Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından, geçen yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) engelli adaylara verilen ek puan kriterlerinin benzer durumdaki herkesi kapsayan koşullara bağlanmaması nedeniyle ÖSYM’ye 20 bin TL idari para cezası verildi.
#TİHEKAnkara’da Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ülkemizde insan haklarının, eşitlik, sosyal adalet gibi kavramların içselleşmesi için çalışan kamu kurumlarından.
#Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik KurumuTürkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekâr bir vatandaşa ev kiralamak istemeyen bir ev sahibine, ‘ayrımcılık yasağını’ ihlal ettiği gerekçesiyle 5.958 lira idari para cezası verdi. Peki bekâra ev kiralamamak ne kadar yaygın bir davranış? Böyle bir durumla karşılaşanlar hangi adımları izlemeli? Bunun gibi pek çok soruya İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ve Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile cevap aradık.
#EmlakAdalet Bakanı Yılmaz Tunç İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterirken, "Maalesef modern dünya yaşananlara gözlerini kapatmış, sessizliğe bürünmüş halde. Biz çok iyi biliyoruz ki, ihlal edilen kendi vatandaşlarının insan hakları olmadığı için suskunlar, körler. Abluka süresince Gazze’ye ne elektrik, ne su verildi. Bunun neresi insan haklarına uygun?" dedi.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterirken, "Maalesef modern dünya yaşananlara gözlerini kapatmış, sessizliğe bürünmüş halde. Biz çok iyi biliyoruz ki, ihlal edilen kendi vatandaşlarının insan hakları olmadığı için suskunlar, körler. Abluka süresince Gazze’ye ne elektrik, ne su verildi. Bunun neresi insan haklarına uygun?" dedi.
#AK PARTİEskişehir'de 15 yaşındaki depremzede öğrenciyi başörtülü olduğu için özel okula kaydetmediği öne sürülen ve tutuksuz yargılandığı davada beraat eden okul müdürü İsmail Samur’a (68), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ‘ayrımcılık yasağını ihlal’ ettiği gerekçesiyle 89 bin 571 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
#EskişehirDers zili 11 Eylül’de çalacak ve yeni eğitim-öğretim yılı başlayacak. Çocuğunuz okulda kendi yaş grubu tarafından sözlü, psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalırsa yani akran zorbalığına uğrarsa ne yapılabilir? Akran zorbalığı ne demek? Akran zorbalığına uğrayan çocuğunuzla ilgili nereye ve nasıl başvurmak gerekir? Yargı kararları nasıl? Okurlarımın soruları ışığında avukat Burcu Akar Muratoğlu’nun değerlendirmeleri bakın şöyle...
#Akran ZorbalığıVatandaş taksi bulamıyor, taksici tarifelerden şikâyet ediyor. Şu anda bir şoför kontağı yaklaşık ortalama 1300 lira borçla açıyor. Günü kurtarması için saatte ortalama 300 lira kazanması lazım. Aylık plaka kirası 22 bin lira. Buna yakıt, yıkama, durak parası, yemek, sigorta ve bakım masrafı eklenince şoförler önemli bir yükün altında kalıyor. Şoförler tarifeler düşük kaldıkça yolcu seçmeye, turist aramaya devam edeceklerini, trafiğe girmeyeceklerini söylüyorlar. Sorunun asıl kaynağı olarak ise yine plakaları elinde tutan galericiler gösteriliyor. İşte şikâyet konuları, yolcu hakları ve kazanç denklemiyle taksi ekonomisi.
#Taksi“Dahilerin hastalığı” olarak nitelendirilen disleksili çocuklarla ilgili 3 Temmuz’da yayınlanan yazımın ardından ailelerden şikâyet yağıyor. Kocaeli’nde yaşayan bir anne de disleksili ortaokul öğrencisi oğlu için hukuk mücadelesi veriyor. Anne, mevzuata rağmen destek eğitim sınıfı açmayan, derse geç kaldığı için okul kapısında bekleten okul müdürü ve öğretmeni avukatı Burcu Akar Muratoğlu aracılığıyla önce savcılığa ardından TİHEK’e şikâyet etti.
#Dahilerin HastalığıAnkara Büro’nun başarılı ismi Mesut Hasan Benli’nin haberini okumuşsunuzdur: “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, özel bir mekânda verdiği ‘avukatlar partisi’ne erkek avukatların ‘damsız’ girişine izin verilmemesini kadın-erkek ayrımcılığı saydı ve hem partiyi düzenleyen baroya hem de mekâna 35’er bin lira para cezası uyguladı.” Yakın eğlence tarihimize bir bakınca 1980’lerde ‘Damsız girilmez’, ondan önce de ‘Aile salonumuz vardır’ uygulamalarının öne çıktığını görüyoruz. Bu ifadeler kadına ‘dam’ görevi yüklerken diğer yandan da “müessesemiz nezihtir” vurgusu yapıyor. Peki, bu ifadeler cinsiyet ayrımcılığına girer mi? İki farklı görüş var.
#Ankara BüroAnkara Barosu’nun ‘avukatlar partisi’nde kadınlardan ücret alınmayıp erkeklerden 60 lira giriş ücreti istenmesi ve erkek avukatların mekâna ‘damsız’ girişine izin verilmemesi ayrımcılık sayıldı. TİHEK, Ankara Barosu ve eğlence mekânına 35’er bin TL ceza verdi.
#AvukatAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6'lı masanın Türkiye'yi yönetecek cumhurbaşkanı değil, kendilerine emir eri aradığını ifade ederek, "Bu 6 tane kişi masanın etrafında oturan kişi, lider. Türkiye'yi yönetmeye talip bir cumhurbaşkanı adayı aramıyorlar. Bunlar bu 6 kişinin yönetimine rıza gösterecek, onlar ne derse esas duruşa geçecek, onların dediklerini tatbik edecek, yöneten değil, yönetilen ve 6 kişinin emir erliğini kabul eden bir cumhurbaşkanı adayı arıyorlar" dedi.
