önce cebinde üç kuruş parayla İstanbul'a gelmişti. Ama şimdi iki malikanenin hanımı oldu" desek hemen bir ünlünün başarı öyküsünü anlattığımız anlaşılır büyük olasılıkla. Ama durum gerçekten de böyle.
#Geri Halliwell“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#İş Yeri Jargonu“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#Z KuşağıKosova Türk Yazarlar Derneği üyesi liseli Sıla Cibo’nun ‘İdealarda İzole’ adlı romanı okurla buluştu. Prizren’de edebiyat severlerin geniş katılımıyla gerçekleşen tanıtım, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
#Kosova Türk Yazarlar DerneğiGösteri dünyasında son bir yıldır çok gündemde olan bir konu var: "Nepo bebekler." Yani anne- babalarının şöhreti ve desteği sayesinde tıpkı onlar gibi sinema, müzik ya da moda dünyasında kariyer yapan çocuklar. Kendileri de saklamıyorlar zaten bu durumu. Aralarından biri çıkıp "Annem - babam ünlü olmasaydı kimse yüzüme bakmazdı" diyor, bir diğeri de "Elbette annem sayesinde harika insanlarla tanıştım, ama bu sonradan benim işim oldu" deyip gördüğü desteği reddetmese de kariyerine sahip çıkıyor.
#Harrison FordDünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yaptı. Altın Portakal’dan 9, Ankara Film Festivali’nden 6 ödül kazandı. En son Avrupa Film Akademisi tarafından ‘en iyi kurgu’ ödülüne layık görülen ‘Kurak Günler’ bu hafta vizyona girdi. Filmin başrol oyuncuları Selahattin Paşalı ve Ekin Koç’la buluştuk; filmi, oyunculuğu, hayatlarını konuştuk.
#Ekin KoçPandemi ile birlikte teknolojik gelişmelere hızla adapte olan iş dünyasında, geleceğin iş modelleri ve yetkinlikleri her geçen gün genişliyor. İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, özellikle yetenekli iş gücüyle sürekli bağlantıda olmak isteyen şirketlerin ve de dünya pazarını fark eden Z kuşağının esnek işgücü modelini tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Çalışanlar artık birden fazla ülkede farklı konulardaki uzmanlıklarını hizmet olarak sunabiliyor. Standart bir iş tanımında ısrarcı olan şirketler, yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar ” dedi.
#Pakize ÖzdemirBir toplumun kalkınmışlık düzeyinin belirlenmesinde ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal ve bireysel gelişme durumları da değerlendiriliyor. Toplumsal gelişmişlik konusu incelendiğinde bu kavramın çeşitli alanlarla ilişkilendirildiği görülüyor. Bu alanlardan birisi ve belki de en önemlisi eğitim. Eğitim denince de akla yetişmiş insan gücüne yapılan yatırım geliyor.
#BilişimKalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz gün 62 yaşında hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun usta ismi Rasim Öztekin, son yolculuğuna uğurlandı. Öztekin’in Türk bayrağına sarılı ve üzerine Galatasaray bayrağı da konulan tabutu, önce mezun olduğu Galatasaray Lisesi’ne getirildi. Buradaki törenin ardından cenaze, Öztekin’in profesyonel tiyatro hayatına başladığı Ses Tiyatrosu önünde cenaze aracından indirildi. Tören mangası usta oyuncunun tabutuna omuz vererek, tiyatro sahnesine getirdi. Ailesi, sevenleri ve sanat camiasından çok sayıda kişi, usta oyuncu için son görevlerini yapmak üzere tiyatro salonuna geldi. Öztekin’in cenaze namazı Ses Tiyatrosu'ndaki törenin ardından Zincirlikuyu Camii’nde kılındı. Sanatçı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.
