Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi, MasterChef izleyenleri tarafından merak konusu oldu. Ekranların sevilen yemek yarışması MasterChef'e Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi davetli olarak katıldı. Türkiye’nin ilk Japon Mutfak Sanatları Programı'nın başlatılmasında da katılımcı olan Kasahara Kenichi, İstanbul'da 1990-93 yıllarında Dışişleri Bakanlığında görevde bulundu. Peki, Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi kimdir, kaç yaşında? İşte, MasterChef Türkiye konuğu başkonsolos Kasahara Kenichi biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler!
#Japonya İstanbul BaşkonsolosuIndiana Üniversitesi’nde Askeri ve Medikal Antropoloji alanında doktora yapan Dr. Ece Aynur Onur, Kore Savaşı’nda esir olan Türk askerleriyle ilgili ABD ordusu tarafından askeri tutanaklara geçirilen raporlara Amerikan Ulusal Arşivi’nde ulaştı.
#Kore Savaşı19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarBD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde başlayan Filistin yanlısı protestolar, ülkedeki birçok saygın üniversiteye yayıldı. Polisin yaptığı müdahalelerde aralarında öğretim üyeleri ve öğrencilerin de bulunduğu en az 570 kişi gözaltına alındı.
#ABDEğitimde teknoloji kullanımının öğrenciler için dersleri çok daha çekici hale getirdiğini söyleyen Indiana Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Charles Reigeluth, “Öğretmenler yapay zekâdan korkmasın ve bu konuda kendilerini geliştirsinler” dedi.
#Charles ReigeluthSakız yutmak özellikle çocuklukta çok yaygın bir durum. Bunu önlemek isteyen ebeveynlerin, “Sakın yutma yoksa bağırsaklarını tıkar, midene yapışır kalır” gibi korkutucu uyarıları da hâlâ çoğumuzun aklında. Peki bu söylenenler ne kadar doğru? Yutulan sakızlara ne oluyor? Sakızın sindirilmeden mideye yapışıp 7 yıl boyunca kalması, bağırsakları tıkaması mümkün mü? Sakız yutmaya bağlı gelişebilecek rahatsızlıklar nelerdir? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aladağ ile konuştuk.
#Sağlıkİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#Kolşisinİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#KolşisinSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkEğitimde uluslararası izleme değerlendirme çalışmaları, son yıllarda dünyada oldukça fazlalaştı. Bu çalışmalardan en çok bilinenleri şunlar: OECD’nin yaptığı PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), TALIS (Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Çalışması), SSES (Sosyal Duygusal Becerileri Belirleme Çalışması); IEA’nın yaptığı TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması), PIRLS (Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması). Bu çalışmalar belirli yıl aralıklarıyla farklı sınıf seviyelerinde ve yaş gruplarında yapılıyor. Katılan tüm ülkelere eğitim sistemlerini değerlendirmeleri için önemli fırsatlar sağlıyor.
#Konuk YazarUNESCO Eğitim İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Eren Ceylan; yaptığı çalışmalarda PISA, TIMSS ve TALIS gibi uluslararası kriterlere göre Türkiye’de 15 yaş grubunda 30 bine yakın üst düzey (başarılı) öğrenci olduğunu saptadığını, bu çocuklara sahip çıkılıp iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Eren CeylanABD’deki ünlü Mayo Clinic’de görevli Türk nöroloji profesörü Nilüfer Ertekin Taner, Alzheimer hastalığını ve beyin bozukluğunun farklı etnik gruplardan insanları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için potansiyel olarak çığır açan çalışmasına 41 milyon dolarlık bir devlet desteği aldı. Araştırmadan elde edilecek verilerin, tedavi yolunu açabileceği belirtildi.
#ABDFarkında olalım ya da olmayalım yaşadığımız dünyada ve evrende her an milyarlarca doğa olayı meydana geliyor. Güneşte ve yıldızlarda her an milyarlarca hidrojen atomu helyuma dönüşüyor, vücudumuzda da her saniye hücresel düzeyde binlerce değişim meydana geliyor. Küçüklü büyüklü meydana gelen bu oluşlar ve değişimler aslında evrenin denge arayışından başka bir şey değildir. Bu sistemin bir parçası olarak insan ve diğer canlı türleri de ister istemez bu oluşum ve değişimlerden etkileniyor.