#ZonguldakHürriyet Ankara’ya konuşan Adalet Bakanlığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) Ankaralı kurul üyesi Dilek Ertürk, aldıkları yeni bir kararı açıkladı. Ertürk, down sendromlu çocukların da artık kaynaştırılmış eğitim sırasında gönüllü yardımcı personelden yararlanabileceğini söyledi.
#Oya ARMUTÇUSon zamanlarda kiralık ev sayısındaki düşüş ve fiyatlardaki artış, kiralık ev arayan vatandaşların ev bulmasını zorlaştırdı. Bu zorluğa bir de ev sahibi ve emlakçıların ilanlara yazdığı şartlar eklendi. İlanlarda medeni durumdan maaş bordrosuna, meslekten, kredi notuna kadar kadar yeni şartlar sıralandı. Bunlara ek olarak 1 yıl ya da 6 aylık peşin kira şartı ya da yasal sınırı aşan depozito talepleri ev arayanları daha da zor durumda bıraktı.
#Kiralık Evİstanbul’da yüksek fiyatlarla evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri, alacaklarını garanti altına almak için yeni şartlar ortaya koymaya başladı. Kiralık ilanı veren bazı ev sahiplerinin, maaş bordrosu, kredi notu gibi kriterler tepkilere neden oldu. Ev sahiplerinin yaptırımla karşı kaşıya kalabileceğini hatırlatan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, "Hukuka aykırıdır bu. Kimse kimsenin maaşını, sabıka kaydını sorgulayamaz. Bu bilgileri vermek zorunda değiller" dedi.
#KonutCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adalet sistemimizi suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için uğraşıyorlar. Böyle bir rezilliğe asla izin vermeyeceğiz" dedi. Erdoğan, "Hukuki Himaye Sigortası'nı Türkiye'ye kazandırmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı. AİHM'in kararlarını eleştiren Erdoğan, "AİHM kararlarında adil değildir, siyasidir. Konu Türkiye olunca siyasi karar verir. Fransa, Almanya olunca ters kararlar verir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanPandeminin yükünü çeken motorlu kuryelerin sayısı 1 milyonu aştı. Site/apartmanlara giremediklerinden, site güvenliğinin kimlik ve kasklarını almasından şikâyetçiler. Site/apartman yönetimleri ve güvenlik görevlilerinin buna hakkı olup olmadığını soruyorlar. Kuryelerin sorularını Kat Mülkiyeti Hukuku Uzmanı Avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı. Kısacık’a göre site ve apartman genel kurulları, motorlu kuryelerin siteye girmesini tümden yasaklayan karar alamaz. Karşı oy verip muhalefet şerhi koyan malikler, bu yasağın iptali için bir ay içinde dava açabilirler. Kuryeler ise “ayrımcılık” yapıldığı ve “Çalışma hürriyetinin engellendiği” gerekçeleriyle Kamu Denetçiliği Kurumu ile İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumları’na başvurabilirler.
#KuryeAyrımcılığın önlenmesi, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması (UÖM) görevini yerine getirmek amacıyla 6 yıl önce kurulan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) hak aramak için fazla bilinmeyen bir adres. Oysa TİHEK ‘ayrımcılık’, ‘insan hakkı ihlali’ iddiasıyla yapılan başvuruları ve resen yaptığı incelemeleri en geç 3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırıyor. TİHEK, son kararıyla 35 yaşındaki doktora öğrencisine kredi verilmemesini ‘ayrımcılık’ saydı.
#TİHEKÜç kuzeniyle birlikte tatil beldesindeki yazlığı kiralamak isteyen genç, mülk sahibinin 'Bekara ev yok' cevabıyla sarsıldı. Yaşadıklarına üzülen genç, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvurdu. Kurum, bekara kiralamayan ev sahibine 5 bin lira para cezası verdi.
#BekarAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Bu mutabakat metni çerçevesinde bu başvurularımızın gereklerini yapmalarını isteyeceğiz. Onlara ayrıca bir yazı yazarak bu sözleşme, mutabakat çerçevesinde verdikleri sözlerin gereği, hem Finlandiya da 6 PKK’lı, 6 FETÖ'cü terörist, İsveç’te ise 10 FETÖ’cü, 11 PKK'lı teröristin dosyaları, ilgili ülkelerin Adalet Bakanlıklarında bekliyor. Şimdi bu mutabakattan sonra biz de Adalet Bakanlığı olarak bunların iadesi hususunu yeniden kendilerini yazacağız ve hatırlatacağız' dedi.
#NATOBakan Yanık, "Yeni bir Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlıyoruz. Bu yeni planda eğitim, istihdam, sağlık, barınma, sosyal hizmet-sosyal yardım olmak üzere 5 farklı alanda Roman vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve hayat standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.
#Bakan YanıkBolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın, geçici sığınmacılara yönelik Arapça ve Türkçe, "Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize' ilanı, Cumhuriyet Savcılığı kararıyla 'nefret ve ayrımcılık' suçlamasıyla dün gece saatlerinde kaldırıldı. Özcan, kararla ilgili, "Türk milletini çok sevmek nefret suçu oluşturuyorsa, ben bu nefret suçunu, ayrımcılık suçunu işlemeye devam edeceğim" dedi.
#BoluTürkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediye Başkanlığı’nın kentte yaşayan yabancılara yönelik su ve nikah ücretlerinde farklı tarife uygulanmasına ilişkin kararında ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına hükmetti. Bolu Belediyesi hakkında 40 bin TL idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
#Bolu