MasterChef eleme adayı son bölümde belli oldu. Haftanın ilk dokunulmazlık oyunuyla ekranlara gelen MasterChef Türkiye'nin 5 Kasım tarihli 93. bölümünde İrlanda mutfağı rüzgarı esti. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istedikleri yemekleri en iyi yapmak için yarışmacıların kıyasıya mücadele verdiği gecede, kırmızı takım dokunulmazlığı aldı. Eray ve Esra'nın eleme oylamasında yaşadığı tartışma geceye damga vururken, ilk eleme adayı olan ismin sözleri tansiyonu daha fazla yükseltti. Peki, MasterChef eleme adayı kim oldu? İşte, 5 Kasım MasterChef eleme potasına giren isim ve son bölümde kazanan takım
#Masterchef Eleme AdayıAvrupa'nın ada ülkesi İrlanda, dinmeyen yağmurları, yemyeşil çayırları ve pofuduk koyunlarıyla ünlü. Mutfağı da genelde sebze ve kuzu eti ağırlıklı. Sizin için İrlanda mutfağının meşhur yemeklerinden bazılarını aşağıda sıraladık. İşte İrlanda mutfağı denince ilk akla gelen lezzetler...
#İrlanda Mutfağıİrlanda coğrafi konumunun yanı sıra kültürel özellikleriyle dünyanın dört bir yerinden turistleri ağırlıyor. Yemyeşil bir doğa, ortaçağ kaleleri, Taş Devri mezarları, U2, Aziz Patrick ve sodalı ekmek İrlanda denilince ilk akla gelenlerden. Peki, İrlanda nerede? İrlanda'da ne yenir? İşte konumu ve geleneksel İrlanda yemekleri...
#İrlanda NeredeCanlı, kozmopolit ve yürüyerek keşfedilecek bir şehir. Şimdilerde Polonya şarküterilerinden Çin mantılarına göçmenlerin getirdiği kültürel çeşitlilikle çekiciliği arttı. İrlanda Edebiyat Müzesi’nde James Joyce’un elyazmalarından ‘Ulysses’in derinliklerine dalabilir, ardından bir bardak şarapla ya da taze kavrulmuş çekirdekten espresso ile tazelenebilirsiniz. Sabaha kadar barlarda İrlanda müziği dinledikten sonra şakşukayla kahvaltı yapabilirsiniz. Kentin tarihi mezarlıklarını, hapishanelerini gezerken melankolik ruh halinin nedenlerini de hissedeceksiniz. Çoğu gezgin gibi siz de başkentteki kara mizah duygusundan feyz almış şekilde evinize döneceksiniz.
#Dublın1990’ların sonunda Kelt Kaplanı lakabıyla anılıp ansızın gelen servetin keyfini yaşarken kriz dalgasıyla sarsılan Dublin son 10 yılda hızlı bir değişim geçirdi. Şimdi toparlanma dönemi. Refah günlerinin gökdelen, BMW furyası sona erdi. Dengeli gelişmeyle birlikte daha zarif bir etkileşim süreci başladı. Sokakta kamu bisikleti programı uygulanıyor, barlarda gösterişli kokteyllerin yerini butik biralar aldı, restoranlarda yaratıcılık açısından Rönesans devri; pahalı minimalist yemekler yerini yerel malzemelerin kullanıldığı yeni lezzetlere bıraktı. Bununla birlikte asırlık birahaneler, Trinity College gibi tarihi doku yerli yerinde...
#Seyahat2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞÇeyrek yüzyılda her şey değişti, fine dining lokantalar yöresel özelliğini kaybetti. San Sebastian’da artık hiçbir lokanta beni çok heyecanlandırmıyor. Belki de dünyanın en özel deniz ürünlerine sahip Galiçya’da ıstakoz, denizkereviti gibi malzemelerin en iyilerini bulmak zor. Dışarıdan gelen birileri kırsal yerlerin nimetlerini fark ediyor, bu da sonun başlangıcı oluyor. Nasıl mı? Anlatayım...
#MutfakFarklı ülkelerdeki Türk restoranlarına destek sunulsa, farklı konseptte restoran işleten pek çok işletmecimiz mutfağımıza dönüş yapacaktır. Yemeklerimizi dünyaya anlatmak için yapabileceğimiz çok şey var. Yerel ürünlerimiz konsoloslukların desteğiyle yurtdışındaki restoranlara ulaştırılsa mesela... Madımağın, şevketibostanın, lüferin pek çok ülkedeki Türk restoranlarının menüsüne girdiğini ve yemeklerimizin ortak bir çatı altında tanıtıldığını düşünsenize...
#Türk RestoranlarıTürk mutfağına olan merakıyla da bilinen başarılı müzisyen Karsu şu sıralar Michelin yıldızlı şef Ahmet Dede’nin İrlanda, Baltimore’daki restoranında staj yapıyor. Hazırlıkları, temizliği halledip alışverişe çıkıyor. İki başarılı ismin yollarının kesişme hikâyesini tencere tava sesleri eşliğinde kendilerinden dinledik.