#Konuk YazarProf.Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, 51 yıl önce burs almak için girdiği TEV’in yeni başkanı oldu. Vehbi Koç, Ömer Koç, Ömer Dinçkök gibi Türkiye’nin sayılı zenginlerinin başkanlık yaptığı vakfa ekonomik zorluklar nedeniyle başvurup, burs alıp, geleceği değişen Tekbaş, bursiyer başkan olarak bir ilki gerçekleştirdi. Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da 1972 mezunu Oğuz Güleç geldi. Oğuz Güleç de 50 yıl önce yoksul aile çocuğu olarak kapısından girdiği Darüşşafaka’nın başkanlık koltuğuna oturdu.
#Oğuz GüleçNerede insan varsa orada karşılıklı iletişim vardır. Tüm canlıların kendisini ifade etmesi, “ben de buradayım”, “beni anlayın”, “görün”, “duyun”, “varlığımı kabul edin” demesinin yolu olan iletişim, etkin bir biçimde kullanıldığında sadece insanların değil tüm canlıların hayatını daha iyi ve huzurlu hale getirmektedir. İletişim, özen gösterildiğinde çok kolaydır çünkü hayatın kendisidir, çok zordur çünkü hayatın içinde doğal seyrinde yaşanan her şey gibi ihmal edilmekte ve çaba gösterilmediğinde sorunlara neden olabilmektedir.
#İletişim Ve Eğitim Üzerineİnsanları diğer canlılardan ayıran en temel özellikler olarak kullanılan “Alet Yapan İnsan (Homo Faber)” ve “Düşünen İnsan (Homo Sapiens)” tanımlarına ek olarak Hollandalı Felsefeci Johan Huizinga “Oyuncu İnsan (Homo Ludens)” özelliğini de ortaya atmıştır. Huizinga oyunun insanı insan yapan önemli bir özelliği olduğunu ve insanlarda kültürün oluşumu sürecinde temel öneme sahip olduğunu söyler. Oyun çeşitli kültür biçimlerinin doğuşunda başlıca etkendir. Bilişim teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle oyun da bir değişim geçirmiş ve bilgisayar oyunları her yaştan insanın hayatına girmiştir. Bilgisayar oyunlarının yeni edebiyat, sanat, medya, kültür olduğu artık kaçınılmaz bir gerçek oldu.
#PROF. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY KİMDİR?Küçücük boyları birkaç gramlık ağırlıklarıyla sinekkuşlarını çiçekten çiçeğe dolaşıp bal toplayan mutlu hayvanlar olarak düşünüyoruz ama gerçek çok başka. Taciz ve şiddet, dişi sinekkuşlarının da hayatını karartıyor. Buna karşı geliştirdikleri savunma mekanizması ise bilim insanlarını bile şaşırtıyor...
#Beyaz Boyunlu Jakoben SinekkuşuDünyanın en büyük şirketlerinden birinin patronu genç denebilecek yaşta hayata gözlerini yumunca geriye inanılmaz bir boşluk kaldı. Şirketi yavaş yavaş yutmakta olan bu boşluğu oluşturansa patronun korkunç yönetim anlayışından başka bir şey değildi. Bu haber o patronun hikayesi...
#SubwayTürkiye'de uygulanan Covid-19 aşılarının toplamı 21 milyon doza yaklaşırken, Sağlık Bakanı Koca'dan önemli bir açıklama geldi: Sinovac ve Pfizer/BioNTech aşılarının yanı sıra, Rusya'da üretilen Sputnik V aşıları da çok yakında ülkemizde kullanılmaya başlayacak. Peki Sputnik V aşısını veya diğer aşıları olanlar Covid-19 virüsüne karşı ne kadar süre korunacak? Akıllardaki soruları uzmanlara danışarak cevaplamaya çalıştık.
#Covid-19 Aşısı