#Rasim ÖztekinRasim Öztekin’in hayatını kaybetmesi tüm Türkiye’yi derinden etkiledi. Canlandırdığı karakterlerle insanların kalbinde taht kuran duayen sanatçıyı Uğur Vardan şöyle anlatıyor: “O kalbine, o kadar çok insanın sevgisi sığıyordu ki... Çok sevilen bir sanatçıydı. Son derece temiz kalbiyle sanat dünyasının farklı bir neşesi, kimliği, abidesiydi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilkent Üniversitesi'nde Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenecek ‘Her İnsan Bir Dünya’ temalı programda yaptığı konuşmanın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. "Sizin zihin dünyanızı inşa etmenizde örnek aldığınız düşünürler, liderler, ön açıcı isimler kimler?" sorusuna Erdoğan, ''Çok zor bir soru sordun şimdi'' yanıtını verdi. Erdoğan, ''Türkiye, Libya'ya asker gönderecek mi?'' sorusunu da ''Talep olursa gönderebiliriz'' şeklinde cevapladı. Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkâr eden ve savaş suçlularını savunan bir kişiye Nobel ödülü verilmesini de eleştiren Erdoğan, ''Böyle bir katili ödüllendirmek zulüm ile ortak hareket etmektir'' dedi. Erdoğan, “Size bir gün Nobel barış ödülü verilirse tavrınız ne olur” sorusuna “almam” cevabını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçları için de ''Öğrencilerin lehine bir adım atacağız'' dedi.
#CumhurbaşkanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Din Şurası Kapanış Programı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan İzmir'deki skandal yazı ile ilgili "Bazı evlerin kapılarına bazı işaretler konuyor. Ülkemizi parçalamak için. Açık ve net söylüyorum. Böyle bir sorunumuz yok. Bu kapılara bu işaretleri koyanların üzerinde tüm güvenlik teşkilatlarımız çalışmaktadır. Bunlar yakalandığı zaman da hesabı sorulacaktır. Milli bünyemize mugayir projelerle insanlarımızın arasına nifak tohumları ekilmesine rıza gösteremeyiz.. Bunları Çorum'da Maraş'ta yaşadık. Bu tarz girişimlere karşı hepimiz uyanık olmalıyız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKuşaklar arası algı ve iletişim farklılıklarının gündemden düşmediği, dijital dönüşümün hemen her alana yayıldığı iş dünyasında çalışanlarda beceri kaygısı artıyor. Linkedin’in yayımladığı “ABD’de Yükselen İşler Raporu”na göre yapay zeka mühendisliği en popüler meslek, yönetim en çok beklenen beceri, adaptasyon ise en çok aranan yetenek oluyor.
#TeknolojiDış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı, Bosch Türkiye-Ortadoğu Başkanı Steven Young, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl eylül ayı sonlarına doğru Berlin’de 19 Alman devinin CEO’larıyla buluşmasından sonra planını yaptı:
#YazarMindshare CEO’su Bülent Yar, yeni iş dünyasını ve iş dünyasında farklılık yakalayanları “Kader Gayrete âşıktır” kitabında yazdı. Yar, “Türkiye’de ‘El âlem ne der’ örgütü var, hareket etmeyelim, mevcut durumda kalalım gibi... Çözüme ulaşanların çuvaldızı önce kendine batırdığını görüyorum. Kitabın adı da bu duygularla, düşüncelerle çıktı ortaya” diye konuştu.
#GazetehaberleriÇeyrek asırlık medya profesyoneli ve eğitmen Özgür Atanur, günümüz dünyasında ve iş hayatında gerekli motivasyon kaynağını sağlamak için uyguladığı eğitim teknikleri ile müziği ve ritmi birleştirdi. Atanur, insanın zihinsel, fiziksel ve duygusal dayanıklılığını sağlamak için elleri, yüreği ve kafasıyla birlikte yol almasının önemine dikkat çekiyor.
#BURSAHürriyet Kitap Sanat yazarları Doğan Hızlan, Selim İleri, A. Ömer Türkeş, Ömer Erdem, Yücel Kayıran, Haydar Ergülen, İhsan Yılmaz, Metin Celâl ve Erkan Aktuğ’un oylarıyla 2018’in en iyi 50 kitabını seçtik. Yıllar sonra aynı anda iki romanla karşımıza çıkan Latife Tekin ‘Sürüklenme’si ilk sırada yer aldı. Devrim Yılmaz ise yılın en iyi 10 çocuk kitabını sıraladı.
#Sürüklenme