#Ahmet DedeSanıyorum şubat ayı ortalarıydı. İrlanda’nın Baltimore kasabasındaki Dede adlı restoranıyla Michelin yıldızı almasıyla tüm Türkiye’nin tanıdığı Ahmet Dede, İstanbul’a gelmişti. Randevulaştık ama programında aksamalar olunca buluşamadık. Söyleşimizi son bir yıldır iyice alıştığımız yöntemle, hafta içinde online gerçekleştirdik...
#Müge AkgünÇocukluk hayali pilot olmaktı. Yıllarca terzilik yaptı. Her şeyi yandı, elinde kalan tavayla sokakta yemek pişirmeye başladı. Ve geçen hafta Asya’nın mutfak ikonu seçildi. Birlikte mantı döküp balona bindiğim minik dev Jay Fai, artık dünyaya örnek gösteriliyor.
#Yazarİrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
#GazetehaberleriPandemi günlük alışkanlıklarımızı değiştirdi. Bu değişimden tatillerimiz de nasibini aldı. İngiltere’nin de Türkiye’den gelenlere karantina uygulama kararı alması, gidebileceğimiz rotaları iyice kısıtladı. Yaz boyu Türkiye sahillerini karış karış gezdim. Yurtdışı içinse tercihim sonbaharın renkleriyle Belgrad’ı yeniden görmek olacak. Üstelik yakın… Üstelik vizesiz…
#Saffet Emre TonguçÇok şanslıyım ki her seyahatim bir yemek bahanesiyle ortaya çıkıyor. Boston Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nde Türk mutfağını anlatmak için New York’a gittiğimde de çok heyecanlıydım. Ne de olsa dünyanın en gelişmiş, en rafine yeme-içme mekanlarını görebileceğim gastronomi başkentine gidiyordum.
#Sahrap Soysal2019 yılı, sayfalarını güzelliklerle doldurabileceğimiz tertemiz bir defter olarak karşımızda. Bu defteri yıl sonunda güzel hatırlamak için, yeni yılın ilk günlerinde yapılacak planlar çok önemli. Özellikle seyahat planları. Eğer yılın başında keyifli seyahatler planlarsanız, hem seyahat tarihinizi beklemenin heyecanını yaşarsınız hem de unutulmaz anılar biriktirdiğiniz bir sene geçirmiş olursunuz. O zaman gelin 2019 yılında seyahat edebileceğiniz en keyifli ve heyecan dolu destinasyonlara bakalım…
#2019'Da Gidilecek YerlerDublin’e uçakla gidenler çoğunlukla fark etmeden İrlanda’nın ikinci büyük kentinin üstünden geçer. Güneydeki bu şehir bir hafta sonunu ayırmaya değecek kadar güzeldir. İsyankâr ruhu ve İrlanda kimliğiyle gurur duyan Cork, göçle birlikte hızla kozmopolit görünüme bürünüyor. Lee Nehri boyunca Asya, Afrika, Ortadoğu kimliği belirgin yerleşimler kuruldu. Bir zamanlar barlardaki tüm kupalar Beamish ve Murphy’s biralarıyla dolardı, şehirde hızla çoğalan yeni restoranlarla birlikte butik biralara ilgi arttı.
#CorkGastronomi dünyasının yeni yıldızı İspanya’ya hızlı bir yolculuk gerçekleştirdim. Yediğim içtiğim sadece benim olmasın, paylaşalım, gördüklerim ile beraber anlatayım: Merkezi Dubai’de olan ‘Rüya Lokantası’nın yıldızlı şefi Colin Clague Türk mezelerine kendi yorumunu getiriyor imiş. Bir Madrid hastası olarak daveti kabul ettim ve Isle of Man yani Man Adası’na doğru gitmek üzere Madrid’e kondum. Anlayacağınız bu İspanyol yemeklerinin üstüne yok. Hastasıyım.
#Madrid Yeme İçmeEGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, yurt dışında İzmir’i tanıtma çalışmalarında Adnan Menderes Havalimanı’ndan direkt uçulan kentlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Bülent Tercan, "İzmir’in sahip olduğu zenginlikler ve özellikler, direkt uçulan kentlerde yapılacak roadshow’larla anlatılmalı" dedi.
#İzmirKıymeti fark edilmeyen, ürkülen, hatta neredeyse unutulan Belfast yarım yüzyıldır kötü şöhretini silmeye çalışıyor. Oysa artık şaşırtıcı, ufuk açıcı bir başkent. Son birkaç yılda toparlandı, MAC binası gibi ödüllü mimari eserlerle güzelleşti, iddialı restoranlar açıldı. Yürüyerek keşfedilebilecek kadar küçük olmasının yanı sıra en önemli özelliklerinden biri misafirperver halkı, güler yüzlü garsonları, konuşkan barmenleri. Belfast’a gidin, ruhunuzu bu güzel enerjiyle doldurun; leziz yemekleri, kaliteli içkileri tadın…
#Seyahat